Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:48:17 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: mój kanarek nie śpiewa  (Przeczytany 9947 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
maria123
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 5

« : Lutego 11, 2009, 11:11:25 »

Wiatam Chciałam się pochwalić przychówkiem, jestem na forum po raz pierwszy. Od trzech dni mam dwa pisklaki. Są piękne i zdrowe jak na razie. Następna samiczka siedzi na czterech jajkach.To moje drugie doswiadczenie. Dwa lata temu miałam cztery młode i po wielu przykrych przypadkach z kotami w wolierze zewnętrznej została mi tylko samiczka, która właśnie siedzi na jajkach. Jesli może mi ktoś odpowiedzeć na pytanie, czy samiec koroniaka, który nie śpiewa, lecz tylko sapie, może być dobrym samcem do rozpłodu. Nie wiem, czy jest chory, czy też już taka jego uroda. POZA TYM JEST W PORZADKU. pozdrawiam

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #1 : Lutego 12, 2009, 12:33:20 »

Witam na naszym forum.Myślę,że dużo się tu dowiesz(o kanarkach).Gratuluję przychówku.
Koroniaki to rasa,którą cechuje dośc dobry śpiew jak na rasę kanarków kształtnych.Byc może Twój samiec jest słabym śpiewakiem,lecz jeżeli zapładnia samicę to jest wszystko w porządku.Jeżeli sapie to nie jest "taka jego uroda".Przyczyn sapania może byc kilka np.drobne pajęczaki pasożytujące w układzie oddechowym.Jeżeli to jest przyczyną to należałoby ptaka zaszczepic np.ivomeckiem czy biomectiną(jedna kropla na nieopirzone miejsce między skrzydłami).Zyczę udanych lęgów i pięknych młodych.

Granos
Go
« Odpowiedz #2 : Lutego 12, 2009, 10:45:08 »

Absolutnie zgadzam się z jot-ka11. Ostatnio na zebraniu stowarzysenia poruszony był podobny problem.Mam pytanie :jesteś pewna ,ze on wogóle próbuje tak śpiewać czy poprostu jest taki szmer podczas oddychania? jak podczas oddychania to pewno choroba układu oddechowego. Doświadczony hodowca mówił mi ,ze jeśli ma ptaka z problemem układu oddechowego to podaje mu aromaty roślinne do picia . Bodajże czterech roślin.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #3 : Lutego 12, 2009, 07:56:35 »

"Serinol" to preparat zawierający olejki eteryczne,który podaje się kanarkom z wodą do picia.Jest sprzedawany w sklepie "Animal" z Sosnowca(również wysyłkowo)ostatnio kupowałem w cenie 26,-.

maria123
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Lutego 12, 2009, 10:10:48 »

Bardzo dziekuję za porady. Obawiam się, że to sapanie to faktycznie może być spowodowane jakąś przeszkodą, a mogą to być pasożyty. Jego zachowanie jest normalne i nie wskazuje na chorobę.Spróbuję podać mu wskazane lekarstwo.O skutkach napiszę.
pozdrawiam

maria123
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Lutego 17, 2009, 09:41:35 »

Śpieszę z informacją o stanie zdrowia mojego "sapiącego" kanarka. Otóż udając się do lecznicy po wskazany przez Was lek pod nazwą Serinol,  po opisie zachowania kanarka lekarz zmienił lek na  Ornicure czyli Doxycycline 260 mg w dawce 1/10 na 50 ml wody koniecznie destylowanej lub przegotowanej z 1/10 szaszetki wibowitu. Taką miksturką przez 10 dni  karmię samca i niosącą przy nim jajeczka ( zniosła 2) samiczkę. Lekarz podejrzewa przeziębienie.  Zobaczymy czy się poprawi. Ale chcielibyście widzieć jak przy swojej niemocy usiłuje samiczce śpiewać.Tego nie da się opisać Umiech
Dwa pisklaki już dzisiaj otwierają oczka. A u samiczki, która siedziała na 4 jajkach jest pierwszy pisklak. To dzisiaj 14 dzień.  Moze do jutra będzie większy przychówek. Trzecia samiczka, którą mazywam " młoda" zniosła dwa jajka (naturalnie podkładałam szuczne) na których siedziała zapalczywie. Trzy dni nie zniosła nic. Więc podłożyłam jej własne. Od dwóch dni je lekceważy, siedzi na drążku, ani myśli  je wysiadywać. Poczekam jeszcze trochę i jak się nie zmusi to jak kukułka podrzucę je samiczce czwartej, ktora dopiero zaczyna znosić  jajeczka. Czy to jest normalne?Co?? To tyle moich opowieści. Pozdrawiam 

Granos
Go
« Odpowiedz #6 : Lutego 19, 2009, 11:17:49 »

A jajeczka się nie wyziębiły? Jak siedział na tyle dłudo by zarodek zaczał swój rozwój a potem na długo jak to opisujesz nie siedziała na nich to mogły uledz wyziębieniu.

