Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:31:45 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Ciekawostki z życia ptaków.  (Przeczytany 50025 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #15 : Marca 04, 2008, 01:54:48 »

Niektóre barwniki ,które występują w piórach ptaków mają ciekawe własności. Np. u turaków (ptaków żyjących w dżungli i na sawannach Afryki południowej) występuje czerwony barwnik, turacyna, który rozpuszcza się w wodzie. Podczas kąpieli turaki zabarwiają wodę na czerwono

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #16 : Marca 04, 2008, 02:37:46 »

Bocian biały, ptak gniazdujący licznie w Polsce, ma tak uwsteczniony aparat głosowy, że w zasadzie nie wydaje głosu.
Bocian komunikuje się z innymi bocianami rozgłośnym klekotaniem dziobem.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #17 : Marca 11, 2008, 02:07:42 »

Pewne ptaki z południowo-wschodniej Azji - salangany budują gniazda, z których (gdy są puste) przyrządza się znany chiński specjał: zupę z gniazd.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #18 : Marca 11, 2008, 02:09:18 »

Rybitwa szara to ptak, który bije wszelkie rekordy jeśli chodzi o długość migracji sezonowej. Co roku ptaki te odbywają lot ze swoich terenów lęgowych w Arktyce na Antarktydę i z powrotem. Trasa liczy ok. 50 000 km.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #19 : Marca 11, 2008, 02:11:22 »

Ptak o nazwie miodowód i afrykański ratel (krewniak borsuka) nawiązały ciekawą formę współpracy. Miodowód doprowadza ratela do gniazda pszczół, które ten rozbija, by wyjeść miód. Natomiast miodowód, który sam z gniazdem nie poradziłby sobie wyjada póŹniej pozostawione larwy i wosk. Ratel uwielbia miód i stąd się wzięła jego łacińska nazwa Mellivora czyli "miodożerca".

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #20 : Marca 11, 2008, 02:12:48 »

Najliczniejszym gatunkiem ptaka na świecie jest afrykański wikłacz czerwonodzioby (bliski krewniak wróbla). Na wolności żyje około 1,5 miliarda osobników tego gatunku.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #21 : Marca 11, 2008, 02:14:33 »

Pewien koliber - sylfik macha skrzydłami z częstotliwością 12 000 uderzeń / minutę. Jest to rekord u ptaków.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #22 : Marca 21, 2008, 11:07:16 »

Ptakiem o największej rozpiętości skrzydeł jest marabut. Może ona dochodzić nawet do 4 metrów.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #23 : Marca 21, 2008, 11:10:49 »

Pisklęta ptaka o nazwie hoacyn mają przy każdym skrzydle dwa mocne pazury poruszane mięśniami. Pisklę może ich użyć, aby z powrotem wspiąć się do gniazda, jeśli z niego wypadnie. U dorosłych ptaków pazury zanikają.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #24 : Marca 21, 2008, 11:13:16 »

W Polsce żyją dwa gatunki ptaków, których liczebność tak spada, że grozi to ich wymarciem. Są to: kraska i rybołów.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #25 : Marca 21, 2008, 11:14:47 »

W polskiej awifaunie obserwuje się sporadyczne przypadki krzyżówek międzygatunkowych. Dotyczą one: dzięcioła zielonego i zielonosiwego, orlika krzykliwego i grubodziobego, muchołówki żałobnej i białoszyjej, pełzacza leśnego i ogrodowego, kanii czarnej i rudej oraz pleszki i kopciuszka.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #26 : Marca 21, 2008, 11:16:05 »

Najwcześniej przylatującymi do Polski gatunkami ptaków są: żuraw, czajka i skowronek, a przylatującymi najpóŹniej: wilga i dziwonia.
 Dziwonia to ptak, który przebywa na terenie Polski najkrócej, bo tylko 3 miesiące. Przylatuje ona do nas w połowie maja, a odlatuje już w połowie sierpnia.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #27 : Marca 21, 2008, 11:16:54 »

Ptaki odlatują z Polski na zimę głównie w rejon Morza Śródziemnego i do Afryki. Są jednak 2 gatunki zimujące w południowej Azji: dziwonia i muchołówka mała.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #28 : Marca 21, 2008, 11:17:38 »

Krzyżodziób świerkowy to wyjątkowy ptak w polskiej faunie ptasiej, bo w zależności od obfitości pokarmu (nasion świerka), potrafi on złożyć jaja i wychować pisklęta w grudniu, styczniu lub lutym.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #29 : Marca 21, 2008, 11:18:48 »

Płatkonóg szydłodzioby to ptak niegniazdujący w naszym kraju i obserwowany tu tylko na przelotach. Jest on wyjątkiem od znanej ptasiej reguły, mówiącej, że: jeśli jest różnica wyglądu miedzy samcem i samicą, to samce są barwniejsze i większe od samic. U płatkonogów jest odwrotnie. Samice są większe, intensywniej ubarwione i starają się o względy samców. Natomiast, tylko samce wysiadują jaja i wychowują pisklęta. Ta strategia wyewoluowała w trudnych środowiskach północy, w których produkcja jaj jest dla samicy na tyle energochłonna, że nie starcza jej już sił na opiekę nad lęgiem.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!