Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:57:11 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Puchar Polski  (Przeczytany 11298 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #15 : Lutego 18, 2009, 09:16:30 »

Cześć Tomek (balcar).
Widzę, że energicznie pomagasz mi w kwestiach klubowych. Bardzo się z tego powodu cieszę.

Granos
Go
« Odpowiedz #16 : Lutego 20, 2009, 12:45:58 »

Mam pytanie :cZym sie różni Puchar Ueffinga od Pucharu Polski?

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #17 : Lutego 20, 2009, 12:57:35 »

Puchar Polski to najwazniejsza nagroda wystawy. Sumuje się punkty zdobyte przez trzy kolekcje każdego wystawcy. Ten z nich który zdobył największą ich ilość jest zdobywcą tego trofeum.
W zdobyciu pucharu Ueffinga liczonych jest siedem najwyżej ocenionych kanarków hodowców. Ich suma decyduje o jego zdobyciu.

Granos
Go
« Odpowiedz #18 : Lutego 20, 2009, 01:43:52 »

Dziekuję za odpowiedŹ.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #19 : Lutego 25, 2009, 08:11:25 »

Ktoś z Was był w łaziskach Górnych na wystawie kanarków kształtnych ? Jeżeli tak, to co nalezałoby zmienić na lepsze albo co wprowadzić nowego aby uatrakcyjnić wystawę ?

Puchar Polski Kanarków Kształtnych jest bardzo prestiżową imprezą. Wśród naszych hodowców posiada on identyczną rangę z Mistrzostwami Polski. Zważywszy na dość krótką historię Pucharu (dotychczas odbyło się 10 edycji) i długoletnią tradycję Mistrzostw (dotychczas 71 edycji) organizatorom Pucharu udało się wypromować tę imprezę w stosunkowo krótkim czasie.

Niektórzy hodowcy, z którymi mieliśmy okazję rozmawiać podkreślali nawet, że o wiele bardziej cenią sobie nagrody zdobyte na Pucharze niż tytuły Mistrza Polski. Jest w tym stwierdzeniu sporo prawdy. Wystarczy sięgnąć do statystyk. W 2008 roku na Pucharze Polski hodowcy wystawili 503 kanarki kształtne, a na Mistrzostwach Polski tylko 359. Zatem statystycznie rzecz biorąc o wiele łatwiej wygrać same Mistrzostwa niż Puchar.

Organizatorzy Pucharu wkładają masę wysiłku, aby impreza uzyskała odpowiedni prestiż. W 2008 roku dopuszczono do udziału wszystkie ptaki z obrączkami polskich i zagranicznych stowarzyszeń hodowców.

Dzięki Pucharowi niewielkie łaziska Górne stały się „kanarkową” stolicą Polski.

Dalszy rozwój puchowej imprezy wymaga podjęcia działań, które ściągnęłyby kolejnych wystawców i widzów. Należy przy tym podjąć działania zarówno krótkofalowe, jak i bardziej dalekosiężne.

Generalnie rzecz biorąc poszerzenie grona wystawców nie jest sprawą prostą. Hodowla kanarków w naszym kraju nie jest zbyt popularnym hobby. Zmiana sposobu spędzania wolnego czasu wymaga wielu działań o charakterze długofalowym. Spopularyzowanie hodowli kanarków i innych ptaków przede wszystkim wymaga ich obecności w mediach (w tym celu powstał również nasz wortal).

Należy przybliżyć młodym tajniki kanarkowych wystaw i wyjaśnić reguły oceny ptaków. Dziś w pewnym sensie cały system punktacji ptaków jest zrozumiały dla wąskiej grupy hodowców. Przeciętny widz, który ogląda kanarki na wystawie z reguły nie rozróżnia nawet poszczególnych ras, a system oceny ptaków jest dla niego „czarną magią”.

Szczegółowe opis poszczególnych ras z kolorowymi fotkami z czasem zaowocują wzrostem miłośników śpiewających piękności. Również wszystkie regulaminy wystaw i systemy ocen powinny zostać podane do wiadomości publicznej.

Dobrze by było zainteresować pucharowymi zmaganiami lokalne media (prasa, radio, telewizja) oraz fachowe pisma. Jak się wydaje niedocenianą siłą medialną posiada internet. Kiedy rok temu zakładaliśmy z Markiem ten serwis liczyliśmy, że być może po roku działalności uda nam się skupić kilkudziesięciu fanów. Rzeczywistość przerosła nasze najśmielsze oczekiwania. Dziś kilkudziesięciu użytkowników odwiedza nasz wortal każdego dnia.

