malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« : Stycznia 24, 2009, 10:28:33 » |
|
Dla początkujacych hodowców postanowiłem umieścić filmik własnego autorstwa samiczki podczas składania jajka. Film jest troche "ciemny" ze względu, iż znoszenie jajek odbywa się wczesnym rankiem. ---------- http://www.youtube.com/watch?v=Mk5f_CaujLo ----------
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311
|
 |
« Odpowiedz #1 : Stycznia 24, 2009, 12:19:18 » |
|
Świetny filmik! Nie zdawałem sobie sprawy, że kosztuje to samiczkę tyle wysiłku i czasu!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #2 : Stycznia 24, 2009, 02:31:31 » |
|
świetny film! Malypro stajesz się powoli specjalistą od filmów na forum. Gratulacje ! ja takze oglądałem zniesienia mojej samiczki.U mnie jest przypadek ,jak to w temacie o znoszeniu napisał Jacky ,że nie które samiczki składająprawie niezauważalnie-moja właśnie tak robi. Rozpoznaję ,że znosi ale nie po np. otwartym dzióbku jak w filmie ale ona czasami wstaję i przysiada. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #3 : Stycznia 24, 2009, 10:16:52 » |
|
Malypro fajny filmik, ale ten samczyk niecierpliwy:)niezrobił dziury w jajku?  )))ale samiczka znosi tak jak moje, identycznie, ja sobie to opisałęm w zeszycie.może kiedyś strone www założe to umieszcze tam opisy według włąsnych obserwacji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 24, 2009, 11:00:40 » |
|
wbrew pozorom samczyk jest delikatny dla samiczki  , ale jak dalej ją tak będzie molestował to będę musiał go oddzielić, zeby miała spokój podczas wysiadywania jajek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 25, 2009, 11:55:01 » |
|
no oddziel go hehehe:)ale ja też takie miałem,w gnieżdzie ją brał, a jak mu na żerdce kucła to niechaciał:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 25, 2009, 03:46:24 » |
|
Czy samiczka jest w stanie ochronic jajka przed samcem jeśli siedzi spokojnie tak jak podczas wysiadywania?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 25, 2009, 08:54:22 » |
|
Według mnie to ciężko będzie odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie. Jedna da sobie rade , a druga pewnie nie, np. moja jedna samiczka jest jak modliszka, samczyk zrobi swoje to dopiero go przegania, a jak są jeszcze przed to jest potulna jak baranek. Przy niej każdy samczyk to pantoflarz. Pewnie samce postrzegają ją jak mężczyŹni radzieckie pływaczki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 25, 2009, 10:14:00 » |
|
Moja samiczka robi różnie. Albo nie dopuszcza samca do siebie (nie atakujac go lecz fukając-bardzo często pomaga ,szczególnie gdy wyjatkowo bardzo nie che by sie zblizał) lub dopuszcza go do siebie nie zmieniając swej pozycji w gnieŹdzie.Powiem ,ze mam znakomita samiczke pod względem wychowywania. Zawsze po tym jak samiec zawita do gniazda schodzi na bok i sprawdza stan jajeczek. myślę takze ,ze ważniejsze jest pilnowanie by nie przebiła jajka pazurkiem niz je zgniotła 9oczywiscie prze korygowanie długości tkanki rogowej).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 25, 2009, 10:16:20 » |
|
Przy okazji zaapeluję do hodowców o podawanie samiczka skorupek jaj kurzych ,które poprawiaja twardośc skorupki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
|
 |
« Odpowiedz #10 : Stycznia 25, 2009, 10:23:16 » |
|
apropo skorupek jaj kurzych, słyszałem od jednego gościa, że owe skorupki najlepiej suszyć i podawać z wybitych jaj a nie z gotowanych. O co tu chodzi to do dziś dnia nie wiem i w czym jest różnica. Może słyszeliście coś o tym 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #11 : Stycznia 25, 2009, 10:24:56 » |
|
Zaskoczyłeś mnie tym... Możesz sobie przejrzeć temat lęgi u rafała 2009. Tam pokazuje on na zdjęciach odłoz.one skorupki z ugotowanych jaj gotowe by je pokruszyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
|
 |
« Odpowiedz #12 : Stycznia 25, 2009, 10:33:37 » |
|
ja osobiście podaje mieszane skorupki z gotowanych jajek kurzych z pokruszonymi muszlami ślimaków  ciekawi mnie tylko , czy rzeczywiście jest jakaś różnica między surowymi a gotowanymi skorupkami
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #13 : Stycznia 25, 2009, 10:36:16 » |
|
O tym nie mam pojecia-słyszałem tylko o podawaniu gotowanych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #14 : Stycznia 25, 2009, 10:48:14 » |
|
ciekawi mnie tylko , czy rzeczywiście jest jakaś różnica między surowymi a gotowanymi skorupkami Podaje sie gotowane zeby uniknac zarazenia bakteriami Salmonelli
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|