Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:45:41 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kojarzenia koroniaków niemieckich  (Przeczytany 11436 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« : Grudnia 17, 2008, 07:28:43 »

Co powiedzieli byście hodowcy gdybyście zobaczyli ,że łaczy on np.koroniaki niemieckie i kanarki barwne lipochromowe ?(przypomina,że nie powinno się tak robić ponieważ koroniak jest odrębna rasa od kanarka lipochromowego oraz o tym że nie wystawia sie koroniaków bez koronki na wystawach)-chodzi mi tutaj oczywiście o to,że hodowca dodatkowo zamiezrałby wystawiac swój przychówek.

feno-typ
Go
« Odpowiedz #1 : Grudnia 18, 2008, 09:29:18 »

Co powiedzieli byście hodowcy gdybyście zobaczyli ,że łaczy on np.koroniaki niemieckie i kanarki barwne lipochromowe ?(przypomina,że nie powinno się tak robić ponieważ koroniak jest odrębna rasa od kanarka lipochromowego oraz o tym że nie wystawia sie koroniaków bez koronki na wystawach)-chodzi mi tutaj oczywiście o to,że hodowca dodatkowo zamiezrałby wystawiac swój przychówek.

Granos, nie obraŹ się, ale chyba trochę mylisz pojęcia.

Koroniak niemiecki nie jest związany z jakimś konkretnym kolorem i dopuszczalny jest we wszystkich kolorach kanarków barwnych, tak u kanarków lipochromowych jak i melaninowych. Posiadanie przez ptaka koronki reguluje odrębny, niezależny od barwy gen, więc jedno z drugim (kolor i koronka) nie ma nic wspólnego. Inaczej mówiąc zarówno koroniak niemiecki czerwono-czarny jest kanarkiem rasowym, jak i koroniak niemiecki żółty lipochromowy jest kanarkiem rasowym. Na wystawach ocenia się takie ptaki za poprawną farbę, jak u kanarków kolorowych (np. czerwono-czarnych – 2A/B III, czy żółtych lipochromowych – 1A/B I), a także za prawidłowy kształt koronki...  Jak to dokładnie wygląda na karcie oceny ptaka jeśli chodzi o ilość punktów, których maksymalna suma zawsze musi wynosić 100, nie wiem. Być może Balcar wie więcej na ten temat...

Posiadanie koronki, podobnie jak u glosterów czy kanarków rasy crest, należy do cech dominujących, więc aby uniknąć efektu letalnego, krzyżować wolno tylko ptaka z koronką i bez koronki.

Oczywiście w wypadku skrzyżowania ptaka żółtego lipochromowego z koroniakiem melaninowym, np. agatowym czerwonym, uzyska się nierasowe szeki i tego naturalnie robić nie należy, ale krzyżowanie koroniaków z kanarkami barwnymi wewnątrz tych dwóch wielkich grup (lipochromowe i melaninowe) jest zupełnie normalne i nie widzę tutaj żadnego konfliktu moralno-etycznej natury.

Inaczej mówiąc, „koroniak bez koronki” jest po prostu kanarkiem barwnym i tylko jako taki może być oceniony; jeśli pochodzi z krzyżówki z koroniakiem, to ma także gen (przekazywany potomstwu) odpowiedzialny za koronkę, chociaż u niego samego niewidoczny i można, a nawet należałoby krzyżować go z koroniakiem z koronką w celu utrwalenia cechy i uzyskiwania jak największej ilości ptaków z koronką...

Dodam może jeszcze, że ostatnio bardzo intensywnie próbuje się utrwalić cechę posiadania koronki także u ras śpiewających, tzn. uzyskać ptaki o nienagannym śpiewie, które będą miały dodatkowo koronki. Historycznie rzecz biorąc, pierwsze koronki pojawiły się właśnie wśród kanarków harceńskich, ale hodowcy harcenów, skupiając się na śpiewie, zaniedbali z czasem cechę posiadania koronki, którą za to z entuzjazmem przejęto do hodowli kanarków barwnych. Oczywiście na wystawach takie „koroniaste” harceny czy belgijskie wodnotokowe dalej są oceniane za śpiew, a nie za posiadanie koronki, ale jest też całkiem możliwe, że gdy takich ptaków będzie już dostatecznie dużo, C.O.M. wprowadzi jakieś zmiany w ocenie ras śpiewających w formie dodatkowych punktów za posiadanie koronki...

