|
Granos
Go
|
 |
« : Stycznia 04, 2009, 07:30:35 » |
|
Zainspirowany ubiegłorocznym fantastycznym tematem napisanym prze Rafała (wątek stał się hitem forum  ) postanowiłem i ja w tym roku zamieścić taki temat w nadziei ,że doczekam się równie cennych porad jak Rafał.Przed rozpoczęciem lęgów postaram się zamieścić także posty dotyczące moich przygotowań do lęgów 2009. Do sezony 2009 przystepuję z parką mieszańców, samcem glostera korona i dwiema samiczkami glosteera konsort. Niedługo również zdjęcia lecz na razie czekajmy na lęgi. życze wszystkim hodowcom powodzenia w sezonie 2009.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #1 : Stycznia 06, 2009, 08:27:39 » |
|
Granos czekamy na Twoją szczegółową relacje z lęgów.Powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #2 : Stycznia 15, 2009, 09:24:13 » |
|
Witam! Po wczorajszym zebraniu LSHKiPO wymienilem uwagi z hodowcami i dowiedziałem się,że w niektórych hodowlach samiczki wysiaduja już pierwszy lęg.Postanowiłem i ja zamieścić gniazda w klatkach lepiej żeby samiczki miały miejsce do złożenia niż nie oraz stwierdziłem także ,ze dla mnie jako dla niedoświadczonego hodowcy moze być podpowiedzią zachowanie samiczek w stosunku do gniazda. Samiczki od razu zaczęłu sięinteresować materiałami na gniazdko ale nic z niego nie bydowały. W zawieszonych gniazdkach wsadziłem materaił filcowy. Dzisiaj po południu u jednej z samiczek zauważyłem ,że filc wyciagnęła z gnazdka.Zastanawiam sie czy nie stwierdziła ,ze to nie jest dla niej najlepszy materiał do budowy gniazda więc dalem do gniazda troche szarpi. U pierwszej pary praktycznie nic (samiczka prawie wogóle nie interesuje sie gniazdem  natomiast druga samiczka (ta ,która wyjęła filc z gniazdka) czasami zagląda do niazdka fakt,że go nie byduje ale jakby próbuje uformować jego kształt.Aktualnie pary widzą się przez szczebelki (dopiero dzisaij zobaczyly siebie samczyki z samiczkami) i to samiczka jest bardziej przyciagnieta samcem niz chętna do gniazdka.Zastanawiam się czy nie dopuscić ich razem moze wtedy samiczka by zaczęła budować gniazdo .Jak sądzicie o tym pomyśle?  Dzien świetlny jest wydłużony prawie maksymalnie tak jak chciałem (16h) pokarm jajeczny narazie nie jest podawany codziennie ale prze połowę tygodnia(włąśnie zwiększam jego dawkę). Proszę o porady. Niedługo postaram się zamieścić jakieś zdjęcia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #3 : Stycznia 15, 2009, 10:21:36 » |
|
Musisz poczekac podawac pokarm jajeczny i pozwolic działac naturze.Moja samiczka potrzebowała 2 tyg zby zniesc 1 jajko od powieszenia gniazda .Tak wiec głowa do gory ( u mnie tzn moja glosterka juz 2 jajeczka ma  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 15, 2009, 10:42:18 » |
|
ja trzymam kanarki w parach aż samiczka zniesie 3-4 jajko i zabieram samca, i daje go innej samicy po dniu przerwy.jedne samiczki zrobiły gniazdo szybciej i szybciej zniosły jaja inne znów póżniej, wszystko musi mieć czas,ja też byłem niecierpliwy w ubiegłym roku, i niezbyt to pomogło.miałem taką sytuacje że u dwuch samic gniazdo miałem na lewej tylniej ścianie w rogu i niechciały budować gniazd, tak z przypadku przewiesiłem gniazda na przud klatki i za 2-3 dni miałem gniazda zbudowane.wieć wszystko zależy od ptaków, trzeba próbować, bo samiczka samiczce nierówna,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 16, 2009, 12:51:58 » |
|
Przymocuj ten filc czyms do gniazdka np. cienkim drutem samiczka nie bedzie go wyciądała. Spróbuj wpuścic samce do samiczek, czasami pobudzają oni samice do działania  no i czerpliwości.
