Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:44:24 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kanarki + egzotyka  (Przeczytany 11469 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« : Stycznia 21, 2013, 09:56:03 »

Kilka razy słyszałem, że "dobrze z kanarkami chowają się ..." i tutaj padała nazwa egzotyki, najczęściej mewek, jeśli dobrze pamiętam.

Co to znaczy, że inne gatunki dobrze chowają się z kanarkami? Czy istnieją jakieś korzyści chowania kilku gatunków ptaków w jednej wolierze? Jakie ptaki polecacie do hodowli kanarków?

niemiec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Puławy
Wiadomoci: 19

« Odpowiedz #1 : Stycznia 21, 2013, 10:35:43 »

Chętnie dołączę się do pytania "dobrze z kanarkami chowają się ..." chciałbym wymienić klatkę na większą tak, żeby z naszym kanarkiem mógł mieszkać inny ptak, najchętniej amadyna wspaniała...
Nie chcę samiczki bo boję się, że Groszek będzie mniej śpiewał, z drugim samcem mogą być konflikty, a np jakaś amadyna czy jakiś inny ładny samiec?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Stycznia 21, 2013, 10:53:43 »

Problemem jest pokarm - kanarki i astryldy preferują inne nasiona.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #3 : Stycznia 22, 2013, 07:45:28 »

Problemem jest pokarm - kanarki i astryldy preferują inne nasiona.
To nie będą sobie wyjadać wzajemnie z karmników Mrugnicie

A jak z zachowaniem?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #4 : Stycznia 22, 2013, 09:31:45 »

Ostatnio trzymałem w wolierce astryldy (amadyńce, różne mniszki, kraśniczki, trawinki) z kanarkiem harceńskim (inwalidą bez nogi) i nie zaobserwowałem żadnych bójek. Kanarek śpiewał. Z pokarmem też nie miałem problemu, bo w wolierce mam zawieszone 3 karmniki zasypowe z karmą DN56 i kanarek coś tam sobie zawsze wybrał - nie dawałem osobno karmy dla kanarka. Wypierzył się, nabrał sił i wrócił do salonu.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #5 : Stycznia 23, 2013, 12:03:26 »

Kilka razy słyszałem, że "dobrze z kanarkami chowają się ..." i tutaj padała nazwa egzotyki, najczęściej mewek, jeśli dobrze pamiętam.

Co to znaczy, że inne gatunki dobrze chowają się z kanarkami? Czy istnieją jakieś korzyści chowania kilku gatunków ptaków w jednej wolierze? Jakie ptaki polecacie do hodowli kanarków?
Pod mewki można podkładać jaja kanarków jeśli samica nie nadaje się do ich wysiadywania, nawet podmieniać pisklęta i zostaną wychowane. Myślę że o to chodzi.  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #6 : Stycznia 23, 2013, 10:04:52 »

Pod mewki można podkładać jaja astryldów. Mewki mogą nie potrafić karmić łuszczaków, bo młode w gnieŹdzie mają inny sposób żebrania o pokarm i reagują na inne bodŹce (drżenie gniazda, co w przypadku gniazdujących w budkach astryldów może być trudne).
Słowa, że razem z kanarkami dobrze chowają się mewki można zinterpretować na różne sposoby, np. tak, że osoba, która je trzyma razem ma jednego kanarka albo parkę i do tego parkę mewek i zupełnie amatorsko je sobie trzyma dla uciechy. Ale można też założyć, że trudność hodowli mewek jest porównywalna z trudnością hodowli kanarków Duy umiech

cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Dzierżoniów
Wiadomoci: 185

CIH C033

« Odpowiedz #7 : Stycznia 23, 2013, 10:12:40 »

Miałem u siebie w dużej latalce mewkę i zeberkę oraz 6 młodych kanarków ,nie zaobserwowałem zatargów i gonitw ,podawałem mieszankę dla astryldów w małym karmidle.
Dając proso w kłosach zaobserwowałem,że i kanarki chcetnie w nim dłubią.Zeberki i mewki już nie ma -zmieniły własciciela Umiech-a proso nadal chcetnie jest zjadane przez kanarki...

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #8 : Stycznia 23, 2013, 11:23:37 »

A czy są jakieś pozytywne aspekty wprowadzenia do hodowli kanarków innej egzotyki? Mam na myśli czy np. wspólnie dbają o siebie jak np. ma to miejsce przy rybach czyszczących. Chyba nie potrafię się wysłowić - czy kanarki zyskują na współżyciu z inną egzotyką?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #9 : Stycznia 23, 2013, 06:46:24 »

Co to znaczy, że inne gatunki dobrze chowają się z kanarkami?

Myślę, że autorzy takich stwierdzeń mają na myśli podkładanie jaj kanarków innym gatunkom ptaków, głównie mewkom. Korzyści tego postępowania są jednak dyskusyjne.

