Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 11:01:54 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pojenie i karmienie ptaków  (Przeczytany 4361 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie
Wiadomoci: 178

« : Lutego 17, 2009, 08:32:23 »

Mam 2 pytania:

1. Czy zmieniacie wodę w poidłach do ptaków dziennie czy po prostu gdy widzicie, że tej wody jest już mało to dolewacie nowej?

2. Do karmienia ptaków ziarnem używacie małych pojemników (takich na około 2 łyżki stołowe ziarna) czy większe do których ziarna nie trzeba dziennie dosypywać?

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #1 : Lutego 17, 2009, 08:41:20 »

jeśli chodzi o mnie, to wode zmianiam każdego dnia bo kanarki lubią conieco wrzucić do poidełka i woda traci na świeżości.Co do karmidełek , to używam dosyć dużych(weszło by z 5 łyżek) ale ja wsypuje codziennie po jednej.

hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie

« Odpowiedz #2 : Lutego 17, 2009, 08:43:04 »

a średnio na jednego kanarka to łyżka stołowa ziarna czy ile?

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #3 : Lutego 17, 2009, 08:51:10 »

łyżka łyżce nie równa Mrugnicie ale spokojnie starczy, a nawet zostanie, bo kanarki i tak wybierają co im pasuje.

gosia121
Go
« Odpowiedz #4 : Lutego 17, 2009, 09:09:30 »

Witam ! Jeżeli masz poidełko do wody ,to wodę należy zmieniać przynajmniej raz dziennie.Ja osobiście w czasie lęgów i wychowu młodych wodę zmieniam od 2-3 razy dziennie,bo woda może być zabrudzona.Nie korzystaj z wody kranowej,jak już to przegotowanej i z chłodzonej.Osobiście używam wody mineralnej.do której dolewam około 2 ltr.wody przegotowanej /na 5 ltr./
Odnośnie karmników to domyślam się że masz przymocowane w otworach klatki.Karmę podajemy w zależności od okresu hodowlanego.Kanarkom rozłączonym podajemy 1 łyżkę od herbaty na jednego ptaka.Natomiast w okresie przygotowań do lęgów,wychowie młodych,w okresie pierzenia podajemy więcej ziaren,to już według swego wyczucia.Powodem ograniczeń karmy w niektórych okresach jest obawa przed zatłuszczeniem kanarków.Musisz również brać pod uwagę i tą okoliczność że, kanarki karmimy jeszcze pokarmem jajecznym z dodatkiem Rusku,jak również podajemy warzywa,owoce,zieleninę i.t.p i to wszystko wpływa na podawaną objętość pokarmu.Pozdrawiam !

wiktoria
Go
« Odpowiedz #5 : Lutego 18, 2009, 10:43:10 »

Ja moim kanarkom wodę zmieniam codziennie . A w karmidełku zmieściło by się cztery łyżki karmy .

Karmy daję codziennie łyżkę .

hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie

« Odpowiedz #6 : Lutego 18, 2009, 04:11:38 »

dzięki wszystkim za odpowiedzi.

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« Odpowiedz #7 : Marca 06, 2010, 04:04:04 »

Witam! W trosce o zdrowie naszych kanarków /aby się nie zapasły/- ile dajecie ziarna dziennie na jedną parę dorosłych kanarków i dwa piętnastodniowe pisklaki ? Przy założeniu że pokarm jajeczny stale jest dostępny.Dzięki za odpowiedz.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #8 : Marca 06, 2010, 05:53:33 »

W okresie lęgów kanarki Ci się nie zapasą, wręcz powinny mieć pokarmu pod dostatkiem.

sacrebleu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zgierz
Wiadomoci: 27

« Odpowiedz #9 : Marca 06, 2010, 06:26:23 »

pokarm jajeczny stale dostępny, to też moim zdaniem nie zbyt dobre rozwiązanie, ja staram się maksymalnie po 2 godzinach wyjmować to co zostało ( rzadko coś zostaje Umiech ) , bo potem pokarm ten psuje się i może zaszkodzić kanarkom ...

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« Odpowiedz #10 : Marca 06, 2010, 07:11:58 »

Pokarm jajeczny podaję mniejszymi porcjami w odstępach ~ 3 godzin. Przez co pokarm zawsze jest świeży. Jestem emerytem i dysponując czasem mogę sobie na to pozwolić.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!