Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 09:37:20 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Sprzątanie piórek  (Przeczytany 5444 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Sierpnia 18, 2009, 09:44:38 »

Jak w czasie pierzenia radzicie sobie ze sprzątaniem piórek? Macie jakieś swoje własne metody walki z piórkami?

feno-typ
Go
« Odpowiedz #1 : Sierpnia 18, 2009, 11:36:40 »

Jak w czasie pierzenia radzicie sobie ze sprzątaniem piórek? Macie jakieś swoje własne metody walki z piórkami?

Kupiłem sobie specjalnie do tego celu odkurzacz, w którym nie stosuje się wymienialnych toreb na odkurzane śmieci, ale który po napełnieniu, raz na kilka dni można po prostu otworzyć i zebrane pióra wysypać do kosza na śmieci z przykrywką.

Zamiatanie nie ma sensu, bo piórka bardzo trudno jest zebrać „do kupy“. Dodatkowo w pokoju z kanarkami cały czas otwarte jest okno i gdy zawieje przez nie lekki wiaterek, o zamiataniu nie ma mowy, a pióra i tak zbierają się w „zawietrznych“ zakamarkach. Ponadto pióra przywierają do miotły i przy każdym machnięciu odpadają od niej, czyli są jakby na nowo „rozpruszane“ po całym pokoju.

Odkurzanie jest o wiele skuteczniejsze, bo trwa krócej, a odkurzacz wyłapie każde, nawet najbardziej „rozbrykane“ piórko. Oprócz w/w dużego odkurzacza, mam też mniejszy ręczny odkurzacz bezkablowy, ale ponieważ używam go już kilka lat, akumulatory są słabe i mało wydajne, więc wystarczają zaledwie na kilka minut odkurzania. Używam go więc tylko sporadzycznie do zebrania piórek łatwodostępnych i odkurzenia mebli...

U mnie kanarki dodatkowo śmiecą łupinkami nasion chwastów, więc żeby nie narazić się mojej małżonce pokój odkurzam kilka razy dziennie Mrugnicie , oczywiście jeśli jestem w domu... W dni robocze, po powrocie z pracy odstawiam trobę i natychmiast na kilkanaście minut znikam w pokoju kanarkowym z dużym odkurzaczem, nikogo tam wcześniej nie wpuszczając... Chyba nie trzeba wyjaśniać dlaczego Duy umiech

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2009, 04:39:42 wysane przez feno-typ » Zapisane

monique750
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zagłębie Dąbrowskie ;)
Wiadomoci: 25

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 18, 2009, 01:51:48 »

Moj kanarek wlasnie konczy sie pierzyc.
Po prostu wciagalam piorka do odkurzacza Mrugnicie

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 221

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 18, 2009, 09:18:10 »

Witam.
Używam odkurzacza,zastanawiam się jak przedłużyc rure od odkurzacza tak aby odkurzając klatki z
piórek odkurzacz był w drugim pomieszcaeniu i nie straszył kanarków.

RomeoiJulia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Niemcy/Herscheid
Wiadomoci: 40

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 19, 2009, 02:57:38 »

Witam,
ja uzywam malego recznego odkurzacza, na baterie.  Zawsze, gdy go wlacze, Elvis zaczyna spiewac Duy umiech
Serdecznie pozdrawiam
Ewa

monique750
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zagłębie Dąbrowskie ;)
Wiadomoci: 25

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 29, 2009, 09:30:41 »

Witam.
Używam odkurzacza,zastanawiam się jak przedłużyc rure od odkurzacza tak aby odkurzając klatki z
piórek odkurzacz był w drugim pomieszcaeniu i nie straszył kanarków.

pewnie dodatkowe rurki do odkurzacza musialbys dolaczyc  Mrugnicie
ale az tak sie boja? Moj jak wlaczam odkurzacz tylko stara sie go "przekrzyczec"  Duy umiech  Nie wyglada jakby sie bal Umiech

Thornfield
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 18

« Odpowiedz #6 : Sierpnia 19, 2010, 12:05:19 »

to ja tak z innej bajki,ale też z odkurzaczami. planuję zakup kanarka. mój odkurzacz(kosztował majątek i jest świetny) jest strasznie głośny. mieszkam na 4 piętrze. gdy jest włączony słychać go na drugim. kanarek za bardzo się nie będzie bał?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #7 : Sierpnia 19, 2010, 09:02:52 »

mój odkurzacz(kosztował majątek i jest świetny) jest strasznie głośny. mieszkam na 4 piętrze. gdy jest włączony słychać go na drugim. kanarek za bardzo się nie będzie bał?

Z obserwacji wielu hodowców wynika, że głośny odkurzacz pobudza kanarki do śpiewu  i najczęściej samczyki próbują przekrzyczeć i prześpiewać ryczący odkurzacz.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #8 : Sierpnia 19, 2010, 09:29:43 »

Dokładnie- głośny odkurzacz to dla kanarka wielki konkurent którego zazwyczaj stara się przekrzyczeć.
Czas pierzenia dla każdego posiadacza ptaków nie jest miłym okresem a to z powodu latających piór po całym domu. Z tego powodu w mojej skromnej mini hodowli sprzątam dwa razy w tygodniu piórka za pomocą najczęściej dłoni ponieważ w pokoju w którym znajdują się kanarki jest na podłodze dywanik. Plusem tego jest to iż, latające pióra zazwyczaj przyczepiają się do mini włosków dywanu. Po prostu przejeżdżam pare razy dłonią po dywanie i mam zrolowane piórka które wrzucam do pojemniczka. Oprócz tego raz w tygodniu czyszcze całe pomieszczenie za pomocą głośnego  Mrugnicie odkurzacza.

Thornfield
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #9 : Sierpnia 19, 2010, 12:31:08 »

ojej, to fajnie, już się bałam, że go zestresuję, bo wszystkie zwierzaki się tego potwora boją. akurat ze sprzątaniem nie będzie problemu. miałam kotka perskiego(ten to dopiero się pierzył, tylko cały rok) i odkurzałam po nim co drugi dzień całe mieszkanie. teraz też mam jakiegoś innego kudłacza, po którym futerka sporo(bez obaw, do kanarka nie będzie miał dostępu, z resztą miał już kontakt z ptakami)

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #10 : Sierpnia 19, 2010, 10:32:31 »

Czy ja dobrze zrozumiałem twoją wypowiedz?  Kotek się pierzył? hmmm.. ciekawe Chichot . U mnie sprzątam piórka za pomocą łopatki i miotełki.

Sygnum - D027
Thornfield
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #11 : Sierpnia 19, 2010, 10:45:49 »

dobrze, dobrze. Mrugnicie
żartuję sobie, bo futro się z niego sypało niemiłosiernie bez przerwy

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #12 : Sierpnia 19, 2010, 10:56:32 »

Aha. No tak jak się leni kociak to sierści wszędzie pełno Umiech znam ten ,,ból'' .

Sygnum - D027
Thornfield
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #13 : Sierpnia 19, 2010, 11:02:51 »

odkurzacz wszystko ładnie wciąga i nic nie lata w powietrzu, bo ze zmiotką tak to jest, że zamieciesz i połowa w górze lata.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!