Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 11, 2025, 03:59:19 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: dysząca samiczka  (Przeczytany 3760 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Adgam
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 2

« : Czerwca 03, 2009, 09:06:13 »

Od dwóch tygodni mam samiczkę kanarka. Niepokoi mnie w jej zachowaniu to, że często siedzi i oddycha przez otwarty dziób. Nie robi tak przez cały czas ale na tyle często, że zaczeło mnie to zastanawiać czy przypadkiem nie jest chora. Na początku myślalam, że to reakcja na stres, bo jest strasznie wydziczalym ptakiem i jak podchodzę do klatki to jest straszna jatka ale czas miją a dyszenie nie ustaje.
Kąpie sie, normalnie je (powiedzialabym nawet, że non stop miele dziobem choć jedzenie jej dawkuję) odchody też wydają się w porządku więc może poprostu jest zapasiona ale jak mam to sprawdzić?
Poza tym jak ją wypuścilam wczoraj to okazało sie, że nie umie latać i po wyfrunięciu z klatki runela na ziemię jak kamień i aby weszla z powrotem do klatki musialam ją postawić na podłodze.
Dodam, że u samczyka tego nie zaobserwowałam. Czy ktoś sięz czymś takim spotkał?

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #1 : Czerwca 06, 2009, 05:20:16 »

mialem tak z samczykiem, ale on byl starszy(czesto mial dziobek otwarty i nie latal). odkupilem go od pewnego pana ktory go trzymal w malej klatce. wypuszczalem go z klatki zeby zobie polatal ale nic mu nie wychodzilo. po jakims czasie latal juz swobodnie bez jakichkolwiek oznak zmeczenia.

ciapcia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów
Wiadomoci: 32

« Odpowiedz #2 : Stycznia 03, 2012, 08:31:06 »

Mój kanarek, którego mam od niedawna, też tak robi, ale on umie latać, co prawda stylem rozpaczliwca, ale jednak. Może nie jest chory tylko po prostu ziewa, bo robi tak wieczorem, albo około południa, ale dodam, że nie ucina sobie drzemek w ciągu dnia.

Dawid.kanarek
Go
« Odpowiedz #3 : Stycznia 04, 2012, 04:26:28 »

Po prostu samiczka nie jest nauczona latać.I chyba po prostu się męczy i dlatego ziewa Umiech

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #4 : Stycznia 24, 2012, 11:37:53 »

dyszący ptak to może też być Sternostomatoza, dobry opis tej choroby jest na http://mojeptaki.info/archives/804

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #5 : Stycznia 25, 2012, 08:39:42 »

Albo po prostu słaba kondycja. Daj ją do większej klatki, ale nie od razu na pokój, bo się zabije albo ze stresu na zawał padnie.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!