|
Granos
Go
|
 |
« : Grudnia 09, 2008, 07:10:55 » |
|
Witam! Jaki jest warunek by zostać sędziom konkursowym? Czy sędzia moze byc jednocześnie hodowcą?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudnia 09, 2008, 07:24:05 » |
|
Oczywiście sędziowie to wyłącznie hodowcy kanarków lub innych ptaków egzotycznych (przynajmniej ja nieznam takiego, który by nie hodował ptaków). Z tego co mi wiadomo to pierwszym warunkiem jest przynależność do związku conajmniej przez 2 lata, następnym oczywiście uczestnictwo w kursie, no i w następstwie pozytywne zdanie egzaminów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudnia 09, 2008, 08:16:37 » |
|
Chodziło mi raczej oto pytajac sie czy sedzia moze byc hodowca czy nie przeszkadza jak np.ktos sedziuje na MP i jednoczesnie wystawia (przepraszam za brak polskich znakow ale klawiatura szwankuje).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Z066
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudnia 09, 2008, 09:11:15 » |
|
Sędzia napewno nie może oceniać swoich ptaków i tak się też nie dzieje, ale zdarza się że wystawiając ptaki w danej kategorii hodowca/ekspert ocenia ptaki innych hodowców( co wg mnie nie jest dobre).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lutego 05, 2011, 01:29:39 » |
|
Oczywiście sędziowie to wyłącznie hodowcy kanarków lub innych ptaków egzotycznych (przynajmniej ja nieznam takiego, który by nie hodował ptaków). Z tego co mi wiadomo to pierwszym warunkiem jest przynależność do związku conajmniej przez 2 lata, następnym oczywiście uczestnictwo w kursie, no i w następstwie pozytywne zdanie egzaminów.
z tego co wiem przynależenie do klubu nie wystarczy, nie wystarczy również sama chęć przystąpienia do egzaminu, dowiedziałem się że aby zostać sędziom PFO muszę po pierwsze przynależeć do klubu i co najważniejsze zostać "polecony" do szkolenia na sędziego A nikt jakoś nie dopuszcza do możliwości że zapisuje się do klubu i wyrażam chęć uczestnictwa w szkoleniu ! Przecież każdy przeszkolony hodowca na sędziego będzie wiedział jak kierować swoją własną hodowlą, a im więcej sędziów tym łatwiej obstawić wszystkie wystawy - na moje powinien być to płatny kurs który uprawnia do oceny ale powinien być też odnawialny ! Co z tego że człowiek zdał egzamin 10 lat temu na sędziego jak nie poszerza swojej wiedzy i nie zna najnowszych mutacji ? p.s. Osobiście chciałbym zostać sędzią głównie astryldów, bo w tym czuje się mocny, ale po co mam się zapisywać do klubu i prosić się o wydelegowanie do szkolenia skoro PFO nie jest w stanie zapewnić mi materiałów szkoleniowych ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Z066
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lutego 05, 2011, 01:55:13 » |
|
z tego co wiem przynależenie do klubu nie wystarczy, nie wystarczy również sama chęć przystąpienia do egzaminu, dowiedziałem się że aby zostać sędziom PFO muszę po pierwsze przynależeć do klubu i co najważniejsze zostać "polecony" do szkolenia na sędziego A nikt jakoś nie dopuszcza do możliwości że zapisuje się do klubu i wyrażam chęć uczestnictwa w szkoleniu ! Przecież każdy przeszkolony hodowca na sędziego będzie wiedział jak kierować swoją własną hodowlą, a im więcej sędziów tym łatwiej obstawić wszystkie wystawy - na moje powinien być to płatny kurs który uprawnia do oceny ale powinien być też odnawialny ! Co z tego że człowiek zdał egzamin 10 lat temu na sędziego jak nie poszerza swojej wiedzy i nie zna najnowszych mutacji ? To że taki kurs jest czy będzie płatny to wydaje mi się normalne bo przecież wszystko kosztuje czy to po pierwsze sala wykładowa, następnie może jakieś indywidualne materiały dla uczestników, kończąc na honorarium dla nauczycieli. p.s. Osobiście chciałbym zostać sędzią głównie astryldów, bo w tym czuje się mocny, ale po co mam się zapisywać do klubu i prosić się o wydelegowanie do szkolenia skoro PFO nie jest w stanie zapewnić mi materiałów szkoleniowych ??
