|
kerry
Go
|
 |
« : Grudnia 10, 2008, 11:45:18 » |
|
Mam pytanie-czy podczas leczenia ivermektyną pryskacie jakimkolwiek aerozolem zwalczającym pasożyty?A.Kruszewicz pisze o działaniu wspomagającym tj.dokładne mycie poideł oraz pryskaniu klatek jakimś preparacie opartym na piretrynie.U siebie stosuję środek z firmy Natural(to specyfik przeznaczony dla gołębi).Czy ktoś z was też go używa?Czy jest całkowicie bezpieczny?Czy może stosujecie Ardap?Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudnia 23, 2008, 01:08:45 » |
|
Ja u siebie stosuje ARDAP jest całkowicie bezpieczny dle ptaków.
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudnia 24, 2008, 01:50:51 » |
|
Teraz mam Ardap ale ten z Naturala tez miałem i nie wiedzę miedzy nimi różnicy. Podobno Ardap jest lepszy. Ptakom to na pewno nie szkodzi. Ja zawsze podczas czyszczenia szuflad w regale spryskam narożniki klatek, powierzchnię pod szufladą jak i również całą szufladę. Chwilkę poczekam aż wyschnie i sypię piasek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kerry
Go
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudnia 25, 2008, 09:22:41 » |
|
Dziękuję za odpowiedŹ,ale czy stosowaliście go na ptaki,tzn.czy pryskaliście pod skrzydłami.Mój znajomy mówił mi ,że kiedyś spryskał samiczki i nie przystąpiły do lęgów.pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudnia 26, 2008, 02:19:35 » |
|
Przy stosowaniu BIOMEKTIN zawiera 1% ivermektyny nie ma potrzeby pryskac ptaki jakim kolwiek preparatem. Ardap stosuje sie do odrobaczania klatek, a nie ptaków.
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 142
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lutego 07, 2009, 10:57:40 » |
|
Z tego co mi wiadomo to można spryskiwać ptaki ARDAP-EM tylko trzeba uważać na oczy i pryskać z odległości 30 cm od ptaka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lutego 08, 2009, 08:52:01 » |
|
jeszcze jest jeden podobno dobry preparat - NOBACTEL-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lutego 08, 2009, 09:26:06 » |
|
WITAM ! NOTABACTEL STOSUJE DO DEZYNFEKCJI KLATEK TO ZNACZY ICH MYCIA,DEZYNFEKCJI KARMIDEłEK,POJNICZKÓW I INNYCH URZ¡DZEÑ,OCZYWIŚCIE ROZCIÊCZAM Z WOD¡ W PROPORCJI PODANEJ NA OPAKOWANIU,AEROZOL NATOMIAST STOSUJE PCHEłKA SPRAY DLA PTAKÓW, NIESZKODLIWY RAZ NA TYDZIEÑ WZGLÊDNIE WEDłUG SWEGO UZNANIA.DOSTAÆ MOżNA U WETERYNARZA.POZDRAWIAM.!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lutego 08, 2009, 09:41:04 » |
|
DOPISEK :w czasie stosowania Iwermektyny zastosowanie aerozolu nie ma żadnego wpływu na stan zdrowia kanarka.Iwermektyna dostaje się poprzez skórę do krwioobiegu i tam wewnątrz organizmu ptaka działa na pasożyty, natomiast aerozol działa zewnętrznie /jeżeli są/ na pasożyty,umieszczone na piórach w narożnikach klatek i.t.p.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lutego 08, 2009, 11:18:19 » |
|
Ja stosuje ADRAP na patki i w pomieszczeniu klatki, szuflady psikam. Iwermaktyna działa na pasożyty wewnętrzne i zewnętrzne (roztocze pijące krew w której znajduje się iwermaktyna giną).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|