Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:25:02 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: prosze o pomoc  (Przeczytany 2514 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
wasik85
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 49

« : Grudnia 14, 2008, 09:27:07 »

Witam
Dziś(14.12.2008) zauważyłem ze  mój kanarek oszalał na punkcie samicy wręcz rzuca się na nią i głośno śpiewa. Nie wiem co mam zrobić to mój pierwszy taki przypadek nigdy nie miałem lęgów ponieważ mam niecały rok moje kanarki. Nie wiem czy włożyć gniazdo czy nie. A jeszcze moja samica ucieka przed natrętnym samcem-czy to normalne Co?
Proszę o szybką odpowiedŹ Umiech

Z góry dziękuje za udzieloną mi pomoc

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« Odpowiedz #1 : Grudnia 15, 2008, 10:15:49 »

Gniazda na pewno nie dawaj bo jest jeszcze za wsześnie dopiero możesz dać gdzieś pod koniec stycznia. Co do samca to najlepiej je oddziel jak masz taką możliwość

wasik85
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Grudnia 15, 2008, 09:16:30 »

Dziś właśnie rozdzieliłem ptaki samczyk był za bardzo nachalny i bałem się o moją samiczkę.
Teraz mam  nadzieje ze to nie wpłynie Źle na moje ptaki i doczekam się jeszcze jajeczek od mojej samiczki Umiech

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #3 : Grudnia 15, 2008, 09:42:51 »

Gniazda na pewno nie dawaj bo jest jeszcze za wsześnie dopiero możesz dać gdzieś pod koniec stycznia. Co do samca to najlepiej je oddziel jak masz taką możliwość
Ja nie zgadzam się absolutnie z ta opinią. Oto moje argumenty:
-wcale nie jest za wcześnie na lęgi, niektórzy hodowcy maja juz młode, inni zaczęli przygotowania. Ja samce już przygotowuje od około 2 tygodni. Większość samic siedzi jeszcze w zimnym ale przeniosę je do ciepłego w tym tygodniu. Samice które przywiozłem z Reggio Emilia nie mogłem wpuścić do ziemnego bo nie wiadomo jak by na to zareagowały (nie wiedziałem w jakiej temperaturze były wcześniej, a we wolierze było już dość zimno i wolałem nie ryzykować). Tym włoszkom dzisiaj wpuszczałem już samce bo są już gotowe na lęgi.
-z opisu wasika85 wynika że kanarki są już gotowe na lęgi. To że samiec goni samicę ze śpiewem jest naturalnym odruchem godowym. Jeżeli samica jest równie gotowa jak samiec to zacznie ci teraz znosić jajka-oczywiście czyste bo nie ma samca. Do końca stycznia samica bez samca i gniazda może się "wynieść" całkowicie na ten rok i niestety ale nici z młodych. Inna wersja może być taka że samica zniesie jeden lęg ale nie będzie mogła wysiadywać i wychowywać i może całkowicie zniechęcić się do lęgów tak że w tym roku nie pójdzie już wcale.
Jeżeli ptaki są gotowe do rozpłodu to radzę je połączyć powtórnie i zawiesić gniazdo.

wasik85
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Grudnia 16, 2008, 10:17:10 »

Dziękuje za dobre rady
Niestety nie wiem co zrobić dwie rożne odpowiedzi.
Jednak myślę coraz bardziej żeby może spróbować znów połączyć moje kanarki lecz nie jestem jeszcze nadal pewien w 100% Co?
Bardzo mi zależy na jajeczkach i oczywiście małych Umiech
Boje się żeby mi nie przepadło w tym roku.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!