Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:45:13 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 10   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Lęgi u moich kanarków- Granos  (Przeczytany 61354 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« Odpowiedz #15 : Stycznia 17, 2009, 07:09:18 »

Dzisiaj przeglądałem forum i wszystkie tematy zwiazane z lęgami i odkryłem ,ze ...mam problem identyczny jak opisywał Rafał w tamtym roku w wątku Problem z samczykiem....Mam nadzieję ,że i u mnie zakonczy sie wszystko tak jak u naszego kolegi.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #16 : Stycznia 17, 2009, 08:00:53 »

Problem z samczykiem... wcale nie skończył się wesoło! Samczyk nie nadawał się w zeszłym roku do lęgów. Wszystkie zeszłoroczne próby odchudzenia nie dały rezultatów. Jak napisał mi kiedyś Marek, odchudzanie samców do rzecz długa i trudna. Mi się w zeszłym roku nie udało...

Jednak efekty dały rezultat w tym roku. Samiec śpiewa intensywnie choć jeszcze dość cicho (najciszej spośród moich 4 samców). Jednak może to już jego taka natura i urok. Po dmuchnięciu w w pióra ukazuje się jeszcze nieco żółtego koloru (tłuszcz). Zatem "proces odchudzania" jeszcze się nie zakończył. Teraz tylko pod znakiem zapytania staje tylko przygotowanie samca do tegorocznych lęgów, które chciałbym zacząć za 2 tygodnie. O tym wszystkim napiszę w dziale o swoich lęgach. Tobie Granos natomiast doradzam cierpliwość i wytrwałość w konsekwentnym działaniu. Będę pilnie śledził postępy Twoich lęgów i mocno Ci kibicował.

Świetny temat!

Granos
Go
« Odpowiedz #17 : Stycznia 17, 2009, 08:47:53 »

Dzięki! Można a więc powiedzieć ,że stoimy w bardzo podobnej sytuacji w lęgach. u mnie pojawiaja się jakieś pozytywy:samczyk mieszańca zaczyna karmic samiczkę i śpiewać ...gorzej ,że ona nie kwapi się ani do budowy gniazdka ani by ulegać samcowi.U pary glosterów,której to problem opisywałem, samiczka czasami zaglada do gniazda lecz nie w celu budowy lecz razcej ułożenia tego co tam tkwi.Propo samczyka:gdy dzisiaj badalem me ptaki stwierdziłem ,ze samczyk nie jest wiele grubszy od samiczki lecz ,że ma bardzo bujne upierzenie(w porównaniu z innymi ptakami)..zreszta temat intensywności i nieintensywnośni upierzenia glosterów był juz na tym forum omawiany.Mam nadzieję,że wszystko pójdzie dobrze.Pociesza mnie także fakt ,że kanarek posiadajacy ta niewielka otyłość moze ja zrzucić w klatce lęgowej(w tym roku sa to duże klatki bo maja wymiary 60-40-45.Cieszę sie także ,że mam kontakt z hodowca z łSHKiPO od ,którego mam glostery .Oferował on już swa pomoc w zamianie samiczki.narazie czekam co wyjdzie (wkoncu to dopiero poczatek lęgów ,niektórzy nie zaczęli a na poczatku połaczenia par celem było rozeznanie się w sytuacji). Tobie Rafał ,jak i innym forumowiczom życzę udanych legów (wiem ze swojego doświadczenia o ile trudniej jest przygotować ptaki gdy sa cały rok w ogrzewanym pomieszczeniu). Pozdrawiam !

Granos
Go
« Odpowiedz #18 : Stycznia 18, 2009, 10:24:33 »

Witam!Mam dzisiaj pytanie.Moja glosterka zaczęła dzisiaj intensywnie "pracować" przy gnieŹdzie.Zauważylem takze ,że gdy siada w nim podnosi ogonek i rozpościera skrzydła zakrywając całe gniazdko.Co to oznacza ?

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #19 : Stycznia 18, 2009, 10:47:36 »

Najprawdopodobniej "wciera" się w nie , czyli będzie się brała za jego budowe Duy umiech

Granos
Go
« Odpowiedz #20 : Stycznia 18, 2009, 05:49:24 »

Dzięki absolutnie miałeś rację. To fantastyczne przeżycie oglądać coś takiego gdy to twoje pierwsze lęgi w hodowli.Dziś wyjechałem z domu o 13.30 (gnizdko było dopiero zaczynane -połowa to jeszcze filc) gdy wróciłem o 17 zobaczyłem juz wysłane szarpią gniazdko .Fantastyczny widok  (nie samowite ,że ze zwykłej szrpi ptak uplecie cos takiego. Bardzo się cieszę ,że widać postępy u mojej pary glosterów.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #21 : Stycznia 18, 2009, 05:59:12 »

Gratulacje Granos!

