Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:44:39 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Specjalistyczna wystawa glosterów 2008  (Przeczytany 6073 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« : Grudnia 06, 2008, 09:22:46 »

Dziś odbyła się pierwsza w naszym kraju specjalistyczna wystawa glosterów, z której właśnie wróciłem.W wystawie wzięło udział ok.130 szt glosterów. Ptaki wystawiło 10 hodowców w tym oczywiście ja i Jacky.Swoje ptaki wystawili wszyscy najwybitniejsi nasi krajowi hodowcy.Postaram się teraz pokrótce wyjaśnić zasady takiej kilku godzinnej specjalistycznej wystawy.Ptaki są oceniane w systemie -angielskim-.Regulamin takiego konkursu jest dość zawiły ,ale już raz biorąc udział w takim konkursie można wszystko dokładnie zrozumieć.Glostery są podzielone na 48 kategorii,młode ptaki są wystawiane w 24 kategoriach i stare ptaki (roczne lub jeszcze starsze) również są wystawiane w 24 kategoriach,co razem daje 48 kategorii.Przykładowe kategorie to podział na samce i samice korony i konsorty oraz ptaki intensywne i nieintensywne,a także podziały na szafiry,zielone ,cynamony i żółte oraz kategorie obejmujące różne kombinacje szekowatości.Na początku konkursy sędziowie idąc od ptaka do ptaka przydzielają każdemu ptakowi odpowiednia kategorie wystawową.Następnie poszczególne kategorie są ustawiane obok siebie na regałach.Teraz sędziowie zaczynają oceniać ptaki ,ale nie przyznają jednak żadnemu ptakowi jakiejś określonej ilości punktów ale przyznają miejsca od 1 do 7 pozostałe ptaki powyżej 7 miejsca nie dostają punktów.Punktacja jest następująca  ptak z pierwszego miejsca dostaje 7 pkt. a z drugiego miejsca 6 pkt i co miejsce to jeden punkt mniej czyli ptak z siódmego miejsca dostanie  1 pkt.Po ocenie wszystkich kategorii ocena zaczyna się jakby od nowa ale dotyczy już tylko ptaków z pierwszych miejsc we wcześniejszych kategoriach i ocenia się je już w innych kategoriach czyli jak gdyby powstaje nowa kategoria np.wszystkich ptaków koroniastych ,która obejmuje wszystkie wcześniejsze kategorie czyli w kategorii korona są wszyscy wcześniejsi zwycięscy z kategorii np. szafirów zielonych czy tez żóltych .Teraz sędziowie wybierają najlepszego ptaka z tych wcześniejszych zwycięzców.Następnie znów jest wybierany najlepszy ptak z kategorii np. samcy konsort czy samic korona.Na koniec jest wybierany najlepszy ptak całej wystawy.Zwyciężają hodowcy których ptaki zdobyły największą liczbę punktów.Zwyciężają również hodowcy,których ptaki zostały najlepszymi ptakami w poszczególnych kategoriach.Taki system oceny preferuje jednak hodowców,którzy wystawiają dużą liczbę ptaków w wielu kategoriach.Sama ocena ptaków jest bardzo widowiskowa ,sędziowie  na życzenie hodowców uzasadniają swoje wybory i przyznane miejsca.Polscy sędziowie nie mają doświadczenia w tego typu ocenie ptaków dlatego ptaki oceniali  sędziowie z Niemiec Pan Rathje Hartwig i Tonjes Frank.Gdybym czegoś nie domówił albo nie wystarczająco wyjaśnił to prosze pytać.Następna specjalistyczna wystawa glkosterów za rok.

christian
Go
« Odpowiedz #1 : Grudnia 06, 2008, 10:00:47 »

I kto zwyciężył??

christian
Go
« Odpowiedz #2 : Grudnia 06, 2008, 10:13:39 »

Tak w ogóle to jakiś zaściankowy ten konkurs zważywszy ilu hodowców hoduje glostery a tu 10 wystawców. Kto go organizował? Konkurs w łaziskach a na stronie KHKK ani słowa o nim. Trochę to dziwne.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2008, 08:39:39 wysane przez Jacky » Zapisane

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #3 : Grudnia 06, 2008, 10:25:34 »

Zaściankowy mówisz hi hi fajnie.Konkurs odbył się w tam gdzie odbywa się Puchar Kanarków Kształtnych czyli w Miejskim Domu Kultury w łaziskach Górnych.Organizatorem był Klub Hodowców Kanarków Kształtnych a w zasadzie kilku członków tego klubu ,którzy osobistym zaangażowaniem doprowadzili do tego że ten konkurs się odbył.Zwyciężyli Ci co zawsze wygrywają w glosterach ,wyniki podam gdzieś za tydzień jak będę miał oficjalny katalog z wystawy.Z moich ptaków (wystawiłem 7 szt.) jestem zadowolony.

dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #4 : Grudnia 06, 2008, 10:32:08 »

Witam , trzeba było wystawiać. Wiadomość o wystawie czytałem w maju. Gdybym był zainteresowany wystawą, to napewno bym tego nie przeoczył. Dziśiaj żałuję ,że mnie tam nie było. Mam jednego glosterka, i wielwe bym sie dowiedział o tych ptaszkach. A może bym poznał Marka?

christian
Go
« Odpowiedz #5 : Grudnia 06, 2008, 10:33:21 »

Jasne, że fajnie. Szczególnie , ze na stronie KHKK ani słowa o konkursie Umiech.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #6 : Grudnia 07, 2008, 05:21:32 »

christian wystawa nie  zależy od faktu że o niej ktoś napisze lub nie napisze na stronie internetowej.Jeśli miałeś niezłe stadko glosterków takich po 90 pkt to trzeba było przyjechać na pierwszą  specjalistyczną wystawę ptaków w naszym kraju. Jeśli dla Ciebie ważniejsze jest pisanie o wystawie niż sama wystawa to poczytaj sobie tu;khkk.republika.pl tam pod data 09 09 2007 jest wzmianka z zebrania członków KHKK o powołania do życia -dywizji glosterów-. owocem tej uchwały ,była wczorajsza wystawa.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #7 : Grudnia 07, 2008, 06:18:07 »

Warto dodać, że głównymi organizatorami byli Gabriel Zawadzki oraz Wojciech Kościelniak.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #8 : Grudnia 08, 2008, 05:28:57 »

Tak w ogóle to jakiś zaściankowy ten konkurs zważywszy ilu hodowców hoduje glostery a tu 10 wystawców. Kto go organizował? Konkurs w łaziskach a na stronie KHKK ani słowa o nim. Trochę to dziwne.
Jasne, że fajnie. Szczególnie , ze na stronie KHKK ani słowa o konkursie Umiech.
Warto dodać, że głównymi organizatorami byli Gabriel Zawadzki oraz Wojciech Kościelniak.
Pozwolę sobie napisać małe sprostowanie jako sekretarz KHKK.
Zacznę od tego że nie była to wystawa a konkurs. Różnicy miedzy tym a tym chyba nie muszę wyjaśniać. Konkurs miał jakby charakter wewnętrzny Klubu. 2 lata temu powstał komitet organizacyjny, niestety w zeszłym roku nie zrobili nic żeby taki konkurs zorganizować, w tym roku "obudzili" się dopiero na początku listopada ale chwała im za to że coś takiego zorganizowali bo jest to potrzebne jeżeli chcemy podnieść w Polsce poziom hodowli glostera. To właśnie członkowie tej komisji zapraszali hodowców do wzięcia udziału w konkursie. Odbywało się to najczęściej drogą telefoniczną, bo przecież to był najlepszy sposób zaproszenia hodowców w tak krótkim czasie. Zaproszeni byli to w  większości ludzie biorący udział w Pucharze Polski Kanarków Kształtnych. Konkurs miał jakby charakter eksperymentalny, ale myślę że w przyszłym roku zorganizujemy (my jako KHKK) to z większym rozmachem i zaczniemy przygotowania odpowiednio wcześniej. A na tak małą liczbę uczestników miał jeszcze wpływ fakt że na X PPKK nie było mowy (ze strony powołanego komitetu organizacyjnego) o takim konkursie i spora część hodowców wysprzedała swoje wystawiane ptaki.     

Granos
Go
« Odpowiedz #9 : Grudnia 09, 2008, 08:17:43 »

Czy ktos moze opublikowac zdjecia z tej wystawy?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #10 : Grudnia 11, 2008, 08:42:03 »

Niżej zamieszczam fotki ze specjalistycznej wystawy glosterów. Na pierwszym zdjęciu widać uczestników wystawy w towarzystwie sędziów. Zdjęcie zrobione wkrótce po wręczeniu pamiątkowych nagród. Drugie zdjęcie przedstawia dwóch niemieckich sędziów, którzy oceniają ptaki na wystawie. Ciekawostką był fakt, że uczestnicy wystawy i widzowie mogli oglądać na żywo ich pracę i oceny. Sędziowie odpowiadali też na pytania widzów i objaśniali swoje decyzje. W czasie wystawy panowała bardzo miła atmosfera.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!