Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:53:47 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Preparaty stosowane w profilaktyce  (Przeczytany 4158 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« : Grudnia 07, 2008, 06:46:40 »

Wiele leków można dawać zapobiegawczo (wg.ulotki, lub odwrotu opakowania) to co ja mam to raczej nie leki tylko preparaty zapobiegawcze.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #1 : Grudnia 07, 2008, 07:00:59 »

Jeżeli to nie jest tajemnicą to podaj nazwy.Dzieki.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #2 : Grudnia 07, 2008, 07:10:14 »

Czytaj posty z wątku http://kanarki.eu/index.php/topic,576.0.html.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 24, 2008, 08:09:28 wysane przez Jacky » Zapisane

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #3 : Grudnia 08, 2008, 05:02:58 »

Temat trochę schodzi z kursu ale chciałbym coś dodać. Nie wiem jak jest z salmozellozą bo nigdy nie miałem z tym problemów ale z kokcydiozą to wygląda to tak że takie środki jak Baycox czy EP3 podaje się tylko przy 100% stwierdzeniu że na hodowli mamy kokcydiozę. Są to silne antybiotyki które wyjałowiają układ pokarmowy kanarków. A jeżeli chodzi o zapobieganie to dobrym naturalnym środkiem jest oregano. Pamiętam że ktoś kiedyś na forum pytał o środek firmy Quiko o nazwie Quikon med. Ten środek zawiera w swoim składzie prawie samo oregano i z tego co pisze na opakowaniu działa również zapobiegawczo oprócz kokcydiozy na salmonelloze, pałeczki Coli i coś jeszcze czego nie umiem przetłumaczyć (Jurek będzie wiedział, pisze tak: "... und Erkrankunder der oberen Luftwege zur Filge haben"). Można tez podać samo oregano, wiem że jest dostępne w formie proszku lub płynu ale dla gołębi.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #4 : Grudnia 08, 2008, 07:58:52 »

Witam.Bardzo dobrze Balcar.Masz konkretne odpowiedzi.Własnie o to chodzi.Zacząłem niedawno ale dużo pytam i może wyjasnie co sie dowiedziałem.Wczesniej pytałem o QUIKON MED LIGUID. Z czasem dowiedziałem sie sam cos o tym środku.Można go nabyc w sklepie ANIMAL.100ml.-65.00.Jest też w proszku jedna miarka(mała saszetka-4.00)Ja go stosuje.Faktycznie na opakowaniu jak Balcar zauważył jest napisane immunsystems kann kokzidiose,salmonellose,coli und erkankungen der oberen luftwege zur falge haben.Tak na marginesie szkoda że te srodki sa bez żadnych polskich ulotek.Nikt nie podjął sie tego tematu to pewnie nikt tego nie stosuje.Ja dawkuje 2 cm na 2 litry raz na miesiac.Z tego co sie dowiedziałem ma podniesc system imunologiczny ptaka.Jeżeli ptak jest podejrzany że cos jest nie tak to trzy dni pod rząd.Odnosnie proszku stosuje sie miarke na 1 kg mieszanki.Można też zastosowac razem z jajkiem tylko w bardzo małej ilosci na końcu noża.Stosuje sie go dodatkowo kiedy młode ptaki przenosi sie z małych klatek do wolier.To tyle co sie dowiedziałem.Zaciekawiło mnie jaki srodek stosuje Luka.Ale nie umiał podac nazwy.Pozdrawiam.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!