sevoya
Uczeń1
Nowy użytkownik
Poznań
Wiadomoci: 13
|
 |
« : Padziernika 08, 2009, 02:03:42 » |
|
Zdecydowałam po dokładnym rozważeniu sprawy , że pojawi się u mnie drugi kanarek. To moje pierwsze pytanie, od którego zaczną się kolejne aby decyzja o tym kto do mnie trafi była rozsądna... albo chociaż najlepsza z możliwych. Mój kanarek to podobno bastard po szczygle. Wiek , pochodzenie - nieznane. Przestudiowałam wiele opisów, pomocy i zdjęć , i nie mogę wpaść na rozwiązanie zagadki czy to intensywny osobnik czy też nie. Zdjęcie zapewne niewiele pomoże bo nie posiadam aparatu , lecz jedynie 'komórkowy'. Pióra mojego ptaka na brzuchu wyrastają ciemnoszare , następnie robią się białe , a końcówka jest pomarańczowa. Pióra wyrastające z ogona są szare z pomarańczową samą krawędzią (cieniusieńki paseczek, prawie niezauważalny), natomiast przeciwległy rant pióra oraz końcówka są jasnoszare.   Czy dobrze jest zdecydować się na samiczkę dla niego? Jeśli tak, to jaką? Jaki kolor, rasa i gdzie takiego ptaka najlepiej wybrać. Mam nadzieję, że nie zrobiłam żadnej gafy , jeśli Źle umieściłam temat to proszę o przeniesienie go do odpowiedniego działu i z góry przepraszam.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Padziernika 08, 2009, 08:15:48 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #1 : Padziernika 08, 2009, 12:25:51 » |
|
Jeżeli Twój ptaszek jest bastardem po szczygle to możesz kupic mu każdą samiczkę, ponieważ z rozrodu i tak nic nie będzie (bastardy po szczygle są bezpłodne).Ze zdjęc trudno określic, czy jest to faktycznie hybryda kanarka ze szczygłem(zdjęcia są słabej jakości).Ja uważam, że nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #2 : Padziernika 08, 2009, 01:04:35 » |
|
No właśnie poco bastard jak i tak młodych niebędzie, ale bardzo fajnie wyglądałyby te ptaki w takiej wolierce ozdobnej.Jako element dekoracji w meszkaniu/domu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 96
|
 |
« Odpowiedz #3 : Padziernika 08, 2009, 01:27:36 » |
|
...a ja z kolei ...życzę powodzenia w lęgach ;-) Samica nieintensywna będzie pasowała niezaleznie od intensywności ubarwienia samca. (choć z tych słabej jakośc zdjęć nie wygląda on na bastarda po szczygle)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sevoya
Uczeń1
Nowy użytkownik
Poznań
|
 |
« Odpowiedz #4 : Padziernika 08, 2009, 07:57:02 » |
|
O.K , czyli z tego co zrozumiałam generalnie obojętne jest jaką pannę wybiorę. To teraz mam kolejne pytanie. Głupio mi o to pytać ale z tego co zrozumiałam to samiczka znosi jaja nawet jeśli nie ma samca, tak? Czyli jajka i tak się pojawią , tyle , że nie będą zapłodnione? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
|
 |
« Odpowiedz #5 : Padziernika 08, 2009, 09:08:41 » |
|
Jeśli samica jest pobudzona,najczęściej zdarza się to w okresie lęgów, że jak nieda jej się samca, to gdzieś na ziemi może znieść jajko, ewentualnie jak miała by gniazdo, to zniesie do gniazda.Oczywiście jajka będą niezapłodnione, no chyba że trzymałaś/będziesz trzymać samca z samicą, to może ją tam gdzieś pod ogon:)i wtedy możliwe jest zalężone jajko/jajka, ale myśle że aby coś z jajek było to pare razy musiały by kanarki kopulować.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Padziernika 08, 2009, 09:11:50 wysane przez Luka »
|
|
|
|
|
sevoya
Uczeń1
Nowy użytkownik
Poznań
|
 |
« Odpowiedz #6 : Padziernika 08, 2009, 09:39:04 » |
|
