Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« : Grudnia 30, 2008, 10:50:01 » |
|
Mam pytanie: jaka panuje u was temperatura w pomieszczeniu gdzie prowadzicie lęgi? Ja u mnie mam ok. 18 stopni C. i zastanawiam sie czy to nie za mało.
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudnia 30, 2008, 10:55:30 » |
|
Nie, to w sam raz.Hodowcy ,którzy majądo dyspozycji wolierę przezimowywują ptaki w temperaturze ok 5 stopni a na lęgi podnoszą do ok.18. Znowy ci,którzy trzymają cały czas ptaki w ogrzewanym pomieszczeniu stymulują ptaki poprzez pokarm jajeczny oraz wydłużenie dnia swietlnego(co jest oczywiście również potrzebne podczas pierwszej metody).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudnia 30, 2008, 11:56:50 » |
|
Dzięki Granos za odpowiedz bardzo mi pomogła. 
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
Grzegorz
Uczeń1
Nowy użytkownik
Jaworzno
Wiadomoci: 77
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudnia 31, 2008, 09:13:01 » |
|
U mnie w pomieszczeniu gdzie trzymam kanarki temperatura w czasie lęgów panuje gdzieś w granicach od 18-20 stopni C. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Czuczek:)
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 19, 2009, 03:15:01 » |
|
Mój znajomy hodowca ,który przywiózł w listopadszie kanarki z Reggio Emilia , ma juz młode. Jego ptaki zagniazdowały w 14 stopniach !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 19, 2009, 03:26:43 » |
|
Granos zgodzę się ale zapewne były zimowane w dużo niższej temperaturze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 19, 2009, 03:30:28 » |
|
U mnie panuje 20-23 stopnie! W zależności od tego jaka temperatura panuje na zewnątrz!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 19, 2009, 04:03:31 » |
|
ja mam ok 14 stopni. ponieważ niestety niemam centralnego w mieszkaniu.dziś wykluł się 1 młody, dwa jajka niezalężone, dwie samice mają po 4 jajka, 3 samice niemają jeszcze nic,czekam cierpliwie aż zechcą robić gniazda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 19, 2009, 04:51:58 » |
|
Granos zgodzę się ale zapewne były zimowane w dużo niższej temperaturze? Nie no napeno nie żebym tak nie myślał ale jednak dość niska temperatura jak na lęgi. A propo temperatury,te ptaki musiały być zimowane dość póŹno bo gdy odwiedziłem tego hodowcę pod koniec listopada (dokładnie sam jego koniec -29) jego ptaki były w domu przy kominku przechodząc kwarantannę. Pewno juz u hodowcy we Włoszech były trzymane w zimniejszych warunkach. Wie ktoś jak we Włoszech zaczyna się sezon lęgowy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Z066
|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 19, 2009, 06:32:16 » |
|
Wie ktoś jak we Włoszech zaczyna się sezon lęgowy? Co konkretnie Cię interesuje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #10 : Stycznia 19, 2009, 08:40:47 » |
|
O miesiąc gdy we Włoszech zaczynają się legi. Słyszałem ,ze jest tam inny termin z powodu cieplejszego klimatu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Z066
|
 |
« Odpowiedz #11 : Stycznia 19, 2009, 09:26:02 » |
|
Z tego co mi wiadomo to jest tak jak u nas więc każdy zaczyna jak mu pasuje i jak jest wygodniej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #12 : Stycznia 25, 2009, 09:21:57 » |
|
ja mam ok 14 stopni. ponieważ niestety niemam centralnego w mieszkaniu.dziś wykluł się 1 młody, dwa jajka niezalężone, dwie samice mają po 4 jajka, 3 samice niemają jeszcze nic,czekam cierpliwie aż zechcą robić gniazda.
DariuszFojt – chciałbym zaczerpnąć informacji odnośnie lęgów w temp 14 stopni. Na ten sezon wreszcie zrobiłem sobie pomieszczenie tylko i wyłącznie dla kanarków. Obecnie jest tam parka mozaiki czerwonej (reszta wysiaduje w ogrzewanym.) Temp w tym pomieszczeniu jest 14 stopni, ±1. Czy jest sens doprowadzać do lęgów w takiej temp?? Interesuje mnie konkretnie ile jajek miałeś zaziębionych, jak rozwijają się pisklęta w tej temp (bo chyba wolniej rosną niż te w ogrzewanym pomieszczeniu)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #13 : Stycznia 25, 2009, 11:53:07 » |
|
z 3 jajek miałem jednego młodego, młody rozwija sie prawidłowo, obecnie temp. mam wyrzszą. o 3-4 stopnie, (powoli podosiłem przez pare dni) niewiem czy ma to sens czy nie, chciałem spróbować, jeśli będzie kicha to w nastempnym roku zrobie inaczej.a jak jest różnica w temp. tą w stycniu a tą w marcu?  ?i tak trzeba grzać i tak.poprostu po rozmowie z związkowych hodowcą postanowiłem spróbować.dopiero sier ucze, a uczymy się na błędach, ale latanie z termometrem i sprawdzanie temperatury jest bez sensu, ponieważ 2-3 stopnie więcej mniej (różnica dobowa)nierobi różnicy.więc zobacze co ztego wyjdzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BOOG22
Go
|
 |
« Odpowiedz #14 : Stycznia 25, 2009, 01:34:01 » |
|
Witam.Jak to faktycznie jest z ta temperatura podczas legow.Z tego co widze to jest duza roznica od 14 do 23.Nasunelo mi sie w zwiazku z tym pytanie.Pokarm jajeczny mozna podawac w temperaturze od 18 wzwyz.W nizszych temperaturach pokarmu tego nie wolno podawac zarowno ptakom mlodym jak i starym.Nie wiem czy tak samo odnosi sie to do jajka sztucznego np.Biovit.Wiadomo ze pokarm jajeczny jest niezbedny.Dziekuje za odpowiedzi.Gratulacje osobom ktorym wykluly sie mlode.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|