Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:55:37 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: samiczka podczas znoszenia jajka - FILM  (Przeczytany 18540 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« : Stycznia 24, 2009, 10:28:33 »

Dla początkujacych hodowców postanowiłem umieścić filmik własnego autorstwa samiczki podczas składania jajka. Film jest troche "ciemny" ze względu, iż znoszenie jajek odbywa się wczesnym rankiem.
---------- http://www.youtube.com/watch?v=Mk5f_CaujLo ----------

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #1 : Stycznia 24, 2009, 12:19:18 »

Świetny filmik! Nie zdawałem sobie sprawy, że kosztuje to samiczkę tyle wysiłku i czasu!

Granos
Go
« Odpowiedz #2 : Stycznia 24, 2009, 02:31:31 »

świetny film! Malypro stajesz się powoli specjalistą od filmów na forum. Gratulacje ! ja takze oglądałem zniesienia mojej samiczki.U mnie jest przypadek ,jak to w temacie o znoszeniu napisał Jacky ,że nie które samiczki składająprawie niezauważalnie-moja właśnie tak robi. Rozpoznaję   ,że znosi ale nie po np. otwartym dzióbku jak w filmie ale ona czasami wstaję i przysiada.  Umiech

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #3 : Stycznia 24, 2009, 10:16:52 »

Malypro fajny filmik, ale ten samczyk niecierpliwy:)niezrobił dziury w jajku?Umiech)))ale samiczka znosi tak jak moje, identycznie, ja sobie to opisałęm w zeszycie.może kiedyś strone www założe to umieszcze tam opisy według włąsnych obserwacji.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie

« Odpowiedz #4 : Stycznia 24, 2009, 11:00:40 »

wbrew pozorom samczyk jest delikatny dla samiczki Duy umiech, ale jak dalej ją tak będzie molestował to będę musiał go oddzielić, zeby miała spokój podczas wysiadywania jajek.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #5 : Stycznia 25, 2009, 11:55:01 »

no oddziel go hehehe:)ale ja też takie miałem,w gnieżdzie ją brał, a jak mu na żerdce kucła to niechaciał:)

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Granos
Go
« Odpowiedz #6 : Stycznia 25, 2009, 03:46:24 »

Czy samiczka jest w stanie ochronic jajka przed samcem jeśli siedzi spokojnie tak jak podczas wysiadywania?

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie

« Odpowiedz #7 : Stycznia 25, 2009, 08:54:22 »

Według mnie to ciężko będzie odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie. Jedna da sobie rade , a druga pewnie nie, np. moja jedna samiczka jest jak modliszka, samczyk zrobi swoje to dopiero go przegania, a jak są jeszcze przed to jest potulna jak baranek. Przy niej każdy samczyk to pantoflarz. Pewnie samce postrzegają ją jak mężczyŹni radzieckie pływaczki Duy umiech

Granos
Go
« Odpowiedz #8 : Stycznia 25, 2009, 10:14:00 »

Moja samiczka robi różnie. Albo nie dopuszcza samca do siebie (nie atakujac go lecz fukając-bardzo często pomaga ,szczególnie gdy wyjatkowo bardzo nie che by sie zblizał) lub dopuszcza go do siebie nie zmieniając swej pozycji w gnieŹdzie.Powiem ,ze mam znakomita samiczke pod względem wychowywania. Zawsze po tym jak samiec zawita do gniazda schodzi na bok i sprawdza stan jajeczek. myślę takze ,ze ważniejsze jest pilnowanie by nie przebiła jajka pazurkiem niz je zgniotła 9oczywiscie prze korygowanie długości tkanki rogowej).

Granos
Go
« Odpowiedz #9 : Stycznia 25, 2009, 10:16:20 »

Przy okazji zaapeluję do hodowców o podawanie samiczka skorupek jaj kurzych ,które poprawiaja twardośc skorupki.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie

« Odpowiedz #10 : Stycznia 25, 2009, 10:23:16 »

apropo skorupek jaj kurzych, słyszałem od jednego gościa, że owe skorupki najlepiej suszyć i podawać z wybitych jaj a nie z gotowanych. O co tu chodzi to do dziś dnia nie wiem i w czym jest różnica. Może słyszeliście coś o tym Co?

Granos
Go
« Odpowiedz #11 : Stycznia 25, 2009, 10:24:56 »

Zaskoczyłeś mnie tym... Możesz sobie przejrzeć temat lęgi u rafała 2009. Tam pokazuje on na zdjęciach odłoz.one skorupki z ugotowanych jaj gotowe by je pokruszyć.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie

« Odpowiedz #12 : Stycznia 25, 2009, 10:33:37 »

ja osobiście podaje mieszane skorupki z gotowanych jajek kurzych z pokruszonymi muszlami ślimaków Duy umiech ciekawi mnie tylko , czy rzeczywiście jest jakaś różnica między surowymi a gotowanymi skorupkami Co?

Granos
Go
« Odpowiedz #13 : Stycznia 25, 2009, 10:36:16 »

O tym nie mam pojecia-słyszałem tylko o podawaniu gotowanych.

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #14 : Stycznia 25, 2009, 10:48:14 »

ciekawi mnie tylko , czy rzeczywiście jest jakaś różnica między surowymi a gotowanymi skorupkami Co?

Podaje sie gotowane zeby uniknac zarazenia bakteriami Salmonelli

Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!