Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113
|
 |
« : Lutego 15, 2009, 08:54:12 » |
|
Ktoś z Was był w łaziskach Górnych na wystawie kanarków kształtnych ? Jeżeli tak, to co nalezałoby zmienić na lepsze albo co wprowadzić nowego aby uatrakcyjnić wystawę ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2009, 08:26:45 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lutego 15, 2009, 09:14:15 » |
|
Panie Andrzeju, ja bym z chęcią odwiedził tą wystawe, ale niezabardzo wiem jak tam dojechać z Mikołowa.ale do nastempnej wysdatwy jeszcze zostało troche czasu więc sobie jakoś poradze:0pozdarwiam.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2009, 08:26:54 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik

Jaworzno
Wiadomoci: 271
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lutego 16, 2009, 07:00:54 » |
|
Panie Andrzeju co do wystawy w łaziskach to mam takie pytanie czy jest to wystawa otwarta czy tylko dla członków KHKK ( chodzi mi o wystawianie swoich ptaków )  .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2009, 08:27:01 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lutego 16, 2009, 07:31:29 » |
|
Z tego co wiem jest to wystawa otwarta (chyba że jest zmiana na ten rok ale raczej nie ).Biorą w niej udział zrzeszeni hodowcy z całej Polski .W ostatnich latach była to wystawa otwarta i taka juz pewno pozostanie na zawsze (ma już ona swój prestiż).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2009, 08:27:10 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lutego 16, 2009, 08:32:37 » |
|
Podoba mi się ,że wystawa połączona została z finałem konkursu plastycznego dla przedszkolaków.Wystawa zorganizowana wzorowo.Na pochwałę zasługują organizatorzy.Dwukrotnie uczestniczyłem w niej jako widz,mam nadzieję,że w tym roku wezmę udział w konkursie. Pozdrawiam.JK.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2009, 08:27:17 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lutego 16, 2009, 08:58:15 » |
|
Bardzo bym chciał aby wystawa w łazsikach stała się międzynarodową. Poczyniłem juz pewne kroki w stronę hodowców z Czech i Słowacji. Wystawa jest oczywiście otwarta dla wszystkich hodowców kanarków kształtnych. mozna powiedzieć tak: Kto w łaziskach w danym roku wygra w którejś z konkurencji ten jest najlepszy w Polsce, wszak na wystawy przyjeżdzają z ptakami najlepsi hodowcy kanarków kształtnych w kraju.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2009, 08:27:26 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lutego 17, 2009, 05:49:33 » |
|
Sądzę,że osoby odpowiedzialne za wystawę w łaziskach mają już tak duże doswiadczenie,że napewno podołaliby z organizacją konursu o jeszcze większym prestiżu.Podejrzewam,że gdyby na mistrzostwach Polski były prowadzone jakieś statystyki,to prawdopodobnie kanarków kształtnych byłoby niewiele więcej niż w łaziskach.Podziwiam jak w takim małym mieście możliwe jest zorganizowanie tak udanej imprezy.Zazdroszczę hodowcom z łazisk takich władz samorządowych.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2009, 08:27:34 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lutego 17, 2009, 06:07:17 » |
|
