Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:13:04 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Projekt nowego statutu  (Przeczytany 7740 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Listopada 02, 2009, 08:42:01 »

Powołana we wrześniu 2009 roku Komisja ds. Zmian w Statucie PFO ukończyła tworzenie projektu nowego statutu. Projekt statutu został obecnie przedstawiony do dyskusji w organizacjach hodowców.

Jeszcze przez 2 tygodnie do 15 listopada 2009 r. hodowcy i stowarzyszenia mogą zgłaszać opinie, uwagi i ewentualne propozycje zmian do statutu.

Wszelkie uwagi i propozycje proszę zgłaszać emailowo na adres: jenczuraa@poczta.onet.pl.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #1 : Listopada 04, 2009, 11:54:39 »

witam
z satysfakcją przeczytałem projekt nowego statutu zadowolony jestem z wprowadzeniem zmian
dotyczących rozliczeń jakich RADA FEDERACJI powinna.
Ale mam uwagi niewiem trzy komisja nie zauwarzyła albo nie dopracowała naszczęście to projekt.

uwaga-propozycja.
Rozdział 6 RADA FEDERACJI
Niema w żadnym pukcie trzy paragrafie dotyczącym składania sprawozdań rozliczeń w pierwszym
kwartale następnego roku co w innych rozdziałach są zmianki a przecież to RADA FEDERACJI
musi to robić.
W rozdziale 6 &44 punkt5 jest napisane:
sporządzenie na WALNY ZJAZD DELEGATÓW sprawozdania ze swojej działalności i rozliczenia
finansowego za rok sprawozdawczy-sprawozdanie i rozliczenie finansowe RADA FEDERACJI przesyła
KOMISJI KONTROLI WEWNÊTRZNEJ i wszystkim stowarzyszeniom członkowskim w terminie 30 dni
przed planowanym WALNYM ZJAZDEM DELEGATÓW  - to stary zapis moja propozycja to aby dopisać
do punktu 5  { nie pużniej jak w pierwszym kwartale roku rozliczeniowego za poprzedni rok }
była by to choć jedna zmianka o terminie rozliczenia w rozdziale 6 RADA FEDERACJI
w &44 co jest napisane co do zakresu działalności RADY FEDERACJI należy
w projekcie tego niema.
Rozdział 5 WALNY ZJAZD DELEGATÓW
W &35 są zmiany na dobre KOMISJA KONTROLI WEWNÊTRZNEJ ma więcej argumentów ale co stego
jak jest nadal pat obecnym statucie też komisja może robić a co zrobiła bez komentarza
tutaj chciałbym żeby w nowym statucie komisja zrobiła zapis z terminem dla KOMISJI
KONTROLI WEWNÊTRZNEJ który by ją obligował do działania a nie jak teraz rozliczeń niema
jede rok drugi rok.
Wiadomo teraz żę w nowym statucie RADA FEDERACJI ma się rozliczyć w pierwszym kwartale
nastepnego roku.
A KOMISJA KONTROLI WEWNÊTRZNEJ nie ma terminu może to zrobić po upływie I KWARTAłU
II KWARTAłU po roku czasu argumentów ma więcej ale?Co??
tak jak teraz.
Są to moje sposzczeżenia komisja może ale nie musi je brać pod uwage.

pozdrawiam OGÓREK ZBIGNIEW
« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2009, 04:21:49 wysane przez Luka » Zapisane

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #2 : Listopada 05, 2009, 02:29:17 »

Drogi Zbyszku!

Cieszę się, że jako pierwszy poddałeś ocenie projekt nowego statutu.

Z tego co się orientuję, to część Twoich uwag i zastrzeżeń do nowego statutu jest bezzasadna.

Niżej staram się opisać swoje uwagi do Twojego posta:

§44, pkt. 5 - Do zakresu działalności Rady Federacji należy sporządzanie na Walny Zjazd Delegatów sprawozdania ze swej działalności i rozliczenia finansowego za rok sprawozdawczy - sprawozdanie i rozliczenie finansowe Rada Federacji przesyła Komisji Kontroli Wewnętrznej i wszystkim stowarzyszeniom członkowskim w terminie 30 dni przed planowanym Walnym Zjazdem Delegatów.

§26. Walny Zjazd Delegatów odbywa swe stałe sesje raz w roku, w pierwszym jego kwartale.

§29. Walny Zjazd Delegatów zwołuje Rada Federacji, która ustala  miejsce, termin i porządek obrad, o czym członkowie rzeczywiści powinni być zawiadomieni, co najmniej 30 dni wcześniej.

Czytając te 3 paragrafy okazuje się, że Rada Federacji musi złożyć sprawozdanie i rozliczenie finansowe przed Walnym Zjazdem Delegatów i to właśnie w I kwartale. Na upartego można by stworzyć jeszcze jakieś sankcje za nieprzedstawienie takiego sprawozdania, ale to już zupełnie inna sprawa.