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 16, 2009, 03:03:07 » |
|
Wszystkie filce przymocowałem juz wczoraj zaraz po tym jak zauważylem ,ze są wyciagane.Jak wcześniej opisywałem włąśnie poważnie zastnawiam sie czy nie wpuścić samczyka a nie czekać aż samiczka zabierze się za budowę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 16, 2009, 03:12:35 » |
|
daj samicom samce, ja robie tak jak wcześniej pisałem.też samiczka zrobi gniazdo .i cierpliwości:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 16, 2009, 10:13:07 » |
|
Dzięki,samce są z samiczkami tolerują się wszystko dobrze...lecz nastaje nowy problem:( -samce nie śpiewają juztyle co wcześniej i wydaje mi się ,ze wogóle straciły do tego zapał.Samce nie są otyłe a śpiewaja mniej dopiero od mniej więcej 5 dni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BOOG22
Go
|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 16, 2009, 10:23:19 » |
|
Witam.Nie zapomnij o kiełkach.Wazna też jest stała temperatura.W sumie gniazdka dałes nie dawno.Tak ze spokojnie mozesz poczekac az samice zaczna robic gniazdo.I wtedy mozesz dopuscis samca.Jezeli jeszcze nie buduje gniazda to nie jest gotowa do przyjecia samca.Samca zawsze mozesz wpuscic w pozniejszym terminie jezeli by dlugo nie przystepowała do legow.Trzeba cierpliwie poczekac.Nieraz pospiech nie popłaca.To tak odemnie.Decyzja nalezy do Ciebie.Pozdrawiam i zycze duzo młodych.Odnosnie filcu to mozesz podkleic tasma dwustronna do gniazda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BOOG22
Go
|
 |
« Odpowiedz #10 : Stycznia 16, 2009, 10:35:16 » |
|
Witam.W miedzyczasie jak wysylalem przyszla Twoja wiadomosc.Samce przewaznie tak sie zachowuja.To normalne ze mniej spiewa.Obserwuj jak sie zachowuje samiczka podczas spiewu samca.Jezeli jest gotowa do legow to powinna w charakterystyczny sposob przysiadac.Wtedy dochodzi do parzenia.Czesto odbywa sie to rano jak ptaki sie budza i potem w ciagu dnia.Hej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
|
 |
« Odpowiedz #11 : Stycznia 17, 2009, 09:07:12 » |
|
BOOG22 u mnie np. samiec ze śpiewem gonił samice, to niby też jest normalne.ale samiczka i tak niezaczoła gniazda robić więc samca zabrałem i gniazdo też odczekam pare dni i jeszcze raz zobacze.bo czasu jeszcze dużo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BOOG22
Go
|
 |
« Odpowiedz #12 : Stycznia 17, 2009, 09:26:13 » |
|
Witam.Darek z tego wynika ze samiec jest gotowy a samica pewnie jeszcze nie.No tak to nieraz jest.Zycze duzo mlodych.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #13 : Stycznia 17, 2009, 10:37:07 » |
|
Apropo śpiewu samców, u mnie jak trzymam samca z samicą, to samiec całkowicie przestaje śpiewać ( czy to harceński , czy mozaika - bo takie hoduje) śpiewają tylko podczas "aktu kopulacji".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #14 : Stycznia 17, 2009, 12:07:26 » |
|
Dzięki za zainteresowanie. Propo śpiewu samce zaczynają podśpiewywać rano.Kiełki oczywiście podaję jak juz wcześniej pisałem kiełki stanowia50% karmy jajecznej.Samice są już z samicami.przekonał mnie do tego wywiad video pewnego Włoskiego hodowcy(z tytułami na Reggio Emilia) kiedy to on wpuszcza od razu ptaki do jednej klatki i daje im razem gniazdko.U pary mieszańców samczyk zaczyna karmić samiczkę . Pozostaje mi tylo czekać na rozwój wydarzeń.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|