Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:16:25 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Temperatura w pomieszczeniu podczas lęgów?  (Przeczytany 20095 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #15 : Stycznia 25, 2009, 01:56:52 »

wiem o tym że od 18stopni, ale czy jak podam w temp. 16 stopni to taka wielka różnica??to nie jest apteka, i to są tylko temp.średnie.według mnie jak poda się taką mieszanke w temp. 16 stopni, to się nic niestanie.ja sobie robie inaczej.i zobacze co wyjdzie, najwyżej będe załował.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #16 : Stycznia 25, 2009, 02:11:52 »

Dokładnie, człowiek uczy się na błedach , a najlepiej na swoich Duy umiech Jednak przeprowadze eksperyment i pozwole samicy wysiedzieć jajka - równolegle będą wysiadywać samiczka w temp 23 i samiczka w 14 stopniach. Zobaczę, czy będzie jakaś różnica Co? A co do temp podawania mieszanki, to ja podaję też w 14 stopniach i samiczka przystapiła do lęgów.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #17 : Stycznia 25, 2009, 02:31:39 »

malypro, to robisz podobnie jak ja ,ja jestem tego zdania że troche chłodu niezaszkodzi, wkońcu to nie -5:)więc zobaczymy, a puste jajka zdażają się w każdym lęgu.w każdym bądz razie młody rozwija sie prawidłowo, miałem okazje to go przejżałem.Malypro to mam nadzieje że będziesz pisał na bierząco jak idą lęgi w temp. 14stopni,będziemy mieć ciekawe doświadczenie.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #18 : Stycznia 25, 2009, 03:25:39 »

Dzieki Panowie za odpowiedzi.Dobrze nieraz sprobowac.Jak sie nie sprawdzi to bedzie to wielka niewiadoma.Zycze duzo MISTRZOWSKICH MłODYCH.Pozdrawiam.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie

« Odpowiedz #19 : Lutego 19, 2009, 07:59:14 »

W tym sezonie postanowiłem sprawdzić jak przebiegałyby lęgi w temp 13-14°C i czy znaczny wpływ ma temperatura i wilgotność powietrza na rozwój piskląt.  Równolegle dwie samiczki przystąpiły do lęgów. Jedna w temp 20-23°C, a druga w temp 13-14°C.U samiczki pierwszej z 5 jajek wylęgły sie 3 młode, a u drugiej z 3 jajek 2 młode.Obydwie samiczki były karmione tą samą karmą, a dzień był wydłużony o taką sama liczbe godzin. Jedyną różnicę jaką zaobserwowałem, to czas wysiadywania jajek. W temp niższej wysiadywanie trwało 15 dni, natomiast w temp. powyżej 20°C wysiadywanie trwało 14 dni. Przed końcem wysiadywania, pierwsza samiczka zażywała kąpieli, natomiast tej drugiej troche się bałem dać basenik z uwagi na niską temperature w pomieszczeniu. Do chwili obecnej młode rozwijaja się niemal w jednakowym tempie, ale czy tak będzie cały czas? czas pokaże Mrugnicie

Na zdjeciach są widoczne młode w wieku 6 dni.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #20 : Lutego 19, 2009, 10:35:48 »

Witam malypro!
Ma do ciebie pytanie czy podajesz tym samiczką mieszankę jajeczną z jajkiem gotowanym czy sztuczne jajko lub odżywkę białkową??
Pozdrawiam i trzymam kciuki za młode:)

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #21 : Lutego 20, 2009, 08:09:09 »

Ciekawy jestem czy obie samiczki mają identyczną dietę?

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #22 : Lutego 20, 2009, 09:10:41 »

Naprawdę jestem zdziwiony kilkoma wypowiedziami w temacie temperatury przy legach kanarków. Z mojego doświdczenia wynika, że temp. nie mniejsza niż 18 stopni jest warunkiem powodzenia legów. Zauwazcie jak czesto wymieniacie cyfrę "18". Skąd ona się wzięła ?
Ano stąd, że poniżej tej temperatury młode kanarki nie przyswajają jajka, moga wtedy wystapić biegunki ui ptaków. poza tym moze występować wychłodzenie organizmów piskląt.

Granos
Go
« Odpowiedz #23 : Lutego 20, 2009, 09:17:32 »

Ciekawy jestem czy obie samiczki mają identyczną dietę?

malypro pisał ,ze sakarmione tak samo.

Naprawdę jestem zdziwiony kilkoma wypowiedziami w temacie temperatury przy legach kanarków. Z mojego doświdczenia wynika, że temp. nie mniejsza niż 18 stopni jest warunkiem powodzenia legów. Zauwazcie jak czesto wymieniacie cyfrę "18". Skąd ona się wzięła ?
Ano stąd, że poniżej tej temperatury młode kanarki nie przyswajają jajka, moga wtedy wystapić biegunki ui ptaków. poza tym moze występować wychłodzenie organizmów piskląt.

Jestem bardzo ciekawy środowego zebrania w łSHKiPO poniewaz prezes p. Mistrzak takze zagniazdowały (wcześniej niz planował) ptaki nowo zakupione w ..14 stopniach !!! Nie wiem moze podwyższył temperature bo w jego zamiarze wtedy jeszcze miał zamiar podwyższać temperaturę a jak mówilem ptaki z Włoch zagnaizdowały niespodziewanie.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #24 : Lutego 20, 2009, 09:20:14 »

malypro pisał ,ze sakarmione tak samo.

Faktycznie! Nie zauważyłem.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie

« Odpowiedz #25 : Lutego 20, 2009, 03:05:31 »

Witam malypro!
Ma do ciebie pytanie czy podajesz tym samiczką mieszankę jajeczną z jajkiem gotowanym czy sztuczne jajko lub odżywkę białkową??
Pozdrawiam i trzymam kciuki za młode:)

Przed przystapieniem do lęgów podawłem mieszanke pół na pół, czyli jedną część robiłem sam z jajka gotowanego a drugą dodawałem gotowej. Po wykluciu się młodych przez 5 dni podawałem mieszanke robioną z gotowanego jajka, następnie od 6 dnia przeszedłem znowu na mieszanke "pół na pół" i stopniowo dąże do skarmiania tylko gotowa mieszanką.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie

« Odpowiedz #26 : Lutego 28, 2009, 12:39:39 »

na chwilę obecną młode kanarki, które przyszły na świat w różnych temperaturach nadal rozwijają się w tym samym tempie - oby tak dalej  Mrugnicie

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #27 : Lutego 28, 2009, 04:15:40 »

No to świetnie, że młode się dobrze rozwijają. Ile one mają teraz dni? Informuj o dalszych losach tych piskląt.
Pozdrawiam!

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #28 : Lutego 28, 2009, 04:56:29 »

bardzo fajnie, ja mam cały czas podobną temp, do twojej, i 3 czerwone się fajnie chowaja, od mozaiki dziś się wykluł 1 młody i jeszcze 4 powinny być, zobacze jak wróce do domu.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie

« Odpowiedz #29 : Lutego 28, 2009, 10:34:29 »