A ja myślę ,ze z czasem to łaziska będą mogły sie pochwalic większą liczbą wystawionych kanarków kształtnych niz MP.Moimj marzeniem jest by Puchar Polski Kanarków Kształtnych wliczał się jakoś do klasyfikacji o Mistrzostwo Polski.Zauważmy ,ze w tym roku pod względem kanarków kształtnych, na mistrzostwach Polski była tylko jedna kolekcja yorkshirów i norwików. Miałem nadzieje ,ze na mistrzostwach polski zobacze crestedy i crestbredy ale przeliczyłem się.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2009, 08:27:42 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lutego 17, 2009, 09:24:06 » |
|
Ależ moi drodzy w łaziskach jest wiecej kanarków kształtnych niż na Mistrzostwach Polski. W roku 2008 było ich 503 a w rekordowym roku 2005-tym 584 sztuki. Dla ciekawości podam, ze w roku 1999 (pierwsza wystawa) zgłoszono 148 ptaków i żeby zwiększyć ilość ptaków zrobilismy konkurencję dla ptaków starych. Aby pozyskać z Urzedu miasta pieniądze obiecałem v-ce burmistrzowi łazisk przed pierwszą wystawą, że zrobie z niej prestizową imprezę, największą w Polsce dla tej grupy kanarków. Słowa dotrzymałem, ale tez druga strona wywiązała się z dzentelmeńskiej umowy. Dzisiaj mamy w klubie aż 24 regały wystawowe mogace pomieścić około 800 klatek typu "telewizorek" i 200 własnych klatek. Mamy też na koncie sporą sumę, którą zamierzamy przeznaczyć na opłacenie w tym roku zagranicznych ekspertów. Piszę to ponieważ uważam, że zbyt wiele klubów czy tez stowarzyszeń mało robi aby się rozwijać. Staram się odwiedzać wystawy ptaków organizowane na południu Polski i naprawdę mało jest takich gdzie widać pracę stowarzyszonych w klubach hodowców. śSą tez takie, które chwalić trzeba. Z tych obejrzanych w ubiegłym roku podobała mi się wystawa w Tychach. Dobrze zorganizowana jest wystawa w Wodzisławiu Sląskim. Jest tam wykonywany nawet katalog z ocenami ptaków co powinno być podstawą każdej wystawy. Konieczne jest bowiem prtowadzenie w kazdym ptasim stowarzyszeniu statystyk wystaw ! Powinien to być nieodłączny element działalnosci kazdego stowarzyszenia, oprócz szkoleń, spotkań, pogadanek, itd. Ale się rozpisałem. Proszę nie brać tej mojej pisaniny jako pouczania kogokolwiek. Mam swoje zdanie, poparte doswiadczeniem w organizacji 10 wystaw kanarków, a także zagraniczną praktyką widzianą we włoskim Udine. Kazdy z Was tez niejedną wystawę widział i ma wyrobione zdanie na to co widział. Jeżeli Was nie zanudzam, to napiszę kiedyś jak wyglądaja organizacja wystaw poza granicami polski i jak ona powinna wygladać u nas. powiem jeszcze coś na temat crestetów i crestbredów. Jeszcze kilka lat temu największym hodowcą w tej rasie był Gabriel Zawadzki, a ptaki te co roku pojawiały się na wystawach w łaziskach Górnych. Inni hodowcy (zaledwie kilku) mieli materiał hodowlany w zasadzie od niego i jakoś nigdy nic dobrego nie pokazali. Problem w tym, ze dobry ptak w tej rasie kosztuje na zachodzie europy około 250 euro !, bardzo dobry nawet 500 euro ! Ptaki Gabriela były bardzo dobre jakosciowo jak na polski rynek, ale juz w Niemczech nie miałyby szans wygrać na wystawach. Problem dla niego był taki, ze nikt nie chciał sprowadzać dobrych ptaków z zagranicy, nikt tez w kraju nie chciał mu godziwie zapłacić za przychówek. Chodowla okazała sie zbyt droga więc się ptaków pozbył nie widząc sensu dalszej hodowli. Jestem przekonany, że nieprędko zobaczymy na naszych wystawach dobre ptaki w tej rasie. UFFFFFFFFFFF
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2009, 08:27:49 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lutego 18, 2009, 08:25:02 » |
|
Moimj marzeniem jest by Puchar Polski Kanarków Kształtnych wliczał się jakoś do klasyfikacji o Mistrzostwo Polski.
