Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:21:45 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kokcydioza  (Przeczytany 9726 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« : Marca 03, 2008, 07:28:31 »

Najgrożniejsza jest kokcydioza jelit ślepych którą wywołuje Eimeria tenella której oocysty mają wielkość 22x19u inne to E.necatrix atakuje środkowy odcinek jelita cienkiego, oraz E.brunetti atakuje prostnicę i stek. Szczególną wrażliwością odznaczają się ptaki młode od 2-7 tygodni, gdzie śmiertelność może sięgnąć 90% stada. Kokcydioza jelit ślepych nazywana jest krawą biegunką. Od momentu inwazji wystarczy 7 dni by w kale pojawiły się pierwsze oocysty. Objawy: ptaki są osłabione i tracą kondycję , pojawia się biegunka,a nawet krew w odchodach, ptaki są nastroszone, skrzydła słabe ,a odnuża suche i blade. Zmiany widoczne podczas sekcji: białe smugi lub plamy w górnej części jelita, nabrzmienie i wypełnienie jelita krwią, czerwonawe plamy, zapalenie lub martwica tkanek dolnej części jelita cienkiego. Przyznam że miałem możliwość spotkania się z tą chorobą podczas sekcji.

Leki:Sulfatyf podawany do wody w ilości 1g/litr wody przez okres 7dni, Baycox  stosowany z wodą do picia- 1ml/litr wody przez 3dni, a także Kosulvit, Appartex, ESB3.
Podczas leczenia tej choroby trzeba uważać by nie podawać ptakom preparatów zawierających zbyt dużej ilości wit.B.

Rysiek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zakopane
Wiadomoci: 22

« Odpowiedz #1 : Wrzenia 27, 2008, 03:23:37 »

Walczyłem z tą chorobą przez dłuższy czas na ślepo.Nikt nie umiał mi doradzić co to jest a ja byłem wtedy zupełnie bez doświadczenia."Prezent" ten przywlekła zakupiona samica kanarka mimo zastosowanej kwarantanny około dwa tygodnie.Objawy wystąpiły po kilku dniach od wpuszczenia ptaka do wylotówki.W czasie kwarantanny ptak nie wykazywał objawów choroby.Jedyne co mnie zastanawiało to rzadkie odchody ale co ciekawe że nie zawsze tylko np. co drugi dzień.Byłem skłonny przypisać to np.zmianie diety lub złego pokarmu.Kokcydioze potwierdziło badanie mikroskopowe kału.Leczyłem Baycoxem 1ml /1l wody przez trzy dni, pięć dni przerwy i dwa dni Baycox.Weterynaż zalecił dwa razy w roku przeprowadzić profilaktyczne leczenie.Rzeczą najważniejszą uważam jest utrzymanie czystości klatek w czasie leczenia [codzienne sprzątanie klatek].Chodzi o mechaniczne usunięcie oocyst ze środowiska aby zapobiec ponownemu zarażeniu.Dodatkowo dobrze jest przynajmniej raz zdezynfekować klatki np.Neopredisanem.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!