Skąd wiesz o tym delegowaniu, braku materiałów szkoleniowych, możesz to czymś poprzeć czy to tylko poczta pantoflowa która często działa gdy spotyka się liczniejsza grupa hodowców tu:wystawa ? Normalną rzeczą jest że nikt nie zorganizuje szkolenia bez materiałów szkoleniowych, a Ty piszesz tak jakby szkolenie miało być bez materiałów. Bardzo mnie ciekawi ten temat dlatego proszę konkrety.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lutego 05, 2011, 04:55:07 » |
|
Myślę że ekspert powinien spełniać generalnie jeden podstawowy warunek,powinien być dobrym hodowcą ptaków,a dobry hodowca regularnie wystawia swoje ptaki na konkursach i odnosi na nich jakieś sukcesy. Myślę że właśnie wystawianie ptaków na konkursach powinno być najważniejszym kryterium wzięcia udziału w kursie ekspertów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Z066
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lutego 05, 2011, 05:25:18 » |
|
Myślę że właśnie wystawianie ptaków na konkursach powinno być najważniejszym kryterium wzięcia udziału w kursie ekspertów. Moim zdaniem NIE  Możliwość udziału w szkoleniu powinien mieć każdy choćby nawet ze względu na to że raczej jest to kurs płatny, myślę że nawet hodowcy nie chcący uzyskać uprawnień eksperta powinni mieć taką możliwość choćby ze względu na to że także mają prawo jeśli tego chcą poznać tajniki oceny ptaków, które hodują co pomoże im póniej w wyborze z całego stada najlepszych ptaków do konkursu. Druga sprawa ktoś kto się zna na standardach ptaków co więcej wie jak je oceniać wcale nie musi posiadać dobrych ptaków bo co ma wspólnego jedno z drugim, jednym z elementów posiadania dobrych ptaków są finanse, chyba nie muszę tłumaczyć. Tak sobie nawet myślę, że ekspertem mogłaby być osoba nie hodująca ptaków bo przecież to nie świadczy o posiadanej wiedzy. I tak na koniec przecież wszystko kończy się EGZAMINEM...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lutego 05, 2011, 08:34:41 » |
|
Luka myślę że się zagalopowałeś w swoich rozważaniach,aczkolwiek są one ciekawe. Twierdzenie że instruktor nauki jazdy nie musi umieć prowadzić samochodu aby być dobrym instruktorem i czy tez egzaminatorem to dość rewolucyjne opinie. Staram się codziennie patrzeć na dobre glostery z mojej hodowli bo oprócz przyjemności z samego patrzenia chce sobie wyryć w mózgu prawidłowy wzorzec tych ptaków.Myślisz że bez godzin patrzenia na te ptaki byłbym w stanie teoretycznie wyobrazić sobie taki ideał glostera,w mojej ocenie jest to całkowicie nie możliwe. Dla mnie egzamin na eksperta byłby egzaminem z mojego doświadczenia ,"oka" i wystawowego "otrzaskania" a nie egzaminem z teorii. Poczekajmy zresztą jeszcze trochę a na pewno się dowiemy jakie kryteria postawi Rada Federacji przed przyszłymi ekspertami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Z066
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lutego 05, 2011, 08:49:21 » |
|
Twierdzenie że instruktor nauki jazdy nie musi umieć prowadzić samochodu aby być dobrym instruktorem i czy tez egzaminatorem to dość rewolucyjne opinie. To nie jest zbyt dobre porównanie, tu mamy umiejętność praktyczną, a przy kanarkach wizualną, przecież chodzi tylko o ocenę wyglądu kanarka, oczywiście nie mówiąc o kanarkach śpiewających bo to niewątpliwie o wiele trudniejsze. Staram się codziennie patrzeć na dobre glostery z mojej hodowli bo oprócz przyjemności z samego patrzenia chce sobie wyryć w mózgu prawidłowy wzorzec tych ptaków.Myślisz że bez godzin patrzenia na te ptaki byłbym w stanie teoretycznie wyobrazić sobie taki ideał glostera,w mojej ocenie jest to całkowicie nie możliwe.