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2008, 09:54:45 wysane przez feno-typ » Zapisane

feno-typ
Go
« Odpowiedz #2 : Grudnia 18, 2008, 09:49:48 »

Właśnie zajrzałem na stronę DKB i odnalazłem standard koroniaka wraz z punktacją na karcie oceny, więc nie czekając na Balcara, podaję poniżej rozkład punktów w wypadku oceny koroniaków:

1. Koronka              -      20 pkt.
2. Farba (Kolor)      -       20 pkt.
3. Kształt/forma        -    15 pkt.
4. Jakość upierzenia  -     15 pkt.
5. Wielkość              -     10 pkt.
6. Postawa              -     10 pkt.
7. Wrażenie ogólne    -     10 pkt.
                     ===============
                    Razem      100 pkt.

Pozdrawiam

Granos
Go
« Odpowiedz #3 : Grudnia 18, 2008, 11:03:14 »

Dzieki za tak wielkie zainteresowanie ! Wiem ,że koroniak bez koronki to praktycznie kanarek lipochromowy c(dlatego też nie wystawia się kanarków uzyskanych od dwóch koroniaków jako koroniak np. gładkogłowy gdy nie ma koronki). Ja zasugerowałem się pytając oto opisem rasy ,koroniaka niemieckiego,  na stronie prezesa KHKK ponieważ opisuje on u koroniaków,że nieuczciwym jest krzyżowanie kanarka np.czerwonego lipochromowego z koroniakiem czerwonym ponieważ ,tu cytuję Jego słowa :..koroniak jest odrębną rasą i należy krzyżoważ go jedynie z przedstawicielami jego gatunku a nie z kanarkiem lipochromowych. Dodaje on także ,że sędzia na jakieś większej wystawie wychwyci różnicę ponieważ koroniak podobno gładkogłowy ma trochę inny kształt głowy niż kanarek lipochromowy.Nie wiem czy to prawda ja czerpałem informację z jednego Źródła.

Granos
Go
« Odpowiedz #4 : Grudnia 18, 2008, 11:10:10 »

Dodam jeszcze tylko,ze bardzo cenię prezesa KHKK i myślę,że miał swoją rasę w tym co napisał.

Granos
Go
« Odpowiedz #5 : Grudnia 18, 2008, 11:16:18 »

Przepraszam ,że ta moja wypowiedŹ taka podzielona ale chciałby dodać jeszcze cały cytat dotyczący tego tematy wzięty od wspomnianego już hodowcy: "Wiele razy spotkałem sie ze zdaniem, że ten gładki ptak może wywodzić się z kanarków kolorowych, a i tak uzyskamy około 50% przychówku z koronami. Rzeczywiœcie, uzyskamy z takiego kojarzenia ptaki z koronami, ale beda to mieszańce a nie kanarki niemieckie z korona. korony tych ptaków nie beda nigdy nawet zblizone do wzorca.
 pamietać trzeba, ze kanarek 'niemiecki z korona' jest to rasa ptaków zarejestrowana przez C.O.M. i wszelkie kojarzenia nalezy prowadzić w obrebie tej rasy".

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #6 : Grudnia 18, 2008, 01:09:39 »

Właśnie zajrzałem na stronę DKB i odnalazłem standard koroniaka wraz z punktacją na karcie oceny, więc nie czekając na Balcara, podaję poniżej rozkład punktów w wypadku oceny koroniaków:

===============
                    Razem      100 pkt.

