Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 03:10:58 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wprowadzenie nowej rasy?!  (Przeczytany 16773 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« Odpowiedz #15 : Kwietnia 02, 2009, 02:59:13 »

Właśnie przy 2-3 rasach byłoby trudno ponieważ potrzebne są wtedy bardzo dobre warunki by bez żadnych kombinacji swobodnie prowadziclinie hodowlane nie obawiajac się o rozmieszczenie par w regałach.

Granos
Go
« Odpowiedz #16 : Kwietnia 03, 2009, 07:42:34 »

Jak opisywamym w którymś z wcześniejszych wątków zamierzałem wprowadzić nową rasę kanarka.Wczoraj dokładnie przeanalizwałem wszystkie rasy i powróciłem do wczesniejszych decyzji mianowicie :nie chcę (przynajmniej jak narazie) kanarków grupy śpiewajacej i kolorowej-fakt myślałem o czerwonej mozaice ale nie chcę farbować moich ptaków a poza tym przypominając sobie MP to właśnie wtedy straciłem do tej rasy zapał więc pozostaje postura...Uwielbiam grupę kanarków kształtnych i co fajnie mam duży wybór(ksztalt dzieli się takze na 5 podgrup).Po dokładnej analizie wybrałem ptaki ,które ewentualnie chciałbym hodować a oto wyniki:gloster,paryski trębacz,garbus japonski (?),lizard,border mini oraz norwich.Na paryskiego i norwicha narazie bym sie nie zdecydował,glostera mam wiec pozostają 3 rasy.Dziś mama zrobiła mi niespodzianke widzac moje wczorajsze postanowienia i niespodziewanie dzis wzbogaciłem się o..parę borderów mini (zielony samczyk,żółta samiczka).Bardzo sie z tego cieszę a zarazem otworzyła sie droga na kolejne lęgi Mrugnicie.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #17 : Kwietnia 03, 2009, 10:36:26 »

oby Ci się chowały wszystkieptaki,:))Ja też myślałem o zmianie  res whodowli, pozostanetylko przy glosterach, ponieważ mozaiki i czerwone intens. jakoś mnie niecieszą, od samego początu najbardzej podobały mi się glostery i kanarki kształtne.chciałbym borderki i norwiki,ale musze poszperać wnecie o tych rasach, poztym kanarki kolorowe bardzo mi brudzą i mam klatki całe czerwone( używam barwnika w płynie.) to już wogule się zniechęciłem.więc w tym roku coś sprzedam i coś kupie:).

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #18 : Kwietnia 04, 2009, 12:01:43 »

Granos masz fajną mamę.Mini-borderki to bardzo sympatyczne ptaszki.ja również je hoduję.Posiadam dziewięc par:zielone,żółte i białe.Jest to rasa,która raczej nie sprawia kłopotów w hodowli.życzę powodzenia.
Ps.
Pozdrowienia dla mamy.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #19 : Kwietnia 04, 2009, 12:26:45 »

jot-ka 11 a w jakich cenach stoją te ptaki??chciałebym je mieć od nowego sezonu, i czy sa jakies fajne strony poswięcone ich hodeowli???

Granos
Go
« Odpowiedz #20 : Kwietnia 04, 2009, 12:58:36 »

oby Ci się chowały wszystkieptaki,:))Ja też myślałem o zmianie  res whodowli, pozostanetylko przy glosterach, ponieważ mozaiki i czerwone intens. jakoś mnie niecieszą, od samego początu najbardzej podobały mi się glostery i kanarki kształtne.chciałbym borderki i norwiki,ale musze poszperać wnecie o tych rasach, poztym kanarki kolorowe bardzo mi brudzą i mam klatki całe czerwone( używam barwnika w płynie.) to już wogule się zniechęciłem.więc w tym roku coś sprzedam i coś kupie:).

Dzięki!No właśnie te barwniki zniechęcają:szkoda ,ze ptaki nie są czerwone bez żadnych farbowań a jak juzsiezdecydujesz na farbowanie to musisz liczycsiez tym ,ze wątroba ptaka będzie w gorszym stanie..

