Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:49:05 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Drozd śpiewak  (Przeczytany 4394 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Maja 20, 2009, 09:13:22 »

Drozd śpiewak

Czytając wczoraj opis drozda obrożnego postanowiłem opisać jego kuzyna drozda śpiewaka. Zrobię to tym chętniej, że udało mi się zrobić ostatnio kilka fotek śpiewaka.

Wielkość popularnego śpiewaka osiąga 23-25 cm. Jego skrzydło ma długość około 12-13 cm. Waga śpiewaka dochodzi do 65 g.

Wygląd śpiewaka jest dość oryginalny. Upierzenie ma barwę oliwkowobrunatną, boki i pierś ptaka są gliniastopłowe z ciemnymi podłużnymi plamami. Brzuch ptaka jest biały. Kiedyś słyszałem takie określenie, że śpiewak jest ptakiem malowanym. Im dłużej myślę nad tym określenie, tym bardziej wydaje mi się ono prawdziwe.

Drozd śpiewak, podobnie jak kos, zamieszkuje lasy i parki.

żywi się owadami i innymi drobnymi bezkręgowcami, zbieranymi głównie na ziemi. Zjada też owoce leśne. Szczególnie jesienią często można go spotkać w jagodzinach, gdzie jest prawie niewidoczny.

Gniazda buduje w zaroślach, na drzewach i krzewach. Do budowy gniazda używa: traw, liści, mchu. Gniazdo wylepia mieszanką spróchniałego drewna i śliny. Kształtem gniazdo drozda śpiewaka przypomina czarkę. Ciekawostką jest fakt, że stare gniazda śpiewaków bywają wykorzystywane przez samotnika.

W okresie od kwietnia do czerwca wyprowadza zazwyczaj dwa lęgi. W zniesieniu ma 4-5 jaj. Wysiadywanie jaj trwa 12-13 dni. Młode po wykluciu pozostają w gnieŹdzie przez około 2 tygodnie.

Drozdy śpiewaki gniazdują pojedynczo, a w okresie polęgowym przebywają niekiedy w niewielkich grupkach.

Śpiewak jest ptakiem wędrownym. Do Polski przylatuje, podobnie jak drozd obrożny, w marcu lub kwietniu i przebywa u nas do pierwszych dni paŹdziernika. W Polsce jest najpospolitszym z drozdów. Jest pod ochroną.

żyje w Europie, Północnej Afryce, Azji Mniejszej i na Syberii.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 07, 2009, 08:45:23 »

Foto: pasta54

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 265

« Odpowiedz #2 : Padziernika 18, 2009, 08:37:44 »

Mimo, że pożywienie drozda śpiewaka jest różne, to jednak śpiewaki zasmakowały w małych ślimakach, które rozbijają na większych kamieniach. Właśnie z tego powodu we Francji, a częściowo również w Hiszpanii przeprowadza się masowy odstrzał tych ptaków.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!