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedŹ. To dla mnie bardzo ciekawe. Chciałabym kupić samca wodnotokowego lub parkę. Tylko nie wiem gdzie. Chciałabym zrobić to u kompetentnej osoby, nie napędzając popytu w sklepie , które to sklepy przyczyniają się do tworzenia kanarkowych kundelków... w dodatku są trzymane w nieciekawych warunkach. Możecie mi kogoś polecić? Bo ja nie mam kompletnie zielonego pojęcia  No i jeszcze kwestia samiczki - skoro ma nie mieć młodych z tym moim bastardem, to zależy mi na rasie kolorowej - seledynowej lub biało - czarnej samiczce. Niestety poza Wami nie mam na kogo liczyć w kwestii pomocy, także muszę Wam zaufać, że polecicie mi kogoś pewnego. Może kogoś z Was nawet.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #7 : Padziernika 08, 2009, 11:17:44 » |
|
Zrób może jeszcze kilka zdjęc ptaszka np.głowy.Może ktoś rozpozna co to za ptak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sevoya
Uczeń1
Nowy użytkownik
Poznań
|
 |
« Odpowiedz #8 : Padziernika 09, 2009, 02:48:41 » |
|
Może takie. Starałam się wybrać możliwie jak najwyraŹniejsze. Telefonem niestety nie ma cudów.  Zobaczę jeszcze czy jutro wyjdzie lepiej w świetle dziennym przy oknie, jeśli będzie potrzeba.  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Padziernika 09, 2009, 08:50:24 » |
|
to nie bastard... a śpiewa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
|
 |
« Odpowiedz #10 : Padziernika 09, 2009, 09:29:05 » |
|
Wychodzi że to poprostu zwykły mieszaniec, moje pierwsze kanarki czerwonego samcza i czerwno czarną samice miałem razem, i wyszły mieszance z żółtymi plamami.A w sklepach to najlepioej niekupować, lepiej szukać dłużej i kupić u hodowcy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sevoya
Uczeń1
Nowy użytkownik
Poznań
|
 |
« Odpowiedz #11 : Padziernika 09, 2009, 04:54:03 » |
|
Uhm, rozumiem. A czy śpiewa - cudownie śpiewa , tak miękko , jakby bulgotanie wody, często robi tak, jakby małe kamyczki stukały po cichutku, albo jakby się rozsypały małe igiełki na podłogę (ale to niestety bardzo sporadycznie), kończy robiąc ho ho ho , hu hu hu , hau hau hau hau hau hau , hu , łii hiii hiiii. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Padziernika 09, 2009, 06:32:52 » |
|
nie wiadomo co ma w genach, po jakich jest rodzicach itd... Ale pasowała by do niego czerwono czarna samica taka jak ta na zdjęciu miesiaca  (patrz u góry) ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sevoya
Uczeń1
Nowy użytkownik
Poznań
|
 |
« Odpowiedz #13 : Padziernika 09, 2009, 09:49:46 » |
|
He he :] Bardzo piękna ta samica  Każda porada jest dla mnie bardzo cenna. Jednakże napaliłam się niesamowicie na k. belgijskie :/ Na razie kompletnie nie wiem co robić , więc każdą sugestię biorę do serca. Pewnie na końcu i tak wyjdzie wszystko zupełnie inaczej. Pstrokate mnie też kręcą ;P Wiem , że zachowuję się teraz jak małe dziecko w sklepie z zabawkami - wybaczcie, ale wszystko przygotowane, klatki stoją , a kanarków nie ma  . Mętlik w głowie ponieważ ptaszynki, które do mnie w końcu dojadą będą kochane i rozpieszczane , i dla mnie to poważna decyzja na jakieś 10 lat. Nie wykluczam też adopcji jakiegoś biednego kaleki, którego nikt nie chce. Oczywiście taki delikwent nie będzie rozmnażany. Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Ale to nie znaczy, że temat skończony 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michał94
Kanarki - Moja Pasja
Uczeń1
Nowy użytkownik
Kraków
Wiadomoci: 54
|
 |
« Odpowiedz #14 : Padziernika 09, 2009, 11:24:53 » |
|
Nie no!!! Ja mam bardzo podobną samiczkę do tego ptaka co ty masz  ... Moim zdaniem na pewno to nie jest bastard. Młode po mojej samiczce i po samcu czerwno czarnym wychodzą takie:  To te dwa pierwsze z przodu (są w czasie pierzenia). A to ich mama:  P.S.: Sory za kiepską jakość zdjęć ale robione telefonem  Pozdrawiam, Michał94
|
|
|
|
|
|
Hodowla kanarków, od 2007 roku...
|
|
|
|