Granos masz fajną mamę.Mini-borderki to bardzo sympatyczne ptaszki.ja również je hoduję.Posiadam dziewięc par:zielone,żółte i białe.Jest to rasa,która raczej nie sprawia kłopotów w hodowli.życzę powodzenia.
Ps.
Pozdrowienia dla mamy

Masz absolutna rację!

jot-ka 11 a w jakich cenach stoją te ptaki??chciałebym je mieć od nowego sezonu, i czy sa jakies fajne strony poswięcone ich hodeowli???

Wtrącę się do pytania dla jot-ka11...Na wortalu czytalem ,ze border mini należy do najtanszych ras kształtnych i z tego co wiem są one łatwe w hodowli i polecane początkujacym.Przegladajac strony www zaskoczyłą mnie różnorodnosc odcieni i kombinacji barwnych tych ptakow powiem ,ze wygladaja super (bardzo kanarkowo Chichot).Nie widziałem jakieś polskiej strony borderów mini tak więc szukałem w zagranicznych.Wpisz sobie w google fife fancy i napewno znajdziesz sporo fajnych stron.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #21 : Kwietnia 04, 2009, 01:54:06 »

Co do ceny-jest różna i zależy przede wszystkim od jakości ptaka,od hodowcy i jego osiągnięc,od płci ptaka i od nabywcy ile jest skłonny zapłacic.
Średnie(nienajgorsze)to samiec 80-120,-a samica 40-80,-.Osobiście swoje borderki sprzedawałem w tych cenach a na giełdzie w Czeladzi za żólte samice płaciłem po 80,-,w 2007r w łaziskach za samce(żółego i białego) po 120,-.W Czeladzi w tym roku kupiłem samca za 100,-,który okazał się samicą i w chwili obecnej wychowuje swoje młode(jest to moja "najdroższa" samica z tej rasy).

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #22 : Kwietnia 04, 2009, 02:25:40 »

Aha czyli ceny zbliżone do " normalnych " kanarków.Musze pomyśleć nad tym i się zdecydować.Jeśli wie ktoś gdzie można coś wyczytać o tej rasie to prosze o kontakt.I ewentualne namiary na hodowców tej rasy z Śląska.pozdrawiam.

Granos
Go
« Odpowiedz #23 : Kwietnia 04, 2009, 08:44:44 »

O Śląsku nie mam pojęcia ponieważ łSHKiPO ma duze zaplecze dobrych hodowców tej rasy,na tegorocznych MP hodowcy tego stowarzyszenia zajęli :1,2,9,10 miejsca nie wiem czy jeszcze jakaś była kolekcja z naszego stowarzyszenia...

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno
Wiadomoci: 271

« Odpowiedz #24 : Kwietnia 10, 2009, 02:17:10 »

Dariuszu wpisz sobie w googlach KHKK w łaziskach Górnych tam napewno znajdziesz jakiegoś hodowcę ze Śląska.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #25 : Kwietnia 10, 2009, 04:39:30 »

Dzięki, często czytam tamta strone, ale tak sobie myśle żeby najpierw "opanować"podstawy hodowli a potem zajhąć się nowymi rasami, ale jestem niecierpliwy i raczej nieodłoże tej zmiany, zresztą niechce nowych ras tylko dokupić glostery.,ale z tego co sie orientowałem top i tak na polskich stronach jest mało materiału o glosterach, a jęzzyków obcych jako tako nieumiem, więc ciężko mi śledzić zagraniczne strony.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #26 : Kwietnia 12, 2009, 10:24:45 »

