Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:15:39 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Trudności przy prowadzeniu lęgów  (Przeczytany 3525 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Marca 30, 2009, 10:38:45 »

Czy mieliście jakieś trudności i problemy przy prowadzeniu lęgów w obecnym sezonie?

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« Odpowiedz #1 : Marca 30, 2009, 01:49:35 »

Oj tak problemy są zawsze i myślę że u każdego one goszczą. U mnie było ich może nie dużo ale też były.
Na pewno był to problem z pierwszym nieudanym lęgiem i jak na razie trwa drugi zobaczymy co mi los przyniesie  Umiech
Pozdrawiam Sławek

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #2 : Marca 30, 2009, 02:44:00 »

Witam, też miałem problemy, miałem dużo pustych jajek, 5 młodych padło w pare dni po wykluciu, jedna samiczka wogóle do lęgów niechce iśc,obecnie samiczki wysiadują sporo jajek, i mam cicha nadziele na więcej młodych niż tylko 3 .Dlamnie też dużą trudnością było zapewnienie ptaką odpowiedniej temperatury, poniewasz mieszkam w budynku gdzie niema centralnego, a piecem kaflowym nieda się zagrzać.więc musiałem dogrzewać elektrycznie, co za tym idzie były whania temperatury, obecnie szukam mieszkania z CO i mam nadzieje że następne lęgi 2010 będą lepsze bo jednak temperatura robi swoje.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 02, 2009, 08:20:55 »

Witam,podejrzewam że ciężko znaleŹć kogoś komu wszystko udaje się idealnie.U mnie pierwszy lęg był słabiutki ,na cztery samice do lęgów przystąpiły trzy(wszystkie nabyte) moja własna dopiero teraz się zdecydowała.Dwa dni temu zniosła ostatnie(chyba) 5 jajko.
Z pierwszego lęgu u jednej samicy wszystkie jajka były puste,od dwóch pozostałych wykluło mi się po jednym młodym.Zakupiłem w tym roku przez internet i telefonicznie parę niby miniatury hiszpańskiej(raczej niespokrewnionej bo z dwóch różnych rejonów Polski),ale wykluł się kaleki młody,ma niesprawne palce(tak jakby zaciśnięte w pięść).Minęło już ponad miesiąc od wyklucia i samica drugi tydzień siedzi od nowa w gnieŹdzie ,ale pustym bez jajek.Ta która miała wszystkie puste siedzi ponownie drugi tydzień,a trzecia zaczyna znów znosić .Zobaczymy jak się teraz powiedzie ,uzbrajam się w cierpliwość i czekam.

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 221

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 02, 2009, 06:10:42 »

Z postów wynika że są problemy, ja miałem tylko jedną samice harcenską a dwa samce próbowałem to z jednym to z drugim,
tylko pióra się sypały.Dałem znajomemu który już rozmnażał i to samo.
Była odpowiednio karmiona, co prawda brak mi doświadczenia.

damianoski
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 70

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 03, 2009, 10:22:29 »

Podobnie u mnie. Na pierwszy lęg zdecydowała się tylko jedna samica mozaika czerwona. Niestety lęg był nieudany, jajka były puste. W drugim lęgu miałem już 2 samice, które wysiedziały 6 młodych. 1 samica zabiera się już za 3 lęg. W przypadku 2 samicy (też mozaiki czerwonej) niespodzianka po wykluciu piskląt. Mode wyszły szare z łatkami?? Niestety ich matka podczas znoszenia jaj w 2 lęgu padła. Trzecia samica mozaika coś nie kwapi się jak na razie do lęgu.
Poniżej zdjęcia młodych "szaraczków"

wojtek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KOłO
Wiadomoci: 36

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 06, 2009, 10:29:47 »

Witam to co było to nie wiem jak nazwac chyba pech lub jakas wada genetyczna ,gdyż samiczka podchodząc do lęgów zachowywała się normalnie i jajka też były pełne tylko jak nadszedł czas wylęgu to kluło sie jedno młode z czterech jaj i nie przeżyło nawet doby a następne obumierały wewnątrz jajka czym spowodowane trudno powiedziec na jesieni chcę nabyc kolejną samiczke z harceńskich i ponownie sprawdzic już dwie samiczki aby zobaczyc czy pierwsza dwu letnia samiczka jest wadliwa.Pozdrawiam

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!