he2s2us
Uczeń1
Nowy użytkownik
war - maz
Wiadomoci: 23
|
 |
« Odpowiedz #30 : Marca 30, 2010, 11:36:50 » |
|
Widzę, że zapoczątkowałem ożywiona dyskusję z sytuacjami z życia wziętymi a takie opowieści najlepiej się czyta a mi pozostaje albo zostać przy jednej rasie kanarków lub obstawić klatkami pokój ojca i dziadka ale jak na razie nad śpiewem samca muszę popracować żeby większe grono słuchaczy mogło go słuchać bo jego repertuar nie jest tak wspaniały jak kanarków na konkursach
Pytanie : Jak można skutecznie nauczyć samca śpiewu prawidłowego konkursowego - mam płytę ze śpiewem kanarków harceńskich czy to dobry początek do nauki i w jakim czasie najlepiej uczyć chodzi o porę roku - miesiąc lub czy przed lęgami , po , czy po pierzeniu ?
Z góry dziękuje za odp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
Gliwice
Wiadomoci: 33
Kanarki Harceńskie
|
 |
« Odpowiedz #31 : Marca 31, 2010, 02:17:38 » |
|
kanarki harceńskie szkolą swój śpiew po ukończniu pierwszego pierzenia. Właściwie są dwie szkoły - można młodym przydzielić nauczyciela w postaci starszego samczyka (najlepiej ojca) lub poprostu dać młodym samemu się rozśpiewać (będą wtedy śpiewały tak jak im jest to przekazane w genach, niejednokrotnie lepiej od swojego ojca o co w hodowli przecież chodzi). O szkoleniu z płyty nie słyszałem jak dotąd, ale raczej bym odradzał, zawsze jest to dŹwiek z zapisu cyfrowego. Jeśli jednak chciałbyś w ten sposób spróbować to najpierw skonsultuj u doświadczonego hodowcy jakość śpiewu nagranego ptaka. Jezeli chcesz wystawiac ptaki na konkursie to duzo nauki przed Toba (sam caly czas sie dokształcam). W skrócie: Na konkursach ptaki spiewają w tzw. kolekcjach - czyli w swoistym chórze składającym się z 4 samców wyhodowanych w danym roku konkursowym przez danego hodowcę. Mają na to 30 minut podczas których powinny zaśpiewać co najmniej 4 podstawowe tury (turkot, bas, dzwonek, flet). Aby tak się stało potrzeba wielu godzin szkolenia połączonych z odpowiednim żywieniem i zgraniem 4 ptaków. Polecam Ci książkę "Nasz polski kanarek" Kazimierza Jankowskiego lub "Kanarek w domu i na konkursie śpiewu" Zbigniewa Robaczewskiego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
he2s2us
Uczeń1
Nowy użytkownik
war - maz
Wiadomoci: 23
|
 |
« Odpowiedz #32 : Kwietnia 01, 2010, 10:20:21 » |
|
Ten post sobie zapisze przyda się na przyszłość . Tak jak czytam posty i ten post to wychodzi na to że młode samce po pierzeniu zaczynają śpiewać a u mnie chyba jest jakaś anomalia mały samczyk, który ma 1 miesiąc i 22 dni życia za sobą po odpoczynku po jedzeniu w południe lub póŹnym wieczorem koncertuje sobie są to dość głośne utwory jeszcze nie wyraŹne dŹwięki jak jego ojca a miłe dla ucha melodie i co tu sądzić o tym małym kanarku ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376
|
 |
« Odpowiedz #33 : Kwietnia 01, 2010, 11:13:37 » |
|
Takie młode samczyki podśpiewują sobie, to normalne, ale chodzi o to, że po pierzeniu będą śpiewać tak jak dorosłe kanarki. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jankanarek
Go
|
 |
« Odpowiedz #34 : Kwietnia 02, 2010, 07:45:29 » |
|
U mnie wszystkie młode samczyki po oddzieleniu od samicy po tygodniu już świergolą tak jest zawsze u każdego hodowcy , wtedy łapię takiego samczyka i zapisuję w księdze lęgów nr obrączki tego młodego ptaka i na koniec lęgów wiem ile mam samców a ile samic i tak robię zawsze jeszcze nigdy się nie pomyliłem co do płci ptaka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
holahola1
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
Wiadomoci: 209
|
 |
« Odpowiedz #35 : Sierpnia 22, 2010, 10:23:31 » |
|
Wracaląć do meritum postu , u mnie w listopadzie minie rok , lęgi kompletna klapa . Wina moja , brak wiedzy , odpowiednich ptaków i przygodowania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481
|
 |
« Odpowiedz #36 : Sierpnia 22, 2010, 10:47:15 » |
|
Nie przejmuj się tym masz teraz czas więc poczytaj, doucz się i sprubuj w tym sezonie . Ja też mam dopiero 1 sezon lęgowy za sobą i powiem szczerze że odchowałem młode ale nie dużo. Za ledwie 5 szt .