Czy istnieją jakieś korzyści chowania kilku gatunków ptaków w jednej wolierze? Jakie ptaki polecacie do hodowli kanarków?

Przede wszystkim chyba oszczędność miejsca i oszczędności finansowe. Zamiast budować kilka wolier można wybudować jedną większą dla kilku gatunków. Co do gatunków natomiast to należy ptaki dobierać przede wszystkim wielkością.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #10 : Stycznia 23, 2013, 07:58:40 »

Co do gatunków natomiast to należy ptaki dobierać przede wszystkim wielkością.
Z tym się nie zgodzę. Wg mnie ptaki powinno dobierać się pod względem rodzaju pokarmu, zdolności przetrwania w określonych warunkach, ale przede wszystkim pod względem zachowań socjospołecznych, czyli po prostu czy są agresywne, czy też nie. Widziałem wielokrotnie w jednej wolierze drobne astryldy wraz z papugami (nimfy, łąkówki) czy gołębiami i panowała tam zgoda. Sam trzymałem w jednej wolierze astryldy i gołąbki diamentowe z kanarkami i też nie było awantur.

niemiec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Puławy

« Odpowiedz #11 : Stycznia 31, 2013, 10:28:42 »

No to teraz proszę o opinię bardziej doświadczonych:

Groszek kanarek i młody Fifi - amadyna wspaniała mają obecnie dwie klatki w jednym pokoju. Klatka Fifiego jest malutka i chcę ją zmieć. Jak jestem w domu klatki są otwarte i ptaki latają sobie swobodnie. Ptaki gdy są puszczone wolno wlatują wzajemnie na swoje klatki i ogólnie się tolerują. Gdy Groszek siedzi w swojej Fifi chętnie sam wlatuje do klatki Groszka i skikają sobie tam razem. Wszystko jest fajnie np przez 2-3 godzinki, do momentu kiedy Groszek rzuca się na małego bo myśli że to samiczka i atakuje go dość mocno.
Wtedy fifi zwiewa, ale po 5 minutach znów wraca do klatki groszka jakby nic się nie stało i dalej sobie razem przebywają.

Czy jest szansa, że Groszek zrozumie, że to samiec i przestanie atakować małego i będą mogli siedzieć w jednej dużej klatce, czy jedyna szansa to taka klatka dzielona?
http://allegro.pl/klatka-dla-ptakow-messi-ocynk-dzielona-nowosc-i2979226759.html

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #12 : Lutego 01, 2013, 12:56:46 »

A w czym przeszkadza "atakowanie"? Krew się leje czy co?

niemiec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Puławy

« Odpowiedz #13 : Lutego 01, 2013, 07:03:46 »

A w czym przeszkadza "atakowanie"? Krew się leje czy co?
heh no jeszcze się nie polała ale kanarek rzuca się dziobem dość ostro na kark małego i go trzyma, przy tym jak się gonią to się rozbijają po klatce i nie wygląda to zbyt ciekawie, bo je się że zrobi krzywdę amadynie.

fupsja
Go
« Odpowiedz #14 : Lutego 25, 2013, 06:22:04 »

Mam dość podobną sytuację. Otóż dosłownie kilka dni temu rozdzieliłam moją parkę glosterków,
aby samiczka Melba odpoczęła po lęgu i wzięłam Adusia do swojego pokoju, gdzie rezyduje
rodzinka amadyn (5 szt). Jak tylko Aduś pokazał się na horyzoncie doskoczyła do niego
młodziutka amadynka (półroczna) i nie odstępuje go na krok. Wygląda jakby się w nim zakochała,
dosłownie lata za nim, zagląda co Aduś je i w ten sposób nauczyła się jeść łuskany słonecznik,
tylko muszę jej zawsze rozłupać ziarenka, bo nie radzi sobie z całymi. Aduś początkowo nie
przepadał za jej towarzystwem, troszkę ją straszył pokrzykując rozpościerał szeroko skrzydła.
Po kilku dniach po prostu daje się adorować. Przekomicznie to wygląda, jak taka mała, drobna
kobietka lata za grubym kulistym sybarytą. U mnie o jakiejś krzywidzie ze strony kanarka
raczej nie ma mowy. Adek ją toleruje, a ona widać jest naprawdę zakochana. Mrugnicie

To Aduś i poniżej jego adoratorka. Obok z prawej, z jaśniejszą piersią,jej braciszek z gniazda.
Zdj. robione 3 mies. temu jak amadynki były jeszcze niewybarwione.

Zapraszam do obejrzenia filmików z amadynkami i nie tylko na moim kanale "eva bell" na YouTube.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=PLVm2E6LSGA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=PLVm2E6LSGA</a>
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2013, 02:55:22 wysane przez Jacky » Zapisane

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!