Wprowadzenie nowej rasy do hodowli to nie tylko kwestia tego co nam się podoba.Wprowadzając nową rasę trzeba uwzględnić wiele czynników.Z ważniejszych czynników do uwzględnienia to przede wszystkim odpowiedz na pytanie co chcę osiągnąć w sensie hodowlanym z rasą ,którą chce zacząć hodować,czy chcę w przyszłości wystawiać te ptaki na konkursach czy tez zamierzam prowadzić swoją hodowle dla własnej przyjemności i najważniejsze jest dla mnie aby ptaki dobrze się rozmnażały.Jeśli chcę wystawiać swoje ptaki to oczywiście muszę być hodowcą zrzeszonym w organizacji,która jest członkiem PFO.Jeśli chcę wystawiać swoje kanarki to ważne jest aby zakupić możliwie najlepsze ptaki od hodowcy,który już osiągał dobre wyniki w różnych imprezach wystawowych na szczeblu krajowym.Takie dobre ptaki rozmnażają się o wiele trudniej od zwykłych przeciętnych kanarków zakupionych od przeciętnego hodowcy,takich  ptaków należałoby kupić przynajmniej kilka par hodowlanych czyli należy także uwzględnić  czynnik finansowy bo takie dobre ptaki słono kosztują.Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy mam wystarczająco dużo wiedzy i doświadczenia aby rozmnożyć te kanarki,bo po co się potem rozczarować jeśli nic się po tych ptakach nie uchowa.Jeszcze inny czynnik to świadomość jakimi warunkami do lęgów dysponuje bo jeśli chcę np. hodować norwiki to trzeba mieć dość duże klatki lęgowe,jeśli nie dysponuje takimi klatkami to po co myśleć o hodowli tej rasy.Podsumowując trzeba mieć świadomość własnych umiejętności hodowlanych własnego doświadczenia ,następnie trzeba sobie postawić jasno sprecyzowane cele hodowlane a dopiero na końcu wybrać rasę kanarków z jaką się chce w przyszłości pracować i ją hodować.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #27 : Kwietnia 12, 2009, 10:45:39 »

Mark jak zawsze masz racje, ja po przemyśleniach,stwierdziłem że zostane przy glosterach, to że w tym roku mi niewyszło znowu w lęgach, nieznaczy że w następnych mi niewyjdzie, dodatkowo zostawie tylko czerwone kanarki.I dalej musze zbierać doświadczenie.ale skupiając się na tych dwóch rasach, ale znaciskiem na glostery.

Granos
Go
« Odpowiedz #28 : Kwietnia 12, 2009, 03:23:26 »

Oczywiście masz rację.Bordery mini rozmnażają sie dobrze więc   poziom trudności dla początkujących dobry.. ptaki hoduje głównie dla własnej przyjemnosci ale zamierzam wystawiać jeśli bedą dobre młode-myśle tu raczej o kładzeniu nacisku na np.jedna rasę a inne hodować luŹniej,w tym wzorem dla mnie jest Pan Marek Mistrzak-samych kanarków ma ok.8 ras a na MP wystawiał bodajze tylko dwie z czego jego garbusy osiągneły sukces jakim jest 3 miejsce zarówno na MP jak i PPKK.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #29 : Kwietnia 13, 2009, 12:09:14 »

Czy mini-bordery rozmnażają się dobrze będziesz mógł powiedziec po zakończonych lęgach.Rasę tą hoduję od kilku lat z różnym skutkiem.Zależy to od wielu czynników (tak jak w hodowli każdej innej rasy).Co do hodowli "lużnej"innych ras to może to wyglądac tak jak w moim przypadku.
Najpierw kupujesz jedną parę na próbę,po lęgach zostawiasz kilka młodych i dokupujesz do nich ptaki z innej hodowli i zanim się obejrzysz posiadasz już dośc pokażne stado tej próbnej rasy.W następnym sezonie chcąc ograniczyc jego liczebnośc sprzedajesz prawie cały przychówek(stare ptaki zostawiasz-bo kto je kupi?).Z młodych zostawiasz te najładniesze-bo szkoda się ich pozbyc(do nich dokupujesz"świeżą krew").I tym sposobem zostajesz hodowcą tej rasy,czy ci się ona podoba czy nie.
Uważam,że każdy ambitny hodowca "hodując lużno"jakąś rasę będzie dążył do odchowania jak najlepszych ptaków.
W pełni zgadzam się z Markiem,że chcąc wprowadzic nową rasę należy poważnie rozważyc swoje możliwości co do jej hodowli bo przeważnie jest to decyzja na długi okres czasu.

Strony: 1 [2] 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!