Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 03:09:02 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wprowadzenie nowej rasy?!  (Przeczytany 16770 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« : Marca 24, 2009, 05:57:22 »

Witam! Troszkę rozbudowywuję warunki hodowlane dla moich ptaków tzn. buduję regał z 12 lęgówek każda po 60cm. oraz fruwalkę 180 cm z ewentualna mozliwością przedzielenia na dwie lęgówki po 90cm. Miałbym wtedy także klatkę 60cm ,którą używam teraz do legów oraz może (jeśli będzie ona jeszcze u mnie ) jeszcze jedna taka samą.Czyli podsumowywując 14 lęgówek po 60cm i fruwalka z możiwościa przedzielenia na kolejne dwie legówki. Czy zdecydowalibyście sie w takich warunkach na wprowadzenie drugiej rasy do hodowli ? Myslałem tu o mozaice czerwonej,lizardzie lub ewentualnie norwikach...

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #1 : Marca 24, 2009, 06:14:53 »

Ja na twoim miejscu bym sie zdecydował, ja mam 6 lęgówek i w sumie 3 rasy, (czerwona mozaika, glostery i czerwone intennsywne)raczej w tym roku dorobie klatek, zależy ile będe miał młodych.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #2 : Marca 24, 2009, 08:48:27 »

To czy wprowadził bym dodatkową rasę mając takie warunki zależało by od tego co chcę w hodowli osiągnąć i od tego ile czasu mogę poświęcić kanarkom. Bo wiadomo kanarki każdej rasy wymagają trochę innych zabiegów (różnice w diecie itp.). Jeśli chciał bym wystawiać kanarki i coś osiągnąć to skupił bym się raczej na jednej rasie, a jeśli hodował bym ptaki tylko dla własnej przyjemności i nie wystawiał bym ich to na pewno skusił bym się na więcej ras. Jednak znam hodowcę który ma po kilka parek w danej rasie i odnosi sukcesy na wystawach. 

Granos
Go
« Odpowiedz #3 : Marca 25, 2009, 11:01:35 »

No włąsnie też sie nad tym zastanawiam. Chciałbym wystawiać swoje ptaki i cos osiągnąć w tym kierunku.Co do czasu to poświęcam cały czas kanarkom gdy nie jestem w szkole.Hoduję ptaki i dla własnej przyjemności i aby coś osiągnąć na wystawach np. jeżeli hodowla glosterów będzie posuwała się w kierunku dużych brwi ,które bedą dla mnie przerośnięte to ja na pewno nie bedę dążył do takich ptaków tylko pozostanę przy aktualnym typie ptaka (mam nadzieję ,ze zostaną zchowane aktualne proporcje glostera bo właśnie takie glostery są dla mnie miłe dla oka).Drugą rzeczą ,ktora mnie oddala od nowej rasy jest fakt ,iż chcę sie na pewno skupić na glosterach a druga rasa była by najwyżej dodatkową sporo lęgówek bedzie już zajętych na nastepne lęgi bo chcę by były 3-4 pary a każda selekcja młodych pozostawi kolejne pary na dalsze lata.Zastanawiam sie czy na razie wstrzymać się z nową rasą a gdy zbiora dużo doświadczenie pokusić się o moje marzenie hodowlane czyli wprowadzeie do hodowli ,rozmnożenie i uzyskanie sukcesu pod wzgledem wygladu kędzierzawego paryskiego.Jak wiemy paryskie są trudnarasą więc to może za pare lat Mrugnicie.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #4 : Marca 25, 2009, 03:28:20 »

Wiesz tu nietylko szkoła wchodzi w gre, ale potem praca, kobieta:0 itp.,ale tak "na boku to mógłbys cos hodować.Ja myśle żeby jeszcze zrobić tutaj takie jakieś grupki od kanarków kształtnych itp.żeby grono tych hodowców dabego gatynku mogło się wymieniać informacjami, a także ptakami,

Granos
Go
« Odpowiedz #5 : Marca 25, 2009, 05:15:58 »

ja przedstawiłem zajęcia na aktualna chwile a w przyszłości sie oczywiscie zmienia Mrugnicie.

Granos
Go
« Odpowiedz #6 : Marca 25, 2009, 05:17:50 »

Zastanawiam się ciagle nad nowa rasa  i coraz poważniej chodzi mi po glowie czerwona mozaika.Myślę tutaj by glostery rozwijac na wieksza skalę a mozaiki zakupić tak mniej więcej samca i dwie samice.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #7 : Marca 25, 2009, 06:37:31 »

Granos ja mam 3 samice glosterów, 2 samce glosterów, a mozaiki mam 2samice i samca.narazie mi wystarczy.

