Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:08:41 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Puchar Polski Kanarków Kształtnych 2009  (Przeczytany 6664 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Listopada 01, 2009, 03:16:39 »

Puchar Polski Kanarków Kształtnych od kilku już lat inauguruje sezon wystaw ornitologicznych w Polsce. Mimo iż dotychczas odbyło się zaledwie 11 edycji tej imprezy w środowisku hodowców kanarków cieszy się ona wyjątkowym prestiżem.

Organizatorem Pucharu Polski jest Klub Hodowców Kanarków Kształtnych.

Sponsorami Pucharu byli: Urząd Miasta łaziska Górne i Miejski Dom Kultury w łaziskach Górnych.

Organizatorzy co roku dokładają starań, aby Puchar Polski był coraz lepszą imprezą wystawową. W bieżącym roku wprowadzono też swoistą nowinkę. Mianowicie sprowadzono całą obsadą sędziowską z Niemiec. Ekspertami na wystawie w łaziskach byli: Jurgen Bockemukl, Heinz Eckhardt, Torsten Volker i Urlich Volker.

Na wystawie w łaziskach wystawiono 517 ptaków, z czego 444 w kolekcjach i 73 pojedynczo.

Spośród 39 hodowców wystawiających ptaki 3 hodowców wystawiło więcej niż 20 ptaków, 18 hodowców wystawiło od 10 do 20 ptaków a pozostałych 18-stu mniej niż 10 ptaków. Rekordzistą, jeżeli chodzi o ilość wystawionych ptaków był Wiesław Rozynek, który do łazisk przywiózł aż 68 ptasich piękności.

Główne trofeum Puchar Polski zdobył Gabriel Zawadzki, którego trzy kolekcje ocenione zostały aż na 1094 pkt. Jest to wspaniały sukces zważywszy na to, że Pan Gabriel wystawił w łaziskach jedynie 4 kolekcje.

Drugi z pucharów - Puchar im. Heinza Uefinga przypadł Wojciechowi Kościelniakowi, którego siedem najlepszych ptaków uzyskało 641 pkt.

Na wystawie zaprezentowano 111 kolekcji kanarków. Najwięcej, bo aż 14 wystawił Wiesław Rozynek. Jemu też przypadło najwięcej, bo aż 6 tytułów najlepszych kolekcji. Drugie miejsce w tym zakresie przypadło Wojciechowi Kościelniakowi - 5 najlepszych kolekcji (na 8 wystawionych).

Z 73 ptaków wystawionych pojedynczo najwięcej wystawili Wiesław Rozynek i Marek Kłuciński (po 12 szt.).

Najwięcej ptaków na Pucharze wystawił Wiesław Rozynek - 68 sztuk. 32 kanarki wystawił Wojciech Kościelniak, a 24 - Jan Paluch.

Tytuły championów rozdano w 26 kategoriach. Najwięcej tytułów zdobył Wiesław Rozynek - 6. Drugie miejsce zajął Wojciech Kościelniak (5 najlepszych ptaków). Po trzy najlepsze ptaki należały do Eugeniusza Góralczyka i do Marka Kłucińskiego. Po dwa tytuły championów zdobyli jeszcze Gabriel Zawadzki i Adam Świerczek. Po jednym tytule zdobyli: Emil Augustyn, Tomasz Balcarek, Jan Budny, Piotr Bugaj i Jan Gorol.

Na Pucharze najwięcej wystawiono glosterów (aż 269 ptaków). Jest to bez wątpienia najpopularniejsza rasa kanarków kształtnych w Polsce. Wśród glosterów dominowały ptaki zielone z koroną (55 sztuk). Drugie miejsce pod względem ilości wystawionych ptaków zajęły miniaturowe bordery (64 sztuki). Dużą popularność w ostatnich latach uzyskały lizardy, które ilościowo uplasowały się na  trzecim miejscu (56 sztuk). Kolejne miejsca przypadły: koroniakom niemieckim (31 szt.), miniaturom hiszpańskim (21 szt.), garbusom japońskim (20 szt.), lankaszerom (16 szt - 8 z koroną i 8 gładkich), kędzierzawym północnym (9 szt.), norwikom (8 szt.), trębaczom paryskim (8 szt.), borderom (4 szt.), crestedom (4 szt.), garbusom włoskim (4 szt.), i fiorino (3 szt. - 2 gładkie i 1 z koronką).