Pozdrawiam

No nie jest to aktualny opis rasy koroniaka z elementami oceny sędziowskij według COM. Od 2008 r. zaszły poważne zmiany w punktacji kanarków. Niżej zamiszczam aktualny opis  rasy koroniak:

• korona 30 pkt.
  • barwa 20 pkt.
  • kształt 15 pkt.
  • upierzenie 15 pkt.
  • postawa 10 pkt.
  • wrażenie 10 pkt.

Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem.

feno-typ
Go
« Odpowiedz #7 : Grudnia 18, 2008, 02:04:06 »

No szanowni Koledzy, zmusiliście mnie do poszperania w internecie i oto trafiłem na następującą stronę poświęconą koroniakom niemieckim: www.deutschehauben.de.ms/ , która należy do klubu specjalistycznego hodowców koroniaków niemieckich (Interessengemeinschaft Deutsche Haube – IGDH) zrzeszonego w DKB.

Na tej stronie jest w zasadzie wszystko, co powinno się wiedzieć o koroniakach, a więc historia rasy, standard, karta oceny,  hodowla, zasady dziedziczenia i opis właściwego doboru par oraz fotki ptaków (Bildgalerie), które naprawdę warto sobie obejrzeć...

Z tego co tam wyczytałem wynika, że jako partnerów korniakom niemieckim na początku dobiera się normalne kanarki kolorowe, oczywiście gładkogłowe, odznaczające się w miarę płaską i szeroką główką – cała reszta ma odpowiadać standardom kanarków kolorowych, a więc kolor, postawa, jakość piór itd., Autor strony opisuje, że sam skrzyżował samczyka z koronką z dwiema samiczkami kanarków kolorowych (żółtą i białą dominującą), a potem krzyżował już tylko pomiędzy tymi dwoma liniami. Pisze, że przez 20 lat potrzebował zaledwie 5 obcych ptaków – reszta pochodziła z jego własnej hodowli.

Naturalnie w dalszej hodowli liniowej koroniaków należy trzymać się już obranej odmianie koloru i dobierać ptaki gładkogłowe, najlepiej pochodzące z kojarzeń między koroniakami, ale nawet póŹniejsze wprowadzenie do takiej linii normalnego kanarka kolorowego (oczywiście o „odpowiednim” kształcie główki), dla poprawienia jakichś pożądanych cech wyglądu jest podobno nie tylko dopuszczalne, ale i często stosowane! W/g hodowców zrzeszonych w IGDH takie postępowanie wcale nie jest nieetycznym „mieszaniem” ras, jak chce ten prezes KHKK, ale normalną praktyką, mającą na celu poprawę głównych elementów rasy 'koroniak niemiecki'. No i naturalnie mogą to być kanarki lipochromowe w przypadku linii koroniaków lipochromowych (np. żółtych, czerwonych czy białych dominujących) jak i melaninowe w przypadku koroniaków melaninowych (np. brązowych, agatowych czy czerwono-czarnych), co wyraŹnie widoczne jest na fotografiach z tej stronki.

Interesujące jest też, że autor stronki krzyżował ze sobą prawie wyłącznie kanarki nieintensywne, tylko kilka razy wprowadzając ptaki pośrednie A/B. Podobno koroniaki nieintensywne mają lepszą koronkę niż intensywne, chociaż gość przyznaje, że ostatnio pojawia się także coraz więcej intensywnych koroniaków z bardzo dobrą koronką.

Jeśli chodzi o punktację, o której wspomina Jacky, to zarówno na stronie DKB jak i tego klubu hodowców koroniaków niemieckich (IGDH) jest podana przeze mnie punktacja – można to sporawdzić – obie  publikacje powołują się przy tym na standard C.O.M. Ale tutaj akurat zastrzegam się, że być może rzeczywiście niedawno wprowadzono jakieś zmiany, które nie są jeszcze uwzględnione na zalinkowanych przeze mnie stronach niemieckich. Nie hoduję koroniaków, więc nie śledzę tego tak dokładnie...

Wynikałoby z tego , że niemieccy hodowcy niemieckich koroniaków są po prostu zapóŹnieni tak w stosunku do polskiego KHKK jak i w stosunku do C.O.M.

