Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 09:35:15 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Odbieranie jajek samicy.  (Przeczytany 4126 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
BOOG22
Go
« : Grudnia 09, 2008, 04:02:46 »

Witam.Czytałem troche o tym zamienianiu jajek.Mam jednak pewna wątpliwosc.Chodzi mi o czas kiedy można podmienic jajko.Może podam przykład.Samica znosi w poniedziałek jajko o godz.8.Zabieram zniesione jajko i podkładam atrape.We wtorek znosi drugie jajko o godz.8.Pechowo sie składa bo nie ma mnie w domu.Jestem o godz.16.Okazuje sie ze samica siedziała juz na jajkach.Zabieram drugie jajko i podkładam atrape.Sroda samica zniosło trzecie jajko o godz.8.Zamieniam atrapy jajek na prawdziwe.Od srody samica zaczyna wysiadywac trzy jajka.CHodzi mi tu o sytuacje z drugim jajkiem.Jeżeli by sie tak naprawde wydarzyło to zabierajac to drugie jajko popełnił bym błąd czy nie.Jaki jest czas na zabranie jajka samicy po zniesieniu.Prosze o odpowiedz.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #1 : Grudnia 10, 2008, 12:00:12 »

Teraz dokładnie nie pamiętam ale chyba po 7 czy 8 godzinach wysiadywania zarodek zacznie sie rozwijać. Czyli jak zniesie o tej 8 to już o 15 nie możemy zabrać jajka bo wtedy jajko zniszczymy. Tylko druga sprawą jest czy te jajko będzie zniesione o 8 bo to różnie bywa a my nie będziemy wiedzieć o której ona go zniosła.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #2 : Grudnia 10, 2008, 01:46:02 »

Dzięki Balcar za odpowiedz.Rozumiem to z tym noszeniem jajek to jest różnie.W kazdym badz razie wyjasniłes mi tą moją wątpliwosc.Pozdrawiam.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #3 : Grudnia 10, 2008, 01:56:35 »

We wtorek znosi drugie jajko o godz.8.Pechowo sie składa bo nie ma mnie w domu.Jestem o godz.16.Okazuje sie ze samica siedziała juz na jajkach.Zabieram drugie jajko i podkładam atrape.Sroda samica zniosło trzecie jajko o godz.8.Zamieniam atrapy jajek na prawdziwe.Od srody samica zaczyna wysiadywac trzy jajka.CHodzi mi tu o sytuacje z drugim jajkiem.Jeżeli by sie tak naprawde wydarzyło to zabierajac to drugie jajko popełnił bym błąd czy nie.Jaki jest czas na zabranie jajka samicy po zniesieniu

Zdaj się na instynkt samicy. Samica wiedząc, że zamierza znosić kolejne jajka bardzo rzadko siedzi na gnieŹdzie do tego stopnia, by drugie jajko od razu się zalęgło. W 99 proc. przypadków nawet jak wyjmniesz jajko o godzinie 20-tej, to nic się nie stanie.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #4 : Grudnia 10, 2008, 02:07:24 »

Dzieki Jacky za dodatkową odpowiedz.Pozdrawiam

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« Odpowiedz #5 : Lutego 14, 2010, 04:24:02 »

Witam! Ja pierwsze trzy jajka zniesione przez samiczkę chcę przetrzymać w pudełeczku wysłanym watą. Podłożę je dopiero jak w czwartym dniu zniesie 4-te jajko. Temperatura w pokoju gdzie przetrzymuję pudełko z jajkami jest stała i wynosi 20 st.C. Chcę zapytać czy 1-sze jajko nie będzie za długo poza gniazdem w takiej temperaturze.?

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #6 : Lutego 14, 2010, 04:32:42 »

Nic się nie stanie.
http://kanarki.eu/index.php/topic,383.0.html
http://kanarki.eu/index.php/topic,797.0.html
http://kanarki.eu/index.php/topic,1009.0.html

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #7 : Lutego 14, 2010, 07:17:19 »

Nie rozumiem dlaczego chcesz podkładać jajka dopiero w czwartym dniu,skoro należy to zrobić w trzecim dniu.Możesz spokojnie przetrzymywać takie jajka pewnie z tydzień czasu i nic im złego nie będzie.Jednak musisz pamiętać że podkładając jajka w czwartym dniu narażasz się na to że samica może zejść z jajek w 12-13 dniu czyli dzień przed kluciem,i wtedy ten jeden dzień wysiadywania,który Ty sam zabierasz samicy zadecyduje o powodzeniu całego lęgu.Niektóre samice po prostu umieją liczyć. Duy umiech

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« Odpowiedz #8 : Lutego 14, 2010, 08:04:12 »

Markowi i Aleksandrowi dziękuję za wypowiedzi.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!