Należy również położyć nacisk na zjednoczenie środowiska hodowców. Nie jest to bynajmniej rola Klubu Hodowców Kanarków Kształtnych, ale wobec niemocy organizacyjnej Polskiej Federacji Ornitologicznej Klub jest obecnie jedynym stowarzyszeniem, który wzbudza powszechne zaufanie.

Być może należałoby w przyszłości poczynić również jakieś działania w celu pozyskania nowych sponsorów wystawy. Ufundowanie nowych nagród przyczyniłoby się z pewnością zarówno do wzrostu prestiżu, jak i popularności samej wystawy.

Dość oczywistą kwestią jest sędziowanie. Polscy hodowcy mają „we krwi” krytykowanie i podważanie ocen sędziowskich. Należałoby może rozważyć bliżej tę kwestię i pokusić się w miarę możliwości organizacyjnych i finansowych o zagranicznych ekspertów.

W miarę wzrostu ilości wystawianych ptaków można by się zastanowić, czy nie wprowadzić nowych grup klasyfikacyjnych (np. podział popularnych glosterów na płeć).

Organizację wystawy pucharowej można połączyć innymi przedsięwzięciami związanymi pośrednio lub bezpośrednio z hodowlą kanarków. Przykładowo można zorganizować cykl wykładów lub odczytów o hodowli, żywieniu czy chorobach kanarków. Można w tym celu ściągnąć jakiegoś lekarza weterynarii albo jakiegoś hodowcę z autorytetem.

Być może udałoby się poszerzyć kiermasz artykułów dla kanarków i zwiększyć ilość sprzedających.

Nie od dziś wiadomo, że ludzie łączą się wokół idei. Być może należałoby stworzyć jakąś ideę o charakterze motywującym - coś w stylu „Polak - mistrzem świata”, albo „Droga do Mistrzostw Świata wiedzie przez Puchar Polski”.

Zawsze też można poprawić samą organizację Pucharu. Ot chociażby można udostępnić zwiedzającym za niewielką opłatą katalog z wystawy. Zwyczajną wystawową monotonię można zastąpić np. licytacją ptaków, zwycięskich ptaków. Taka licytacja mogłaby z jednej strony ożywić sama wystawę, a z drugiej przyciągnąć na wystawę osoby zainteresowane zakupem dobrego materiału hodowlanego. Sądzimy, że również sami hodowcy byliby zainteresowani taką licytacją, gdyż mogliby uzyskać dużo lepsze ceny za swoje ptaki w trakcie takiej licytacji. Aby zachęcić hodowców do oddania wystawowych ptaków na licytację można wprowadzić jakieś preferencyjne opłaty wystawowe. I tak hodowca, który zgodzi się oddać swego ptaka na licytacje płaciłby mniejszą opłatę wystawową, a hodowca nie wyrażający zgody na licytację płaciłby zwiększoną stawkę. Taka licytacja mogłaby również zachęcić hodowców z innych krajów zainteresowanych zakupem lub sprzedażą ptaków. Takie licytacje pomogłyby ustalić również właściwą cenę poszczególnego ptaka.

W łaziskach jest dobry klimat do wystaw. Jest to miejsce szczególne, gdzie dobrze czują się zarówno sami hodowcy, jak i ich ptaki. Wystarczy przekroczyć próg Domu Kultury, by od razu poczuć smak kanarkowego świata. W tym miejscu pewnie część z Was, która oglądała Mistrzostwa Świata, Mistrzostwa Niemiec czy wystawę W Reggio Emilia parsknie śmiechem, ale i tak będę twierdził, że łaskiska są takim polskim „Reggio”. Na bazie Pucharu można stworzyć jakąś większą narodową wystawę, na którą będą przyjeżdżać zarówno nasi hodowcy, jak i hodowcy z zagranicy, czego i Wam i sobie życzymy.