Przeciętny ptak na Pucharze został oceniony notą 87 punktów. Najlepszy z najlepszych ptaków należał do Wojciecha Kościelniaka i został oceniony na 94 punkty (garbus włoski).

Szokowała bardzo duża rozbieżność w jakości wystawionych ptaków. Zdarzały się ptaki ocenione na 83 punkty. Kilka ptaków zostało też zdyskwalifikowanych. Sporo było też ptaków wybitnych z notami 93 lub 94 punkty. Dla niewtajemniczonych podam, że 2-3 punkty w ocenie ptaka oznacza już różnicę klas. 10 punktów mniej w ocenie ptaka oznacza po prostu bardzo słabego kanarka. Dysproporcje w ocenie jeszcze wyraŹniej widać było w kolekcjach. Na wystawie można było podziwiać wspaniałe kolekcje ocenione na 365 punktów i wyżej (najlepiej oceniona została kolekcja zielonych glosterów consort Gabriela Zawadzkiego - 368 pkt.) oraz spotkać kolekcje bardzo słabe, ocenione na mniej niż 350 punktów (najsłabsza kolekcja otrzymała zaledwie 345 punktów). 20 punktów różnicy w ocenie kolekcji to przepaść hodowlana.

Część kolekcji była Źle zestawiona. Jeżeli różnica między najlepszym a najgorszym ptakiem w kolekcji wynosiła w niektórych przypadkach 5-6 punktów, to należało bądŹ rozbić tę kolekcję na pojedynki, bądŹ podmienić najsłabszego osobnika w tej kolekcji, aby nie tracić cennych punktów za harmonię.

Na Pucharze Polski jak zwykle można było zobaczyć kilka ras kanarków, których na próżno szukać na wystawach oddziałowych: bordery, crestedy, garbusy włoskie, lankeszery czy czerwone lizardy. Cieszy fakt, że przybywa hodowców tych rzadkich i trudnych w hodowli ras.

Wśród hodowców wyraŹnie widać specjalizację w poszczególnych rasach. Konkurencja jest bowiem na tyle silna, że nie da się odnieść sukcesów bez wysiłku hodowcy. Cieszy tez fakt, że co roku na Pucharze pojawia się kilka nowych nazwisk. Niektórzy z nowych od razu odnoszą sukcesy i zdobywają nagrody. To Oni właśnie tworzą koloryt wystawy.

Oglądając ptaki na wystawie nie można oprzeć się wrażeniu, że trójka hodowców: Wojciech Kościelniak, Wiesław Rozynek i Gabriel Zawadzki wyraŹnie dominują nad resztą. Oni właśnie hodują dużo dobrej jakości ptaków na europejskim poziomie.

Sporo naszych hodowców dokonało licznych zakupów ptaków we Włoszech, w Niemczech, w Anglii, w krajach Beneluxu i te zakupy znalazły poniekąd odzwierciedlenie na wystawie pucharowej. Sporo ptaków różnych ras nabrało nowych kształtów.

Na Pucharze Polski bardzo dobrze wypadli Użytkownicy naszego Wortalu. Część z nich zdobyło wyróżnienia za najlepsze kolekcje, część za najlepsze ptaki.

Na koniec jeszcze parę słów o moim skromnym udziale w tej wspaniałej imprezie. Wystawiłem jedynie dwa glostery consort szek. Jednego z nich oceniono na 90 punktów, a drugiego - na 89 punktów. Pierwszy z ptaków wraz z czterema innymi ptakami zajął miejsca od 2 do 5, a drugi wspólnie z 13 innymi ptakami zajął miejsca od 5 do 18. Ogólnie rzecz biorąc jestem bardzo zadowolony z ocen swoich ptaków.

Niżej zamieszczam kilka fotek z Pucharu:

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Listopada 02, 2009, 02:55:19 »

Patrzac na tego bordera mini podsunęło mi się pytania: bordera białego do jakiej zakwalifikować kolekcji -borderow intensuwnych czy nieintensywnych?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #2 : Listopada 02, 2009, 05:24:52 »

Ten border o którego pytasz był ptakiem nieintensywnym.