Wszystko EXTRA tylko największy problem nie tkwi w tym jak ma wyglądać wzór , chociaż oczywiście to niezbędne, lecz w tym za co ile odjąć punktów. Ja w każdej wolnej chwili przeglądam w sieci zdjęcia kanarków biorących udział w wystawach porównuję z otrzymanymi punktami i wzorcami danej rasy i za każdym razem dostrzegam coś nowego i istotnego, oczywiście także staram się zwiedzać wszystkie wystawy które są w moim zasięgu i śmię twierdzić że zdanie egzaminu na eksperta to musi być nie lada wyczyn.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2011, 09:00:01 wysane przez Luka »
|
|
|
|
|
|
Reticulata
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lutego 05, 2011, 09:04:37 » |
|
I ja swoje trzy grosze dorzucę. Z przekory! 1. Czy sędzia wyrokujący w sprawach karnych musiał być złodziejem? 2. Czy oceniający piękno pań podczas konkursu Miss jakaś tam, musi startować w takich konkursach, a jeśli jest na dodatek mężczyzną? 3. Czy sędzia oceniający jazdę figurową na łyżwach musi czynnie uprawiać ten sport? 4. Czy krytyk muzyczny musi grać na instrumentach? 5. Czy oceniający dzieła sztuki np. malarstwo, rzeŹbę musi być malarzem, czy rzeŹbiarzem? Oto są pytania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Z066
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lutego 05, 2011, 09:16:29 » |
|
I ja swoje trzy grosze dorzucę. Z przekory! 1. Czy sędzia wyrokujący w sprawach karnych musiał być złodziejem?2. Czy oceniający piękno pań podczas konkursu Miss jakaś tam, musi startować w takich konkursach, a jeśli jest na dodatek mężczyzną?3. Czy sędzia oceniający jazdę figurową na łyżwach musi czynnie uprawiać ten sport?4. Czy krytyk muzyczny musi grać na instrumentach?5. Czy oceniający dzieła sztuki np. malarstwo, rzeŹbę musi być malarzem, czy rzeŹbiarzem?Oto są pytania. Zgadzam się , już nie chciałem podawać takich przykładów  Dyskusja wydaje mi się ciekawa i potrzebna, mam nadzieję że Rada federacji w porozumieniu z kolegium ekspertów bo chyba oni będą się zajmować kursem, wezmą pod uwagę tę argumentację.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
Podkarpackie
Wiadomoci: 82
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lutego 05, 2011, 09:36:45 » |
|
Reticulata ma 100% rację. Nie musisz posiadać umiejętności by dobrze je oceniać. Przykład Murinio nigdy nie grał w piłkę (IV liga Angielska to amatorka) a jest uważany za jednego z najlepszych szkoleniowców. żadko który sędzia piłkarski grał w piłkę to często bardzo wykształceni ludzie a prowadzą spotkania piłkarskie na arenie nawet MŚ. Raul Lozano był najlepszym trenerem reprezentacji w siatkówce a w siatkę grał chyba tylko w podstawówce. Wszystko więc zależy od wiedzy w danym temacie. Praktyka również ale nie koniecznie jako hodowcy - praktyki nabywa się oceniając, jeżdżąc po wystawach i porównując swoje oceny do innychocen sędziów którzy są dobrymi fachowcami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lutego 06, 2011, 01:56:53 » |
|
z tego co wiem przynależenie do klubu nie wystarczy, nie wystarczy również sama chęć przystąpienia do egzaminu, dowiedziałem się że aby zostać sędziom PFO muszę po pierwsze przynależeć do klubu i co najważniejsze zostać "polecony" do szkolenia na sędziego A nikt jakoś nie dopuszcza do możliwości że zapisuje się do klubu i wyrażam chęć uczestnictwa w szkoleniu ! Przecież każdy przeszkolony hodowca na sędziego będzie wiedział jak kierować swoją własną hodowlą, a im więcej sędziów tym łatwiej obstawić wszystkie wystawy - na moje powinien być to płatny kurs który uprawnia do oceny ale powinien być też odnawialny ! Co z tego że człowiek zdał egzamin 10 lat temu na sędziego jak nie poszerza swojej wiedzy i nie zna najnowszych mutacji ? To że taki kurs jest czy będzie płatny to wydaje mi się normalne bo przecież wszystko kosztuje czy to po pierwsze sala wykładowa, następnie może jakieś indywidualne materiały dla uczestników, kończąc na honorarium dla nauczycieli. p.s. Osobiście chciałbym zostać sędzią głównie astryldów, bo w tym czuje się mocny, ale po co mam się zapisywać do klubu i prosić się o wydelegowanie do szkolenia skoro PFO nie jest w stanie zapewnić mi materiałów szkoleniowych ??