Administratorzy wortalu

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #20 : Lutego 25, 2009, 06:36:02 »

Oj, jak to wszystko fajnie napisałeś i ile w tym wszystkim nowych pomysłów. Na pewno niektóre mozna wprowadzić w zycie od zaraz. Problem polega jednak w chęci do pracy członków Klubu, a ja tak naprawdę mogę liczyć na trzy osoby, natomiast całą pracę przed wystawową wykonuję praktycznie sam. trochę tego jest: projektowanie i wysyłka zaproszeń, organizowanie nagród, wykonanie duzej czesci katalogu, wykonanie kart ocen, protokołów sędziowskich, zorganizowanie konkursu plastycznego dla dzieci, który też wiaze sie z zaproszeniami, ocena prac, wykonaniem dyplomów i zakupem nagród dla dzieci.....masa roboty. Czasem, patrzqac na niektórych moich klubopwych kolegówe zadaję sobie pytanie, po co ja to wsayswtko robię. WyobraŹ sobie,, ze na której tam Pucharowej wystawie pewien hodowca powiedział mi wprost "Polak za darmo nic nie robi" wyraŹnie sugerując, że ja na tym zarabiam. To są takie momenty kiedy mam dość. Z drugiej strony jest cała grupa bezinteresownych hodowców, dla których warto coś robić, szkoda tylko że już od kilku lat nie przyszedł do klub u ktoś kto zaoferowałby swoją pomoc.

Granos
Go
« Odpowiedz #21 : Lutego 25, 2009, 06:47:20 »

Ja sądzę ,ze oprócz jak to słusznei Jacky wspomniał,pomysly na jakis dobrych sędziów zagranicznech przydała by sieogólnie polsce jakaś rzesza sędzió o naprawdę wysokich kwalifikacjach znających sie na swoim fachu.Powiem szczerze ,ze czasami to nawet dla amatora wydaje się śmieszne jeśli ptak na wystawie klubowej otrzymuje załóżmy 92 punkty a jak przychodzi do mistrzostw polski to ten sam ptak dostaje nawet o cztery punkty gorzej !

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #22 : Lutego 25, 2009, 07:29:58 »

przydała by sie ogólnie polsce jakaś rzesza sędziów o naprawdę wysokich kwalifikacjach znających sie na swoim fachu.
Skoro sędzia/ekspert zdaje egzaminy dające mu uprawnienia do oceny ptaków to takie "wysokie kwalifikacje" powinien mieć i w żadnym stopniu nie powinny odbiegać od ekspertów z zagranicy, ponieważ standarty C.O.M oceny ptaków są przecież takie same i jasne.

Powiem szczerze ,ze czasami to nawet dla amatora wydaje się śmieszne jeśli ptak na wystawie klubowej otrzymuje załóżmy 92 punkty a jak przychodzi do mistrzostw polski to ten sam ptak dostaje nawet o cztery punkty gorzej !
To jest nawet możliwe, gdyż ptak w różnym okresie/warunkach może wyglądać różnie tym bardziej kształtny. Lecz takie przypadki w tym roku były że oceny ekspertów różniły się nawet o 3-4pkty, i widziałem takie ptaki na własne oczy (kolorowe i kształtne) na wystawach oddziałowych, które póŹniej wystawione były na MP (naprawdę niczym szczególnym się nie różniły), i takie przypadki w moim przekonaniu nie powinny mieć miejsca( dopuszczalne jest te 2 punkty wywołane różnymi względami np.niektórzy eksperci za wrażenie dają 4 inni 5 punktów), lecz 4 punkty stanowczo za dużo i wtedy hodowca ma "mentlik" w głowie gdyż niewie czy ma dobre ptaki, co ma dalej robić z hodowlą: do czego dążyć, jakie cechy próbować poprawić.

Uważam,iż ptaki powinno oceniać 2 ekspertów,gdyż wtedy daje nam to lepszy obraz własnych ptaków, lecz odrazu wtedy niektórzy powiedzą koszty rosną, ale wszyscy dobrze wiemy ile hodowla w ciągu roku kosztuje i że nie jest to wcale mało i każdy wystawiający swoje ptaki chce mieć prawdziwy obraz ciężkiej rocznej pracy, więc opłacenie dodatkowego eksperta w porównaniu do tego wszystkiego nie jest wysoką sumą. Wiem że niektórzy hodowcy tylko na to czekają i się cieszą taką "zawyrzoną" oceną, gdyż na ptakach mogą lepiej zarobić( no niestety tacy też są), ale ja osobiście wcale bym się z tego nie cieszył, ponieważ wcale o to nie chodzi, gdyż puchar to nie wszystko, ponieważ tak naprawdę cieszy tylko satysfakcja że udało nam się wyhodować naprawdę wartościowego ptaka(i).

Chętnie wysłuchał bym w tej sprawie zdanie wszystkich hodowców z wortalu, którzy wystawiają swoje ptaki?Co? 