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
radek_051
Uczeń1
Nowy użytkownik
Konopiska
Wiadomoci: 41
|
 |
« Odpowiedz #37 : Padziernika 08, 2010, 08:46:50 » |
|
Kanarki hoduję 4 lata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
misza
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 15
|
 |
« Odpowiedz #38 : Padziernika 10, 2010, 10:04:05 » |
|
Kanarki kolorowe hoduję od 12 lat.W tym roku zamierzam sprubować jednej rasy kształtu ale jeszcze nie zdecydowałem co to będzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nojka
Uczeń1
Nowy użytkownik
Sosnowiec
Wiadomoci: 34
|
 |
« Odpowiedz #39 : Padziernika 14, 2010, 04:16:50 » |
|
Ja mam w domu jednego skszydlatego pszyjaciela  ma na imie Figaro i jest najzabawniejszym kanarkiem świata  .Niedawno odszedł Benek  miał 7 lat był zawsze wesoły i osfojony kochaliśmy go wszyscy.a jak pięknie śpiewał. Ogulnie chodowcą nie jestem Mam jednego ptaka,jest pszyjacielem o wesołym serduszku  jakieś sześć lat temu zamieszkał u mnie pierwszy kanarek Pozdrawiam was
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik

Opolskie
Wiadomoci: 178
|
 |
« Odpowiedz #40 : Stycznia 03, 2011, 06:22:37 » |
|
Kanarki od 3 lat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piotr_N
Uczeń1
Nowy użytkownik
Rzeszów
Wiadomoci: 15
|
 |
« Odpowiedz #41 : Stycznia 04, 2011, 06:59:49 » |
|
Hoduję kanarki już 10 lat i cały czas tylko Glostery. Całkowite zauroczenie tymi ptakami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
dolnośląskie
Wiadomoci: 186
|
 |
« Odpowiedz #42 : Stycznia 04, 2011, 12:14:26 » |
|
Od kilku lat z przerwami z powodu wyjazdu za granicę w poszukiwaniu pracy, dokładnie nie pamiętam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217
|
 |
« Odpowiedz #43 : Stycznia 04, 2011, 03:39:29 » |
|
Witam.Pierwszy kanarek czerwony w moim domu zamieszkał w 1983 roku a póŹniej drugi itd. kanarki hoduję od 15 lat. Pozdrawiam RR.
|
|
|
|
|
|
R038
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292
|
 |
« Odpowiedz #44 : Stycznia 04, 2011, 11:25:46 » |
|
Witam wszystkich i musze powiedzieć że serce rośnie widząc że tylu jest młodych adeptów hodowli kanarka. Ja pierwszego kanarka przytachałem do domu w wkeku 15 lat i ....... sie zaczeło. Z przerwą na studia kanarki hoduje do dziś czyli jakieś 19 lat. Większość mojej hodowli to glostery i czerwona mozaika, ale są też fifki, garbusy belgijskie, czerwone intensywne, żólte ivory, było jeszcze pheo we wszystkich odmianach ale jakoś mi ostatnio przeszło (brak ptaków u nas w kraju i małe zainteresowanie), ale napewno do nich wrócę bo od nich zaczynałem. Moja hodowla jest teraz bardzo profesjonalna i dość duża ok. 80 szt. przed lęgami. Pozdrawiam Jarek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|