Kolejna bliŹniaczo podobno sytuacja do tej jaka miała miejsce u mnie w poprzednim sezonie. U mnie podobnie samiczka w ciągu kilku godzin wyścieliła przepięknie gniazdo - obrazują to zdjęcia zamieszczone w dziale z moich lęgów 2008. Jak widać wszystko u Ciebie układa się świetnie. Samiczka jest już w takim razie gotowa. Teraz reszta zależy od samców!

Odnośnie śpiewu samców podczas przebywania z samicami to wszystko jest ok. Samce będą śpiewały tylko w momencie gotowości do kopulacji i w trakcie jej trwania. Będzie tak aż do momentu kiedy samiczki zaczną wysiadywać jajka. Wtedy samce przestana w ogóle śpiewać.

Granos
Go
« Odpowiedz #22 : Stycznia 18, 2009, 06:27:41 »

Wdzięczny jestem za to ,że pomagacie mi w duzym stopniu w tym sezonie legowym (malypro zamieścił super filmiki-warto zobaczyć). Sytuację glosterów opisałem natomiast u mieszańców...wprost przeciwnie. Zamiast budować ..niszczą. Samiczka wogóle sienie kwapi.Samczyk zachowuje sie dość dobrze (karmi samiczke i próbuje kopulować...bez poparcia samiczki.Ona natomiast wogóle nie zamierza nawet interesować sie materiałem na gniazdo a samczyk "pomaga" by czasami nic jej po głowie nie chodziło z zamiarem budowy. Mimo to mam powody do radości z glosterów.Samiczka nie jest wybitnym ptakiem lęgowym...co mogłem zaobserwować gdy wcześniejszych samców przeganiała.No cóż ja ,jak juz wcześniej mówiłem,cieszę sie z postępów u glosterów- wkońcu to tą rasę postanowiłem zacząć hodować.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #23 : Stycznia 18, 2009, 06:53:59 »

Wszystko jest kwestią czasu, Twojej cierpliwości o opanowania. Moim zdaniem najważniejszy jest fakt gotowości samczyka. Z samiczkami jest nieco łatwiej. Dlatego ja bym oddzielił Twoje glostery. Niech samiec intensywnie śpiewa i nabiera sił. Gdy będzie on osobno będzie intensywniej śpiewał. Spowoduje to, ze samica pobudzona pokarmem i dodatkowo intensywnym śpiewem samca zacznie rychłe przygotowania i rozpocznie budowę gniazda. A jak już dobrze sam zauważyłeś na przykładzie innej pary, budowa gniazda to może być kwestia jednego dnia! Zatem postaraj się o troszkę cierpliwości a wszystko będzie jak być powinno!

Będziemy mieli wiele wspólnych tematów do rozmów. Glostery to i moje ulubione kanarki!

Granos
Go
« Odpowiedz #24 : Stycznia 18, 2009, 08:04:12 »

Dzieki .To znaczy para ,która ma kłopoty to nie są glostery ale mieszańce (zostały mi z  czasu gdy jeszcze nie posaidałem glosterów). Myślę ,ze zrobię tak jak radzisz i rozłączę mieszańce...moze pomoze ale po tamtym roku nieudanej próby jestem trochę innego zdania ... zawsze warto spróbować. Cieszę się że Jesteś na tym forum! Jesteśmy na podobnym poziomie w naszych hodowlach więc to nie watpliwie pomoze w wielu kwestiach u naszych ptaków.

Granos
Go
« Odpowiedz #25 : Stycznia 19, 2009, 04:57:23 »

Chciałbym się wytłumaczyć dlaczego  nie zamieszczam fotek (niektorzy się o to dopytywali).Otóż w tym roku stosuję (zauważone na stronach internetowych włoskich hodowców glosterów) "budki dla kanarków".Jest to gniazdo zawieszane na zewnątrz klatki ,obudowane naokoło. jestem z tych gniazdek bardzo zadowolony (jedynie mogła by być trochę większa średnica). Przez właśnie obudowanie gniazda mam kłopot ze zdjęciami ale myślę ,ze pojawia się one za jakis czas.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #26 : Stycznia 19, 2009, 05:05:18 »

Czekamy zatem z niecierpliwością Umiech

Granos
Go
« Odpowiedz #27 : Stycznia 20, 2009, 05:33:46 »

Czy samiczka będzia budowała gniazdo cały czas gdy ma zapewnione materiały?

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #28 : Stycznia 20, 2009, 10:30:43 »

Będzie budowało gniazdo do tego momentu, aż uzna, ze jej wystarczy!

Granos
Go
« Odpowiedz #29 : Stycznia 21, 2009, 01:47:07 »

U mnie bez zmian. Gniazdko czeka,samiczka wprowadza drobne poprawy w kształcie. Samiczka zaczęła budować gniazdo w niedzielę ,wczoraj zakończyła, więc niedługo pewno pojawi się jajeczko (już nie mogę się tego doczekać).

Strony: 1 [2] 3 4 ... 10   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!