No cóż, czasem zdarza się, że „szewc bez butów chodzi...”

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2008, 02:08:47 wysane przez feno-typ » Zapisane

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #8 : Grudnia 18, 2008, 02:29:15 »

Postanowiłem wydzielić ten wątek, bo zbacza nieco z głównego tematu dyskusji, a tworzy odrębną całość o kojarzeniach koroniaków.

Dodam jeszcze adres strony, o której wspomina Granos: http://www.kanarki2.republika.pl/Niemiecki.htm
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2008, 02:32:27 wysane przez Jacky » Zapisane

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #9 : Stycznia 10, 2009, 10:18:05 »

===============
                    Razem      100 pkt.

Pozdrawiam

feno-typ ma racje, to jest aktualna karta ocen, w najnowszym numerze niemieckiego czasopisma Der Vogelfreund jest opis rasy Deutsche Haube i wątpie aby w nim był błąd.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #10 : Stycznia 10, 2009, 05:27:02 »

Witam
"jako partnerów koroniakom niem.na początku dobiera się normalne kanarki kolorowe",na początku,lecz póżniej krzyżuje się je wyłącznie z koroniakami.Na początku skrzyżowano czyża czerwonego z kanarkiem,lecz póżniej (mieszańce) kojarzono z kanarkami.Co z tego mamy w chwili obecnej?czyża czy kanarka?
Po czyżu został tylko czerwony kolor.
Chcę zapytac czy dlatego,że rasa ta ma w nazwie"niemiecki"to niemieccy hodowcy mają patent na noeimylnośc wypowiadanąc się o niej?a"ten prezes KHKK"racji nie ma bo jest tylko jakimś prezesem jakiegoś tam KHKK?
Czy o miniaturze hiszpańskiej mogą trafnie wypowiadac się tylko Hiszpanie a o garbusie japońskim Japończycy?
Nie mam zamiaru powodowac nowego konfiktu(słownego oczywiście),ale szlag mnie trafia jak niektórzy uważają,że w Niemczech to nawet sól jest słodka.
Ps.
Feno-typ z zaciekawieniem czytam wszystkie Twoje wypowiedzi i jestem pełen szacunku dla Twojej wiedzy.
Pozdrawiam.JK.

Granos
Go
« Odpowiedz #11 : Stycznia 10, 2009, 06:50:13 »

jot-ka11 powiem szczerze ,ze niebardzo wiem o co Ci chodzi. Feno-typ w wielu postach w tym wątku opierał się takze właśnie na niemieckich stronach związanych z koroniakiem niemieckim co sam wcześniej stwierdził mówiąc,że szperał w internecie zdziwiony wypowiedzią prezesa KHKK i podał tam bodajże rozwiązanie u jednego właśnie z niemieckich hodowców by pokazać forumowiczom temat zwiazany z kojarzeniem tej rasy. Rozumiem ,że twierdzisz że niemieccy hodowcy uważają że mają "wyłączność" na niemieckie rasy. O co chodziło Ci pisząc to? Przypominam ,że feno-typ odpowiedział na post o wypowiedzi prezesa KHKK na swoiej stronie a przecież to jest polski a nie niemiecki klub więc za bardzo nie wiem o co chodzi Ci z tymi niemieckimi hodowcami. Niezdecydowany

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #12 : Stycznia 10, 2009, 09:52:46 »

chodzi mi dokładnie o to,o czym piszesz a mianowicie,o zanegowanie wypowiedzi p.AJ.tylko dlatego,że ktoś w internecie wyraził inne zdanie.Dlaczego nie poddał w wątpliwośc słów hodowcy z Niemiec?czy i dlaczego ten niemiecki hodowca ma byc autorytetem w tej kwestii?Wiem natomiast, że p.Andrzej hodował niemieckie z koronką(nie wiem,czy aktualnie je hoduje)odnosząc sukcesy.Osobiście dałbym wiarę raczej jego słowom niż temu hodowcy z Niemiec,o którym wiem tylko,że hoduje koroniaki.Mimo,iż sam chowam tą rasę kanarków nie jestem w stanie jednoznacznie opowiedziec się za jedną ze stron.Sam kojarzę je w obrębie rasy .
Może w tej kwestii wypowiedziałby się aktualny Mistrz Polski w tej rasie?
Balcar zapraszamy do dyskusji.
Pozdrawiam JK.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #13 : Stycznia 12, 2009, 09:11:26 »

