Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 06:08:08 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Rozpoznawanie płci u młodych kanarków.  (Przeczytany 15152 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
BOOG22
Go
« : Stycznia 26, 2009, 07:10:45 »

Witam.Dopiero zaczynam hodowle kanarkow.Bardzo prosze o udzielenie odpowiedzi po jakim czasie mozna rozpoznac płec kanarka młodego.Czytalem ze niektore samce dojrzewaja bardzo pozno i dopiero po calkowitym wypierzeniu wystepuja u nich oznaki meskosci. Po jakim czasie samiec zaczyna spiew.Dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam.

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Stycznia 26, 2009, 09:22:38 »

By samczyk zaczął śpiewać powinien być uczony przez dorosłe dobrze spiewające samce tej sztuki.Nauka śpiewu zaczyna się po młodzieżowym pierzeniu i trwa kilka tygodnii. Młode słuchaja dorosłych samców naśladując je i tworzc swoje niepowtarzalne pieśni. Doświadczony hodowca jest w stanie rozpoznać płeć na podstawie kloaki jednak młode asmce mają bardzo podobną kloakę do samicy. Trzeba uczyć śpiewu młode by rozpoznać płec. na podstawie wyglądu rozpozna sie jedynie kanarki mozaikowe.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 753

« Odpowiedz #2 : Stycznia 27, 2009, 09:46:26 »

By samczyk zaczął śpiewać powinien być uczony przez dorosłe dobrze spiewające samce tej sztuki.Nauka śpiewu zaczyna się po młodzieżowym pierzeniu i trwa kilka tygodnii. Młode słuchaja dorosłych samców naśladując je i tworzc swoje niepowtarzalne pieśni. Doświadczony hodowca jest w stanie rozpoznać płeć na podstawie kloaki jednak młode asmce mają bardzo podobną kloakę do samicy. Trzeba uczyć śpiewu młode by rozpoznać płec.

Z tym uczeniem śpiewu to trochę nie tak, jak opisujesz. Śpiewu uczą się jedynie kanarki ras śpiewających. Nie ma sensu uczyć śpiewu kanarka kolorowego lub kształtnego, bo jego możliwości wokalne są bardzo ograniczone.

Faktycznie samczyki wszystkich ras śpiewają lepiej i jest to jedna z cech rozpoznawczych.

Z tym spiewem róznie jednak bywa. Czasem już kilka dni po opuszeczeniu gniazda da się poznać samczyka, a niekiedy dopiero po zakończonym pierzeniu i osiągnięciu dojrzałości.

Granos
Go
« Odpowiedz #3 : Stycznia 27, 2009, 11:04:19 »

Fakt.Wsszystk oto prawda ale słyszałem ,ze takze kanarek kształtny i kolorowy powinien przysłuchiać sie innym samcom by miał większą chęć to próbowania swych mozliwosci. oczywiście największą wagę przywiązuje się do uczeniakanarków ras spiewajacych.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #4 : Stycznia 27, 2009, 12:54:47 »

Kiedyś słyszałem że można rozpoznać płeć kanarka już w 7-10 dniu życia. Nie wiem czy dotyczy się to wszystkich ras ale hodowca który mi to mówił nawiązywał akurat do kanarków żółtych. Twierdził że samce maja bardziej intensywniejszą "pręgę" wyrastających piórek ciągnącą się od karku przez plecy. Próbowałem sprawdzić to na moich ptakach ale nie zaobserwowałem żadnej różnicy.   

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #5 : Stycznia 27, 2009, 01:11:22 »

Kiedyś słyszałem że można rozpoznać płeć kanarka już w 7-10 dniu życia. Nie wiem czy dotyczy się to wszystkich ras ale hodowca który mi to mówił nawiązywał akurat do kanarków żółtych. Twierdził że samce maja bardziej intensywniejszą "pręgę" wyrastających piórek ciągnącą się od karku przez plecy. Próbowałem sprawdzić to na moich ptakach ale nie zaobserwowałem żadnej różnicy.   

Słyszałem identycznie ,a drugą sprawą jest iż można także rozpoznać po jajkach,więc jajko z samcem jest szpiczaste,a z samicą okrąglutkie( proszę tego nie brać na 100% gdyż nigdy tego nie sprawdzałem to jest mi tylko wiadome od innych hodowców)

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #6 : Stycznia 27, 2009, 01:14:09 »

Podobno płeć da się już rozpoznać między 6 a 8 dniem życia ptaka. Samce żółte mają jaskrawożółty pas, który biegnie przez środek głowy i grzbiet az do ogona, natomiast u samic jest on biały lub jasnożółtawy i matowy. U zielonych kanarków pas ten ma połysk , a u samic jest matowy, blady. U białych młody samczyk różni się od samiczki wysoką smukłą budową, wyprostowaną postacią oraz większa głową.

Oczywiście jest to czysta teoria książkowa, ja podobnie jak i Balcar nie widze różnicy podczas obserwcji młodych Duy umiech

BOOG22
Go
« Odpowiedz #7 : Stycznia 27, 2009, 05:56:24 »

Witam.Dzieki Panowie za odpowiedzi.Pozdrawiam.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!