Granos
Go
« Odpowiedz #3 : Listopada 02, 2009, 08:13:09 »

A jak odróżnic bordera białego intensywnego od nieintesnyswnego? Np.u borderów żółtych nieintensywnych widać biały (jasny) nalot a u bordera białego (ze względów oczywistych) ten biały nalot sie zleje z kolorem. Więc jak poznać czy bialy border jest intensywny czy nieintensywny.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #4 : Listopada 03, 2009, 12:39:20 »

Małe sprostowanie:
Drugie zdjęcie przedstawia kanarka rasy NORWIK. Nie jest go GLOSTER jak podpisano.
Pozdrawiam

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #5 : Listopada 03, 2009, 01:47:53 »

To norwik W. Kościelniaka (91 pkt).

Wracając do Pucharu - nie ujmując nic jego randze -  to fajnie by było, żeby na polskich wystawach ptaki oceniane były na polskich kartach, na kartach które są zgodne z kartami aktualnymi w COM. O ile się nie mylę to zmiany w ocenie niektórych raz kanarków kształtnych weszły w życie w 2007 roku.
W przypadku rasy najliczniej wystawianej na Pucharze zmiany  w punktacji są przecież znaczące. Po co komu taka ocena?

PS
Pewnie mi ktoś odpowie, że niemców nie lubię Umiech

« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2009, 03:04:36 wysane przez Luka » Zapisane

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #6 : Listopada 03, 2009, 02:31:00 »

Faktycznie macie rację! To jest norwik Wojciecha Kościelniaka. Nie wiem czemu napisałem, że to gloster.

Na wystawie długo przypatrywałem się każdemu z tych ptaków i ... jak widać nie wystarczyło to, żeby je rozróżnić.

Oto oba ptaki jeszcze raz, tym razem myślę, że już bez błędnych podpisów:
« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2009, 08:04:29 wysane przez Jacky » Zapisane

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #7 : Listopada 03, 2009, 05:25:49 »

Jacek masz racje karty były niemieckie co już utrudniało ich czytelność przez kogoś kto nie znał języka niemieckiego.Do tego były to karty starego typu czyli na pierwszym miejscu były punkty za głowę a nie za wielkość.Jakoś tak to wyszło organizatorom.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #8 : Listopada 07, 2009, 11:18:49 »

Dziś dostałem wiadomość od jednego z naszych Użytkownikow o podanie kolejności w Pucharze im. Heinza Uefinga. Zadałem sobie nieco trudu i policzyłem kolejność.

1. Wojciech Kościelniak - 641 pkt.,
2. Wiesław Rozynek i Gabriel Zawadzki - obaj po 639 pkt.,
3. Marek Kłuciński - 637 pkt.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #9 : Listopada 08, 2009, 01:14:38 »

Gratulacje dla Marka - to tylko cztery punkty.

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 265

« Odpowiedz #10 : Listopada 08, 2009, 11:41:45 »

Dziś dostałem wiadomość od jednego z naszych Użytkownikow o podanie kolejności w Pucharze im. Heinza Uefinga. Zadałem sobie nieco trudu i policzyłem kolejność.

1. Wojciech Kościelniak - 641 pkt.,
2. Wiesław Rozynek i Gabriel Zawadzki - obaj po 639 pkt.,
3. Marek Kłuciński - 637 pkt.

Ja również składam gratulacje dla całej czwórki!

Ciekawi mnie jednak fakt, co by było gdyby ptaki dwóch hodowców oceniono na 641 punkty. Czy wówczas obaj otrzymaliby Puchar Uefinga, czy też w regulaminie wystawy są jakieś inne dodatkowe kryteria, które wyłoniłyby jednego zwycięzcę. Czy organizatorzy wystawy są zawsze przygotowani na takie szczególne przypadki? Jeszcze ciekawi mnie kwestia techniczna liczenia tych punktów. Kto to fizycznie robi? Sędziowie czy organizatorzy? Czy istnieje jakieś specjalistyczne oprogramowanie do tego celu? Tych obliczeń na takiej wystawie jest bowiem sporo.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!