Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 08:11:09 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Jak dawno?  (Przeczytany 17784 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
he2s2us
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

war - maz
Wiadomoci: 23

« Odpowiedz #30 : Marca 30, 2010, 11:36:50 »

Widzę, że zapoczątkowałem ożywiona dyskusję z sytuacjami z życia wziętymi a takie opowieści najlepiej się czyta a mi pozostaje albo zostać przy jednej rasie kanarków lub obstawić klatkami pokój ojca i dziadka ale jak na razie nad śpiewem samca muszę popracować żeby większe grono słuchaczy mogło go słuchać bo jego repertuar nie jest tak wspaniały jak kanarków na konkursach

Pytanie : Jak można skutecznie nauczyć samca śpiewu prawidłowego konkursowego - mam płytę ze śpiewem kanarków harceńskich czy to dobry początek do nauki i w jakim czasie najlepiej uczyć chodzi o porę roku - miesiąc lub czy przed lęgami , po , czy po pierzeniu ?

Z góry dziękuje za odp.   

Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gliwice
Wiadomoci: 33

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #31 : Marca 31, 2010, 02:17:38 »

kanarki harceńskie szkolą swój śpiew po ukończniu pierwszego pierzenia. Właściwie są dwie szkoły - można młodym przydzielić nauczyciela w postaci starszego samczyka (najlepiej ojca) lub poprostu dać młodym samemu się rozśpiewać (będą wtedy śpiewały tak jak im jest to przekazane w genach, niejednokrotnie lepiej od swojego ojca o co w hodowli przecież chodzi). O szkoleniu z płyty nie słyszałem jak dotąd, ale raczej bym odradzał, zawsze jest to dŹwiek z zapisu cyfrowego. Jeśli jednak chciałbyś w ten sposób spróbować to najpierw skonsultuj u doświadczonego hodowcy jakość śpiewu nagranego ptaka. Jezeli chcesz wystawiac ptaki na konkursie to duzo nauki przed Toba (sam caly czas sie dokształcam). W skrócie: Na konkursach ptaki spiewają w tzw. kolekcjach - czyli w swoistym chórze składającym się z 4 samców wyhodowanych w danym roku konkursowym przez danego hodowcę. Mają na to 30 minut podczas których powinny zaśpiewać co najmniej 4 podstawowe tury (turkot, bas, dzwonek, flet). Aby tak się stało potrzeba wielu godzin szkolenia połączonych z odpowiednim żywieniem i zgraniem 4 ptaków. Polecam Ci książkę "Nasz polski kanarek" Kazimierza Jankowskiego lub "Kanarek w domu i na konkursie śpiewu" Zbigniewa Robaczewskiego.

he2s2us
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

war - maz
Wiadomoci: 23

« Odpowiedz #32 : Kwietnia 01, 2010, 10:20:21 »

Ten post sobie zapisze przyda się na przyszłość .
Tak jak czytam posty i ten post to wychodzi na to że młode samce po pierzeniu zaczynają śpiewać a u mnie chyba jest jakaś anomalia mały samczyk, który ma 1 miesiąc i 22 dni życia za sobą po odpoczynku po jedzeniu w południe lub póŹnym wieczorem koncertuje sobie są to dość głośne utwory  jeszcze nie wyraŹne dŹwięki jak jego ojca a miłe dla ucha melodie i co tu sądzić o tym małym kanarku ? 

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #33 : Kwietnia 01, 2010, 11:13:37 »

Takie młode samczyki podśpiewują sobie, to normalne, ale chodzi o to, że po pierzeniu będą śpiewać tak jak dorosłe kanarki.
Pozdrawiam

jankanarek
Go
« Odpowiedz #34 : Kwietnia 02, 2010, 07:45:29 »

U mnie wszystkie młode samczyki po oddzieleniu od samicy po tygodniu już świergolą tak jest zawsze u każdego hodowcy , wtedy łapię takiego samczyka i zapisuję w księdze lęgów nr obrączki tego młodego ptaka i na koniec lęgów wiem ile mam samców a ile samic i tak robię zawsze jeszcze nigdy się nie pomyliłem co do płci ptaka.

holahola1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 209

« Odpowiedz #35 : Sierpnia 22, 2010, 10:23:31 »

Wracaląć do meritum postu , u mnie w listopadzie minie rok , lęgi kompletna klapa .
Wina moja , brak wiedzy , odpowiednich ptaków i przygodowania.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #36 : Sierpnia 22, 2010, 10:47:15 »

Nie przejmuj się tym masz teraz czas więc poczytaj, doucz się i sprubuj w tym sezonie . Ja też mam dopiero 1 sezon lęgowy za sobą i powiem szczerze że odchowałem młode ale nie dużo. Za ledwie 5 szt .

Sygnum - D027
radek_051
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konopiska
Wiadomoci: 41

« Odpowiedz #37 : Padziernika 08, 2010, 08:46:50 »

Kanarki hoduję 4 lata

misza
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #38 : Padziernika 10, 2010, 10:04:05 »

Kanarki kolorowe  hoduję od 12 lat.W tym roku zamierzam
             sprubować jednej rasy kształtu ale jeszcze nie zdecydowałem co
             to będzie.               

nojka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec
Wiadomoci: 34

« Odpowiedz #39 : Padziernika 14, 2010, 04:16:50 »

Ja mam w domu jednego skszydlatego pszyjaciela Umiech ma na imie Figaro i jest najzabawniejszym kanarkiem świata Umiech  .Niedawno odszedł Benek Pacz  miał 7 lat  był zawsze wesoły i osfojony kochaliśmy go wszyscy.a jak pięknie śpiewał. Ogulnie chodowcą nie jestem Mam jednego ptaka,jest pszyjacielem o wesołym serduszku Umiech jakieś  sześć lat temu zamieszkał u mnie pierwszy kanarek Pozdrawiam was   

hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie
Wiadomoci: 178

« Odpowiedz #40 : Stycznia 03, 2011, 06:22:37 »

Kanarki od 3 lat

Piotr_N
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów
Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #41 : Stycznia 04, 2011, 06:59:49 »

Hoduję kanarki już 10 lat i cały czas tylko Glostery. Całkowite zauroczenie tymi ptakami Umiech

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie
Wiadomoci: 186

« Odpowiedz #42 : Stycznia 04, 2011, 12:14:26 »

Od kilku lat z przerwami z powodu wyjazdu za granicę w poszukiwaniu pracy, dokładnie nie pamiętam.

robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217

« Odpowiedz #43 : Stycznia 04, 2011, 03:39:29 »

Witam.Pierwszy kanarek czerwony w moim domu zamieszkał w 1983 roku a póŹniej drugi itd. kanarki hoduję od 15 lat. Pozdrawiam RR.

R038
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #44 : Stycznia 04, 2011, 11:25:46 »

Witam wszystkich i musze powiedzieć że serce rośnie widząc że tylu jest młodych adeptów hodowli kanarka. Ja pierwszego kanarka przytachałem do domu w wkeku 15 lat i ....... sie zaczeło. Z przerwą na studia kanarki hoduje do dziś czyli jakieś 19 lat. Większość mojej hodowli to glostery i czerwona mozaika, ale są też fifki, garbusy belgijskie, czerwone intensywne, żólte ivory, było jeszcze pheo we wszystkich odmianach ale jakoś mi ostatnio przeszło (brak ptaków u nas w kraju i małe zainteresowanie), ale napewno do nich wrócę bo od nich zaczynałem. Moja hodowla jest teraz bardzo profesjonalna i dość duża ok. 80 szt. przed lęgami. Pozdrawiam Jarek

Strony: 1 2 [3]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!