Leo
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 4
|
 |
« : Stycznia 22, 2009, 12:39:31 » |
|
Mam pytanie  Pamiętam, że jak byłam dzickiem i mieliśmy kanarka to dostawał miód w takim malutkim pojemniczku. Miał do niego dostęp dosyć często. niestety nic nie potrafię znaleŹć na ten temat a nie chciałabym mu zaszkodzić. Na codzień oprócz ziaren i karmy jajecznej ma sepię, jabłko, brokuły i proso senegalskie. Ale co z tym miodem?? Czy mogę mu podawać  ?? Z góry dziękuję za pomoc 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2009, 01:40:58 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #1 : Stycznia 22, 2009, 12:44:28 » |
|
Moje kanarki maja cały czas dostep do miodu(deserowka starcza im na pare dni) -oczywisie miod naturalny ze swojej pasieki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Leo
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Stycznia 22, 2009, 01:05:16 » |
|
No cóż ja niestety swojej pasieki nie mam ale coś się wykombinuje  A jaki jest najlepszy?? W sensie z jakich roślin 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #3 : Stycznia 22, 2009, 01:12:42 » |
|
Wazne zeby był naturalny nie sztuczny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Leo
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 22, 2009, 01:24:13 » |
|
Dzięki  No to trzeba poszukać znajomych, którzy mają znajomych mających pasieki  Bo w Wawie to raczej ciężko o pasiekę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Leo
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 22, 2009, 01:57:06 » |
|
No i mamy miód  Jutro do nas przyjdzie  W pełni naturalny z Bielska Podlaskiego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiki
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 26
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 26, 2009, 10:20:55 » |
|
nigdy nie myślałam o miodzie dla kanarków . ale skoro nic mu nie jest to dawaj mu . jednak nie codziennie bo może mu zaszkodzić ! tak codziennie jeść miód to zamdli i może mu być niedobrze .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wrocław
Wiadomoci: 103
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 27, 2009, 09:40:44 » |
|
Nie wiem jak reagują kanarki na na miód. Wiem, że kiedyś dawano w szpitalach, miód dzieciom - by spowodować lekkie rozwolnienie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik

Opolskie
Wiadomoci: 178
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lutego 18, 2009, 04:21:22 » |
|
słyszałem, że miód można podawać tak 2 razy w tygodniu, robi tak pewien znajomy, który trzyma kanarki (amatorsko) dla własnej przyjemności z tego co wiem to jego kanarki są w dobrym stanie czyli im nie szkodzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ciapcia
Uczeń1
Nowy użytkownik
Rzeszów
Wiadomoci: 32
|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 02, 2012, 06:36:14 » |
|
Ale jak podawać ten miód? Tak normalnie nalać do karmika na smakołyki? I ile tego ma być na 1 kanarka?
Przepraszam, że zadaję może durne pytania, ale mam od niedawna kanarka i chciałabym dla niego jak najlepiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #10 : Stycznia 03, 2012, 06:28:42 » |
|
Najlepiej zaopatrzyc się w tzw. deserówke i do niej wlać trochę miodu, tak 1/2- jest jeden minus takiego podawania, zazwyczaj kończy się to z lepkimi łapkami które są otoczone miodem ,a póŹniej odchodami itp. Drugim sposobem jest podawanie do wody pitnej- dobrze wymieszana jest chętnie pita przez kanarki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dawid.kanarek
Go
|
 |
« Odpowiedz #11 : Stycznia 04, 2012, 04:29:26 » |
|
Zrób tak jak napisał @rafcio181 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ciapcia
Uczeń1
Nowy użytkownik
Rzeszów
Wiadomoci: 32
|
 |
« Odpowiedz #12 : Stycznia 06, 2012, 04:12:33 » |
|
Wymieszałam miód z letnią przegotowaną wodą, a potem mój kanarek siedział prawie cały dzień przy poidełku i pił tę wodę.  Miodu nabrałam na czubek łyżeczki od herbaty. Dziękuję najmocniej za pomoc. Nie wpadłam na pomysł, że mód można rozpuścić w wodzie, tak jak gdybym sama takiego roztworu nie piła. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #13 : Stycznia 06, 2012, 04:29:44 » |
|
Super że mogłem w jakiś sposób pomóc. Tylko pamiętaj stosuj rzadko ten miód, ponieważ miód posiada cukier , w ten sposób zapasiesz swego kanarka i nie będzie śpiewał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
starusheck
Uczeń1
Nowy użytkownik
Biskupiec
Wiadomoci: 54
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lutego 09, 2012, 10:46:48 » |
|
Wymieszałam miód z letnią przegotowaną wodą, a potem mój kanarek siedział prawie cały dzień przy poidełku i pił tę wodę.  Miodu nabrałam na czubek łyżeczki od herbaty. Dziękuję najmocniej za pomoc. Nie wpadłam na pomysł, że mód można rozpuścić w wodzie, tak jak gdybym sama takiego roztworu nie piła.  Ja miód daje swoim wszystkim ptakom profilaktycznie raz na dwa tygodnie do wody. Takze raz na dwa tygodnie daje im ziarno wymieszane z olejem czosnkowym ktory robie z oleju z ziren winogron w ktorym moczy sie 3 zabki czosnku. Mam samice ktora miala katar i siedziala zasmarkana na gniezdzie i mysle ze dzieki miodowej wodzie i olejowi jest zdrowa i karmi mlode. Woda miodowa rzadzi Polecam i pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|