Grzegorz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Jaworzno
Wiadomoci: 77

« Odpowiedz #8 : Marca 25, 2009, 07:05:28 »

Ja również wtrące swoje trzy grosze Mrugnicie
A mianowicie mam w obecnej chwili 3 parki kanarków (mieszańce). Jedna parka w obecnej chwili wychowuje trójke młodych świeżo wyklutych kanarków. Na jasień albo pod koniec wakacji chce wszystkie dotychczasowe kanarki sprzedać, a na ich miejsce zakupić 2 parki czerwonej mozaiki. Czerwone mozaiki chce hodawać na 100% bo bardzo mi się one podobają i napewno je zakupie. I mam dylemat bo nie wiem czy hodować tylko mozaiki czy jeszcze jakąś inną rase (np. północne kedzierzawe). Kanarki chciałbym za jakieś trzy lata wystawiać na wystawach. I co tu począć Co? Co? Jak myślicie Co? Pozdrawiam

Czuczek:)
Granos
Go
« Odpowiedz #9 : Marca 25, 2009, 07:52:39 »

Dariuszu chętnie postapiłbym jak ty i zakupił samca z dwiema samicami zobaczymy jesienia co wyjdzie.Mam pytanie :czy sprawiła Ci ta rasa jakieś nie spodziewane problemy?Trudniej jest rozmnożyć te ptaki niż glostery?

Grzegorz- jeśli chcesz zaczynać z dwiema rasami to tak od siebie radziłbym Ci łatwiejsza rasę...Chodzi mi tu o kanarki holenderskie ,nie wiem czy jest to rasa problematyczna ale nasz najlepszy hodowca tej rasy (Andrzej) z tego co słyszałem musiał ograniczyć swa hodowlę tej rasy ze względu na mała popularność w kraju a powiem szczerze :nie wiem czy jest sens bo np. gdy chcesz wprowadzic krew do hodowli od innego hodowcy ,i ma to być ptak dobry, jeŹdzić za granicę. Co?

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #10 : Marca 25, 2009, 07:59:04 »

hmm z tymi mozaikami to umnie nienajlepiej, ale tym sie niesugeruj, bo z kanarkami mam do czynienia dopiero od 2lat, mozaiki mmam pierwszy rok, tak więc sam się ucze, jedna mozaika przystąpiła do legów, miała w sumie 6 młodych(1-ego, w 1-ym lęgu, 5 w drugim, niestety żadno nieprzeżyło, 5 młodych miałą tą czrną plame)
a druga samiczka niechce wogóle do legów przystąpic, może jest za młoda, niewiem była szykowana do  lęgów tak jak tamta druga, ale zobaczymy, z glosterów narazie też nic, może żle je przygotowałem, albo niewiem co. zobvaczymy za jakiś czas,

Granos
Go
« Odpowiedz #11 : Marca 26, 2009, 03:04:29 »

U mnie lęgi ma tylko para glsoterów.Pozostałe 3 mieszańce  Smutny...samczyk bardzo chętny do lęgów gorzej z samicami.Jedna oddaję po sezonie ( podobna miała juz lęgi u poprzedniego hodowcy myślę ,ze jakby była dobra by jej nie sprzedawał po jednym sezonie) a drugą już próbuje przygotowac drugi rok i nic-wszystko jest dobrze,wykazuje chęc do lęgów,aż przyjdzie do budowy gniazda.Jakby była jedna dobra samiczka mieszańca to by była druga para.Naszczeście te ptaki chciałem połączycdla eksperymentu ponieważ od zimy 2008 zacząłem zajmowac się "rasowcami" na tomista mieszańce likwiduję pod względem hodowli.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #12 : Marca 26, 2009, 03:09:36 »

no i dobrzde robisz bo raczej z mieszanców nic niemasz, ani wystawy ani nic.Więc jak mieć to rasowce.ja mam 3 mieszance, ale chce się pozbyć, bo mi niepotzrebne.

Grzegorz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Jaworzno
Wiadomoci: 77

« Odpowiedz #13 : Marca 26, 2009, 07:18:42 »

Zdecyduje się na początak na hodowle czerwonych mozaiek. Na sam początek jedna rasa zupełnie wystrczy, a w przyszłości postaram się skupić jeszcze na jakichś innych rasach Mrugnicie A miszeńce wszystkie na jesień sprzedam.Pozdrawiam

Czuczek:)
ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno
Wiadomoci: 271

« Odpowiedz #14 : Kwietnia 02, 2009, 12:45:56 »

Witam was  Umiech. Ja myślę ze można hodować np 2 rasy kanarków a nawet wiecej ale tylko z 1 grupy tz.np. kanarki barwne . Sądze że właśnie przy 2 rodzjach jak ktoś chce hodować np. kanarki barwne i kształtne to moze byc trudne bo kanarki barwne wymagają innej selekcji niż kanarki kształtene. Więc decydując się na np. kanarki barwne to przy hodowli 2 lub 3 odmian niebędzie zbyttrudno. To moje zdanie pozdro.

Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!