Skąd wiesz o tym delegowaniu, braku materiałów szkoleniowych, możesz to czymś poprzeć czy to tylko poczta pantoflowa która często działa gdy spotyka się liczniejsza grupa hodowców tu:wystawa ? Normalną rzeczą jest że nikt nie zorganizuje szkolenia bez materiałów szkoleniowych, a Ty piszesz tak jakby szkolenie miało być bez materiałów. Bardzo mnie ciekawi ten temat dlatego proszę konkrety. Jakim honorarium ?? przecież PFO jest stowarzyszeniem NON-PROFIT !! Członkowie nie powinni pobierać opłat! Tak się składa że rozmawiałem z ludŹmi z zarządu tel, nawet pisałem w tej sprawie na stronie PFO jak również maila dostałem odpowiedz po miesiącu (jak go znajdę to załączę) Dostałem jasną informację iż muszę : - należeć do klubu PFO i to nie miesiąc czy dwa ale dłużej - zostać wyznaczony do szkolenia (wyznaczony przez kogo?!) - znać gatunki i mutacje barwne ptaków i podstawa zdać egzamin Wiec proszę Luka nie sugeruj mi tu że sieję jakieś PLOTY! Dobrze wiemy że nowy zarząd PFO na siłę i szybko zrobił bazę obrączek, która notabene zawiera błędy w nazewnictwie łacińskim ! Niektóre rozmiary obrączek też są ciekawe. Powiedz mi DLACZEGO na stronie PFO która jest reprezentantem POLSKI w strukturach COM nie ma standardów ptaków wystawowych ?? Jakoś na zachodzie są. Wiem że nie posiadają czegoś takiego w związku z czym nie pisz mi że mają MATERIAłY SZKOLENIOWE! Bo omówić kartę ocen mogę Ci bez zbędnego szkolenia! Nawet na tym forum są umieszczane prywatne tłumaczenia standardów ptaków wystawowych z DKB (np. mozaika czerwona, gloster) a takie rzeczy powinno umieszczać PFO, bądŹ chociaż rozsyłać klubom! zaciekawiło mnie jeszcze jedno stwierdzenie, piszesz cytuje "problem nie tkwi w tym jak ma wyglądać wzór , chociaż oczywiście to niezbędne, lecz w tym za co ile odjąć punktów." - nie znając wzoru nie będziesz wiedział za co odjąć punkty i kółko się zamyka, pamiętaj że ocena ptaków to porównanie z wcześniej założony WZOREM/STANDARDEM którego na dzień dzisiejszy w POLSCE nie mamy Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Z066
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lutego 06, 2011, 08:04:48 » |
|
zaciekawiło mnie jeszcze jedno stwierdzenie, piszesz cytuje "problem nie tkwi w tym jak ma wyglądać wzór , chociaż oczywiście to niezbędne, lecz w tym za co ile odjąć punktów." - nie znając wzoru nie będziesz wiedział za co odjąć punkty i kółko się zamyka, pamiętaj że ocena ptaków to porównanie z wcześniej założony WZOREM/STANDARDEM którego na dzień dzisiejszy w POLSCE nie mamy Pozdrawiam Chyba jasno napisałem że to niezbędne!!! Jednak ze standardami niema problemu, co z tego że wiesz jak ma wyglądać ptak, na oko będziesz sobie odejmował punkty, tak jak uważasz ? Tak się dzieje teraz i co z tego wynika? Dużo niezadowolenia. Chciałbym Ci przypomnieć że Rada Federacji działa od niedawna, wszyscy jej członkowie mają także życie prywatne, więc nie oczekuj że w kilka dni powstanie coś na co potrzeba naprawdę dużo czasu. Jeszcze odnośnie tego honorarium, mam nadzieję że kiedyś zdasz egzamin na eksperta, wtedy byłbym szczęśliwy jakbyś przyjechał ocenić ptaki do mojego związku bo chyba zrobisz wszystko NON-PROFIT ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2011, 08:07:48 wysane przez Luka »
|
|
|
|
|
|