Granos
Go
« Odpowiedz #23 : Lutego 25, 2009, 07:51:04 »

Luka masz sty procentową racje .Można zaakceptować różnicę punktu dwóch ale sam bylem świadkiem kolekcji ,którą najpierw oglądałem w Lodzi a miesiąc temu na mp -dostałą wiele niższa ocenę chociaż takze się szczególni nie różniął .Rozumiem ,że wciagu tego miesiąca mogły ajść zmiany jak np.zmieniła się waga przez co ptak wygladałby gorzej albo ma ubytki w upierzeniu  ale tutaj akurat nie bylo wielkiej różnicy. Częs Także zaobserwowałem ,porównując wyniki z tych dwóch najważniejszych imprez czyli Puchar Polski i Mistrzzostwa Polski,że nawet jeśli mielismy taką sama kolejnośc w wynikach to granicca punktacji przesynęła sie.  Wygladało to jakby poprostu na jednej wystawie ptaki prezentowały poziom lepszy na drugiej gorszy i to wszystkie kolekcje bo odstępy punktowe między kolekcjami były nie mal identyczne w obu wystawach.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #24 : Lutego 26, 2009, 08:17:49 »

Problem polega jednak w chęci do pracy członków Klubu, a ja tak naprawdę mogę liczyć na trzy osoby, natomiast całą pracę przed wystawową wykonuję praktycznie sam. trochę tego jest: projektowanie i wysyłka zaproszeń, organizowanie nagród, wykonanie duzej czesci katalogu, wykonanie kart ocen, protokołów sędziowskich, zorganizowanie konkursu plastycznego dla dzieci, który też wiaze sie z zaproszeniami, ocena prac, wykonaniem dyplomów i zakupem nagród dla dzieci.....masa roboty.

Wiem, że prawie nikt tego nie docenia, ale chwała Ci za to że podejmujesz się organizacji Pucharu i jak zwykle z niczego robisz coś. W ten sposób tworzysz niejako kanarkową historię Polski.

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #25 : Lutego 26, 2009, 09:39:23 »

No cóż, marzy mi się silna grupa ludzi-prawdziwych organizatorów. W naszym kraju jest to jednak nie mozliwe i mówie to z całym przekonaniem. gdybyś choć raz był na walnym PFO zobaczyłbyś jakim naprawdę jesteśmy narodem. Mnie zawsze po nim boli głowa- jest tak jak w naszym sejmie. Duzo sie krzyczy, nie podejmuje sie żadnych decyzji, a każdy nastepny zarząd jest gorszy od poprzedniego. Ja juz naprawdę nie wiem w którym miejscu jest to prawdziwe dno. Za rządzenie biorą się ludzie, którzy nie maja o tym zielonego pojęcia, a Ci którzy juz przy władzy byli uważają, ze byli wspaniali. Nazwiskami nie bedę operował. Dodatkowo panuje atmosfera wiecznych podejrzeń i złych skojarzeń. Szkoda gadać, naprawdę szkoda.
Ja przepraszam, że zamiast o hodowli to tak biadolę o sprawach organizacyjnych, ale coś o tym wiem, chciałbym pomóc, chciałbym widzieć uśmiechniete twarze hodowców na Mistrzostwach Polski, chciałbym widzieć "życie w stowarzyszeniach".

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #26 : Lutego 26, 2009, 05:11:37 »

Andrzeju świetnie Cię rozumiem. Podobne odczucia miałem po pierwszych spotkaniach w swoim związku. Jeszcze dobrze nikogo nie poznałem a już byłem wprowadzany w jakieś "wewnętrzne gierki" pomiędzy członkami. Przez to wszystko dałem sobie spokój z tym związkiem i od ponad roku się tam nie pojawiłem. Nawet nie złożyłem zamówienia na obrączki! Zawsze gdy pojawiłem się w związku byłem żądny wiedzy na temat kanarków. Jednak więcej się nasłuchałem o polityce i poznałem jedynie ceny warzyw i owoców z pobliskiego bazarku - bo o tym się tam rozmawiało. Oczywiście były 2 czy 3 osoby, które życzliwie pytały, doradzały ale reszta... szkoda gadać! Brakuje pasjonatów. Ktoś mi kiedyś powiedział, ze hodowla kanarków przypomina nieco stereotypową hodowlę gołębi. Jeżeli jeden hodowca zagoni do swojego gołębnika gołębia sąsiada to na jego oczach chwyta gołębia dwoma palcami za szyję i... Brakuje ludzi z zaangażowaniem w sprawę, aby działo się lepiej w tym wąskim gronie hodowców. Gdyby nie tacy ludzie jak Jacky i Mark nie powstało by to forum. A zobaczmy ile ono już osób zjednoczyło w jednej sprawie! Myślę, że również jesteśmy w stanie spróbować swoich sił w organizacji jakieś wystawy. Być może z czasem udało by się zorganizować własną lub pomóc przy organizacji kolejnej edycji istniejących już wystaw? Myślę, że warto nad tym poważnie pomysleć. Może Andrzej zrobiłby listę potrzebnych do organizacji spraw i przedstawił ją Jacky'emu lub Mark'owi. Każdy z nas mógłby się czymś zając i nasi administratorzy mogli by podzielić jakoś pracą kilku forumowiczów? Wiem, że to daleko idąca inicjatywa ale być może Andrzej jako doświadczony organizator będzie miał jakieś pomysły na naszą pomoc!