A moim zdaniem Puchar Polski Kanarków Kształtnych w łaziskach dawno już przerósł (zarówno pod względem ilości i jakości wystawionych kanarków kształtnych oraz pod względem organizacyjnym) same Mistrzostwa Polski. Wielu hodowców potwierdza moją opinię, że trudniej zdobyć Puchar niż Mistrzostwo. Dla wielu z nich zdobycie Pucharu oznacza też większy prestiż. Zważywszy na krótką historię samego Pucharu chylę czoła przed jego organizatorami.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2009, 08:27:59 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lutego 18, 2009, 11:21:02 » |
|
powiem jeszcze coś na temat crestetów i crestbredów. Jeszcze kilka lat temu największym hodowcą w tej rasie był Gabriel Zawadzki, a ptaki te co roku pojawiały się na wystawach w łaziskach Górnych. Inni hodowcy (zaledwie kilku) mieli materiał hodowlany w zasadzie od niego i jakoś nigdy nic dobrego nie pokazali. Problem w tym, ze dobry ptak w tej rasie kosztuje na zachodzie europy około 250 euro !, bardzo dobry nawet 500 euro ! Ptaki Gabriela były bardzo dobre jakosciowo jak na polski rynek, ale juz w Niemczech nie miałyby szans wygrać na wystawach. Problem dla niego był taki, ze nikt nie chciał sprowadzać dobrych ptaków z zagranicy, nikt tez w kraju nie chciał mu godziwie zapłacić za przychówek. Chodowla okazała sie zbyt droga więc się ptaków pozbył nie widząc sensu dalszej hodowli. Jestem przekonany, że nieprędko zobaczymy na naszych wystawach dobre ptaki w tej rasie. UFFFFFFFFFFF No włąśnie..Polacy nie chetnie kupują ptaki z najwyższej pułki. oczywiscie rozumiem to ponieważ Polska nie należy do najbogatszych a wydac na pare tych ptaków w przeliczeniu ok 4000 zł to penscja niektórych nawet trzy miesięczna !!! No cóż jak wybiorę siena wystawęzagraniczna to zobacze te ptaki. Osobiscie chciałbym je zobaczycnie ze wzgledu na cheć kupna lecz dla zaspokojenia ciekawosci. Osobiście nie jestem wielkim fanem tych ptaków a jeśli nawet było by mnie stać na nie to stworzył bym warunki i zakupiłbym chętniej parę lepszych norwików. Nie stety to takze problem Polski-jeśli nawet ktos chce hodować ptaki takie jak crestbredy to traci ochotę poprzez właśnie wcześniej opisany brak chętnych na nie i słaby poziom rasy w kraju. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lutego 18, 2009, 02:00:05 » |
|
Zresztą takze Ty Andrzeju nie masz łatwo hodując kedzierzawe holenderskie-nie ukrywajmy ,ze to rasa delikatnie mówiąc nie najpopularniejsza w Polsce.
-Moim marzeniem jest posiadania Kędzieżawego Paryskiego .Wiem ,ze t obardzo trudna rasa ale zawsze będzie moim marzeniem. Czy moze ktos mi podać oc należy spełnić by można zacząć hodowlę tych ptaków?
-Moim drugim pytaniem jest :kiedy jest planowany w tym roku PPKK ? bardzo chciałbym odwiedzic tą wystawę w tym roku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lutego 18, 2009, 07:39:48 » |
|
-Moim marzeniem jest posiadania Kędzieżawego Paryskiego .Wiem ,ze t obardzo trudna rasa ale zawsze będzie moim marzeniem. Czy moze ktos mi podać oc należy spełnić by można zacząć hodowlę tych ptaków? Przede wszystkim zakupić pary rozpłodowe:P -Moim drugim pytaniem jest :kiedy jest planowany w tym roku PPKK ? bardzo chciałbym odwiedzic tą wystawę w tym roku.
Termin wystawy zostanie uchwalony na walnym zebraniu członków KHKK dnia 15.03.2009. Ale wydaje mi się że zrobimy to w dniach 15-18.10.2009.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lutego 18, 2009, 07:55:06 » |
|
Przede wszystkim zakupić pary rozpłodowe:P No fakt, oprócz dużej klatki to jest rzecz do spełnienia  .Jaką Wy polecacie wielkosc klatki? Czy uważacie ,że 60-ątki są dobre dla tej rasy?wysoką temperaturę cały rok jeste mw stanie zapewnić , ochrone przed wzajemnym wyskubywaniem piórek takze ,wydatek na lepsze ptaki też jestm w stanie zapłacić. Termin wystawy zostanie uchwalony na walnym zebraniu członków KHKK dnia 15.03.2009. Ale wydaje mi się że zrobimy to w dniach 15-18.10.2009. Fajnie by było jakby własnie była w paŹdzierniku ponieważ w listopadzie mam juz na dwie wystawy plany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lutego 18, 2009, 09:13:32 » |
|
W paŹdzierniku bedzie na pewno. To już -można powiedzieć- stało sie tradycją że PPKK otwiera sezon wystawowy w Polsce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|