feno-typ ma racje, to jest aktualna karta ocen, w najnowszym numerze niemieckiego czasopisma Der Vogelfreund jest opis rasy Deutsche Haube i wątpie aby w nim był błąd.

Sprawa jest ciekawa, gdyż na Mistrzostwach Polski i na Pucharze Polski Kanarków Kształtnych ocena była dokonywana według kryteriów podanych przeze mnie w poście wyżej.

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #14 : Lutego 22, 2009, 09:41:19 »

Witam ! feno-typa też !
CYTAT Z MOJEJ STRONY: "Cały 'problem' niemieckiego z korona miesci się na głowie ptaka. Ponieważ ojczyzną tej rasy są Niemcy, to własnie oni najlepiej wiedzą jak ona ma wyglądać."
Nie mam i nigdy nie miałem zamiaru podważać metod hodowlanych innych hodowców, niezależnie od tego jakie hodują ptaki. Zawsze mogę się mylić w ocenie, ale po to sa takie Vortale abyśmy się wzajemnie uczyli i poprawiali błędy. Nie musimy tutaj pisać zwrotów w rodzaju "jakiś tam", "mądrzejszy od kogoś tam..." itd. Ja nie uważam, abym miał potrzebe obrazania ludzi, niezależnie jakie mają poglady na ptasie sprawy - bo przecież o tym mówimy w tym miejscu.
A teraz coś o niemieckim: każdą nową rasę kanarków buduje się w ten sposób, ze dodaje się, lub miesza ze sobą inne rasy. ALe.....kiedy rasa jest już ukształtowana to nie powinno sie dodawać do niej już nic innego. Dużo lat trzeba poświęcić aby COM i OMJ zarejestrowało nową rasę, a kiedy stworzony zostanie do nowo zarejestrowanej rasy wzorzec z kartą oceny to nie pozostaje już nic innego jak tylko dazenie do osiągniecia jak najlepszych ptaków w tej rasie i dbałość o czystość rasy. Mozna powiedzieć tak: kanarki niemieckie żółte i może jeszcze czerwone (ale nie do końca) są juz bardzo ułożone i powinny pozostać czyste rasowo. Niemiecki specjalistyczny zwiazek hodowców niemieckich kanarków położył mocny nacisk na stworzenie w tej rasie innych kolorów (z mozaikami włącznie). Jak zaczać tworzyć te ptaki bez dodawania kanarków kolorowych ? jasne że nie można, ale...kiedy te barwne odmiany okrzepną wtwedy nie bedzie juz mieszania.
W Polsce niewestionowanym liderem był przez kilka lat Rysiek Holek, którego wszystkie ptaki pochodziły z hodowli pana Mullera, doskonałego hodowcy hodujacego tylko niemiecki żółte !!!!! w ilosci 300 młodych rocznie.
W mojej hodowli miałem dwie linie: jedną czystą bez mieszania i ona była bardzo dobra. W drugim przypadku w pierwszym roku legowym do orginału dodałem zwykłą żóltą samice. Nigdy w kolejnych latach młode nie zblizyły się jakością do lini orginalnych ptaków. Powtarzam nigdy !!! Często młode ptaki mają nieopierzone dziury z tyłu głowy. O koronie już nie wspomnę.
I jeszcze jedno. Od roku 2008 została zmieniona karta ocen w tej rasie. Za głowę jest 30 punktów. Moja strona internetowa (tak jak i niemiecka) zawiera jeszcze starą kartę, nie pomyslałem o zamianie na aktualną, przepraszam, postaram się uaktualnić.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!