maria123
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Lutego 20, 2009, 08:17:00 »

Witam.
Chciałam poinformować GRANOSA, że tak jak napisałam wyżej "młoda" zapalczywie siedziała na sztucznych jajeczkach, a na własnych nie. Nie mogła swoich wyziębić. Podłożyłam je już następnej, która wiernie siedzi na swoich trzech i dwóch "młodej" koleżanki. Samiczka która miała 4 jajeczka wychowuje 2 pisklaki, dwa jajeczka najpewniej były puste. W dalszym ciągu trwa leczenie mojego sapiącego kanarka.
Chciałam poinformować, forumowiczów iż zadzwoniłam jeszcze do Sosnowca do sklepu Animal w sprawie tego sapania  byłam zadowolona z fachowej, merytorycznej informacji co do choroby i leku. Naprawdę polecam.
Pozdrawiam

Granos
Go
« Odpowiedz #8 : Lutego 20, 2009, 09:26:00 »

Faktycznie.Przeoczyłem to.

matisstiger
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 25

« Odpowiedz #9 : Marca 08, 2009, 07:09:06 »

Witam srdecznie wszystkich forumowiczów
Prosze o pomoc
Mam kanarka jest to samczyk jest u mnie od połowy paŹdziernika jest to młody ptak z 2008 r  i wszytsko bylo ok Umiech Lecz od około miesiąca przestał śpiewać teraz to tylko popiskuje Smutny a wcześniej śpiewał bardzo ładnie prawie przez cały dzień Umiech Zauważyłem też ze zaczął tracić piórka także te duże z ogona ale wyrastają mu nowe Umiech tak poza tym zachowuje się normalnie jest żywiołowy skacze w klatce lata po pokoju ma apetyt .  Z tego forum dowiedziałem sie ze kanarki się pierzą w polwie lipca wiec nie podejrzewam pierzenia. POMOCY bardzo prosze o pomoc i jakies rady Umiech Pozdrawiam

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #10 : Marca 08, 2009, 09:15:39 »

Zauważyłem też ze zaczął tracić piórka także te duże z ogona ale wyrastają mu nowe Umiech ...  Z tego forum dowiedziałem sie ze kanarki się pierzą w polwie lipca wiec nie podejrzewam pierzenia. POMOCY bardzo prosze o pomoc i jakies rady Umiech Pozdrawiam

Najpierw piszesz , że kanarek się pierzy, a potem, że nie podejrzewasz pierzenia Umiech

Twój samczyk się pierzy i dlatego przestał śpiewać. Porośnie w nowe piórka to zacznie na pewno śpiewać. Nie ma się czym martwić.

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« Odpowiedz #11 : Marca 08, 2009, 09:16:44 »

no ale jednak się zaczął pierzyć Chichot Może przenosiłeś go z pomieszczenia i była nagła zmiana temperatury to może powodować że kanarek zacznie się pierzyć

maria123
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Marca 16, 2009, 10:28:05 »

Witam wszystkich.
Chciałam poinformować, że "sapiący kanarek" który nie śpiewał zaczyna powoli wracać do zdrowia. To po zastosowamiu innego leku pod nazwą Iwermektyna. Okazało się, że przyczyną były pajęczaki w workach powietrznych, a jest to choroba o nazwie Sternostomatoza. Opis tej choroby był poruszany na forum. Ponadto w pełni trwają lęgi i są też niepowodzenia np. od tej samej samiczki i samca w pierwszym lęgu ze zniesionych  dwóch jajeczek, wykluły się dwa piękne ptaszki, a znów w następnym lęgu ta sama samiczka zniosła cztery jajka, a wylęgło się tylko jedno pisklę. Sprawdziłam trzy pozostałe jajka,okazało się, że w jednym było dobrze rozwinięte martwe pisklę, jedno jajeczko było niezalężone a w następnym był obumarły zarodek.  Mam pytanie - co może być tego powodem?
Następna samiczka wysiedziała jedno pisklę i po dwóch dniach przestała go karmić, chociaż warunki miała bardzo dobre. Ale uratowałam to biedne pisklę, podrzuciłam po ciemku kolejnej samicy, która już wychowuje o raz tyle starsze swoje dzieci. Wszystko idzie dobrze. Matka karmi wszystkie, a maluch grzeje się na grzbietach swoich współbraci. Trwa to już trzeci dzień jak "podrzutek" został przyjęty przez obcą matkę, mały ma dzisiaj pięć dni. I tak samiczki znoszą po trzy, cztery jajka, a wylęgają się jeden lub dwa. Może mi ktoś powie dlaczego tak jest. Nadmieniam, że karmię rodziców i maluchy wiejskimi jajkami ( bez konserwantów ) przygotowywanymi osobiście w/g receptur najlepszych wybranych z Forum.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!