Jacky! Świetne propozycje. Bardzo podoba mi się pomysł z licytacją ptaków. Warto nad tymi propozycjami głębiej się zastanowić!

Granos
Go
« Odpowiedz #27 : Lutego 26, 2009, 07:47:50 »

Licytacja także mi sie bardzo spodobała! To by bylo korzystne zarówno dla sprzedających (możliwośc uzyskania wyższej ceny za ptaka ), zwiedzajacych (większa atrakcyjność wystawy ) oraz samych zainteresowanych kupnem ponieważ hodowcy chcą często by im ptaki "zaklepano"i niezgadzają się by negocjować z kimś innym (przynajmniej ja takich ludzi spotkałem . Co do zebrań stowarzyszen powiem szczerze :fakt ,że może łódŹ przez ostatnie lata nie organizuje jakis fantastycnych wystaw pełnych ptaków ale wierzcie ,ze to stowarzyszenie stara sie ! Nie słyszałem jeszcze by ktokolwiek rozmawiał o rzeczach odbiegających od zwierząt. Dla mnie to nic złego jeśli ktoś będzie rozmawiał ,jeśli znajdzie czas, o psach czy królikach jak sie zdarza . według mnie jeżeli zorganizowane jest luŹniejsze zebranei to czemu nie rozmaiać o innych zwierżętach.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #28 : Padziernika 15, 2009, 07:34:46 »

Za tydzień rozpoczyna się najbardziej prestiżowy konkurs kanarków w Polsce.Czyli mówiąc oficjalnie w dniach 22-25 pazdziernika rozpocznie się 11 Puchar Polski Kanarków Kształtnych.

Informacje o Wystawie.
Miejsce wystawy Miejski Dom Kultury
łaziska Górne
Ul.Świerczewskiego 2.

Ptaki do konkursu zgłaszać mogą wszyscy hodowcy kanarków kształtnych niezależnie od przynależności organizacyjnej.

-Do konkursu dopuszczone zostaną kanarki urodzone w roku 2009
-Ptaki musza pochodzić z hodowli własnej wystawcy ,obrączka musi zawierać sygnum wystawcy
-Dopuszcza się prolongatę potwierdzona zaświadczeniem z macierzystej organizacji.
-Klatki wystawowe muszą być wyłożone białym papierem.
-Wystawca zapewnia ptakom pokarm na pierwszy dzień wystawy.

Kolekcyjne wynosi;
20 zł.za wystawienie kolekcji ptaków
7zł. za ptaka pojedynczego
Katalog 10zł. obligatoryjny dla wystawców.

Giełda tylko dla kanarków kształtnych.

kanarki na giełdzie sprzedawać i wymieniać mogą tylko wystawcy.
Opłata za giełdę wynosi 10zł.

Czas trwania wystawy
22 pażdziernika (czwartek) 10-17 przyjmowanie ptaków.
23 pażdziernika (piatek) od godziny 8 ocena ptaków.
UWAGA w tym roku oceny kanarków dokonywać będą specjalnie zaproszeni na tę okazje sędziowie z Niemiec.
24 pażdziernika (sobota) wystawa otwarta w godz.9-17
25 pażdziernika (niedziela) otwarcie wystawy,godz.13 wręczenie nagród hodowcom i rozstrzygniecie konkursu
dla dzieci ;Mój przyjaciel ptak; godz.15 zamknięcie wystawy oraz wydanie ptaków hodowcom.

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!