Nie bardzo też rozumię stwierdzenia, że przy obecnym statucie jest pat, co Komisja Kontroli Wewnętrznej może robić, a co zrobiła. Nic mi przynajmniej nie wiadomo, żeby działająca obecnie Komisja Kontroli Wewnętrzej (KKW) miała jakieś statutowe problemy z działaniem. Śledząc stronę „Egzoty” widzę kolejne komunikaty z działań tej Komisji, więc nie sądzę, żeby obecny statut blokował bieżące prace KKW.

Nie ma też jakiegokolwiek uzasadnienia, żeby Komisja Kontroli Wewnętrznej rozliczała się finansowo przed Walnym Zjazdem Delegatów. No bo niby z czego sama Komisja ma składać sprawozdania czy rozliczenia finansowe? Ten zapis o rocznym sprawozdaniu jest wystarczający.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Listopada 05, 2009, 06:00:14 »

Panie Jacku no cóż pozwole sobie jak dla Pana odpisać.
Dotyczy tych 3 paragrofów onie się nie wykluczają i ja o tym pisałem że są zapisane dobrze.
Ale Panie Jacku poto statut został podzielony na rozdziały , gdzie są opisy poszczególnych
praw i obowiązków które wyznaczają działania.
Ja tylko zaznaczyłem że w rozdziale 6 RADA FEDERACJI nie ma żadnych zmian o rozliczeniu
w pierwszym kwartale następnego roku za poprzedni rok i to wszystko komisja decyduje
a nie zwykły członek jak ja.
Co do słowa pat:
Proszę Pana nie zapomina się tego co było i jak było.
A jak było RADA FEDERACJI nie składa żadnych sprawozdań rok dwa kłopoty z wystawami obrączkami
i co KKW pat i to trzeba naprawić jak od tego jest komisja powołana
nie będę się rozpisywał Panie Jacku bo znowu dostane mejla prywatnego że pisze głupoty
ale z jednych z pierwszych wpisów na temat statutu pisałem o terminie WALNEGO ZJAZDU i jest
i z tego się ciesze.

POZDRAWIAM

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #4 : Listopada 09, 2009, 01:31:48 »

117 wejść a jak cichutko !!!!!!

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #5 : Listopada 10, 2009, 12:22:25 »

Myślę,że gdyby ktoś kompetentny podjął się przedstawienia tych zmian np. porównując dany pkt. statutu (stary) z proponowaną zmianą, omawiając co ta zmiana ze sobą niesie nowego, to zapewne nie byłoby tak cicho.Chciałbym, aby ktoś wytłumaczył, co dana zmiana niesie nowego w praktyce a nie tylko jak wygląda nowy zapis po dokonaniu zmiany.Większośc hodowców nie jest prawnikami i dla nich język paragrafów i artykułów jest mało zrozumiały, zatem wolą milczec niż coś palnąc i póżniej się wstydzic.Dotychczasowa dyskusja na ten temat(na naszym forum) jeszcze bardziej problem zmian w statucie zaciemniła.

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 265

« Odpowiedz #6 : Marca 19, 2010, 08:01:35 »

Proponuję w nowym statucie wprowadzić zapis, że obrady Walnego Zjazdu Delegatów są jawne i może uczestniczyć w nich publiczność (a przynajmniej członkowie stowarzyszonych organizacji). Chodzi mi tylko o obrady, a nie głosowania. Proszę nie mylić tej sugestii z faktem, że poszczególne głosowania mogą być tajne.
Nie wiem czy nadal jeszcze można zgłaszać propozycje do przyszłego statutu, czy też projekt jest już gotowy.

Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Racibórz
Wiadomoci: 80

« Odpowiedz #7 : Marca 19, 2010, 09:01:14 »

A czy w starym statucie jest zapis o tajności i niedostepności obrad dla innych niż delegaci członków stowarzyszeń Co?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #8 : Marca 19, 2010, 09:24:19 »

Tak w obecnym statucie jest §38, kóry brzmi:

Prawo udziału w Walnych Zjazdach mają:
1. z głosem decydującym - delegaci członków rzeczywistych Federacji;
2. z głosem doradczym - członkowie wspierający i honorowi oraz oficjalni
przedstawiciele władz państwowych, samorządowych i organizacji społecznych;
3. w charakterze obserwatorów - inne osoby zaproszone przez Radę Federacji.

Zatem nie ma wstępu dla ośob innych niż delegaci.

Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Racibórz

« Odpowiedz #9 : Marca 19, 2010, 09:46:48 »

No i to jest dziwne. Na obrady Rady Miasta, Rady Powiatu może wejść każdy mieszkaniec - wyborca ma prawo zobaczyć i usłyszeć wybranego przez siebie radnego i nikt go nie wyprosi. Każdy członek zainteresowany tym co się dzieje w federacji powinien mieć możliwość biernej obserwacji przebiegu obrad. PóŹniej  pojawiają się zarzuty o braku informacji i utajnianiu faktów. Chyba nikt nie ma nic do ukrycia, a jeżeli są osoby które chciałyby wziąć pośredni udział w zjeŹdzie, to świadczy to o zainteresowaniu tematem a to powinno cieszyć że nie ograniczają się do odbioru obrączek i udziału w wystawie.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #10 : Marca 19, 2010, 09:56:00 »

Można nawet obserwować obrady Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej.
Czyli demokracja wszędzie poza PFO.

Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Racibórz

« Odpowiedz #11 : Marca 19, 2010, 10:05:12 »

Miało być dążenie do normalności i naprawienia chorej sytuacji a w iście "demokratyczny" sposób zaczyna się szukać haków (teraz to modne)i próbować "uwalić" kogoś zamykając mu usta i próbując pozbawić prawa uczestnictwa w zjeŹdzie. Tak ja prywatnie odbieram kombinacje przy temacie wstrzymania płatności składki czlonkowskiej przez PZHKiPE. Ale z drugiej strony cieszę się że Panowie chyba już nie mają wiekszych problemów z PFO i wszystko będzie dobrze, wróci do normalności , PZHKiPE do prawidłowo i sprawnie działającej federacji uiści wstrzymane fundusze, a My szeregowi hodowcy będziemy przenależeć do iście Europejskiej  organizacji. Tego sobie i wszystkim życzę.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Marca 19, 2010, 11:38:03 »

STATUT POLSKIEJ FEDERACJI ORNITOLOGICZNEJ
                        &2
Członkami-założycielami Federacji są:
.Polski Związek Hodowców Kanarków i Ptaków Egzotycznych w Katowicach:
.Związek Hodowców Kanarków :Egzota: w Sosnowcu;
.Klub Hodowców Kanarków Kształtnych w Katowicach;

Co do normalności i naprawiania chorej sytuacji to tak powinno być, błędy nie powine być napiętnowane lecz wzkazówką do ich wyeliminowania.ale też trzeba pamiętać że kij ma dwa końce jak nie jednym to drugim go.

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #13 : Marca 19, 2010, 05:36:30 »

Miało być dążenie do normalności i naprawienia chorej sytuacji a w iście "demokratyczny" sposób zaczyna się szukać haków (teraz to modne)i próbować "uwalić" kogoś zamykając mu usta i próbując pozbawić prawa uczestnictwa w zjeŹdzie.

Każdy hodowca zrzeszony w którymś ze stowarzyszeń należących do PFO uczestniczy w ZjeŹdzie poprzez delegatów ze swojego stowarzyszenia. Każde stowarzyszenie ma prawo wydelegować 4 delegatów.
To hodowcy PZHKiPE nie dali Ci prawa uczestnictwa w zjeŹdzie  nie dając Ci mandatu delegata. Nie wiem czy demokratycznie, czy nie.
Na przykład w Egzocie delegatów wybieramy demokratycznie.

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #14 : Marca 19, 2010, 06:02:14 »

Statut PFO póki co nie jest uchwalony. O ile się nie mylę (a się nie mylę) wszystkie stowarzyszenia zrzeszone w PFO miały czas do zaproponowania zmian w obecnym statucie federacji. Proszę przeczytać sprawozdania z Nadzwyczajnych Walnych zamieszczone na stronie EGZOTY Sosnowiec, tam są terminy do któryc trzeba było się zastosować aby komisja ds. opracowania zmian w starym statucie miała czas przygotować projekt do dyskusji na Nadzwyczajne Wane, które odbyło się w grudniu w Czeladzi. Taki projekt został na czas opracowany i przygotowany. Uwzglednione zostały w nim propozycje (nie wszystkie) które wpłyneły do komisji w wyznaczonym terminie. Tych propozycji było aż siedem !!!! Cztery od stowarzyszeń (w tym dwa nie wniosły zmian) i trzy od hodowców. Zainteresowanie więc, jak na 13 stowarzyszeń, olbrzymie !!!!
Aha. Zapomniałbym przecież: PZHKiPE przysłało swoją wersję statutu (drogą e-mailową na mój adres) na dwa dni przed Wanym grudniowym, absolutnie nic nie robiąc sobie z terminów. Propozycji zawartych w tym statucie nie wzięliśmy pod uwagę, bo też kiedy mielibyśmy to zrobić ? Być może jest tam kilka zapisów dobrych, ale ludzie szanujmy się trochę, szanujmy pracę innych, trzymajmy sie ustaleń, terminów. Wywiązujmy się ze swoich obowiązków.
Nawiązując jeszcze do udziału w Walnych hodowców nie będących Delegatami. Nie zwróciłem uwagi na paragraf, który tak krytykujecie i oczywiście, ze udział w Walnym PFO nie moze być zabroniony dla nikogo z członków stowarzyszeń zrzeszonych w PFO. Nota bene nigdy jak długo jestem Delegatem nie zdarzył się przypadek wyproszenia z sali obrad kogoś kto nie był delegatem.
Opublikowanie listy delegatów ? Świetna myśl. Będą nowe władze, bedzie strona internetowa PFO to i bedzi możliwość spełnić to życzenie.
Jednak...jeżeli członkowie stowarzyszenia nie wiedzą jak się nazywają ich deleaci na Walne PFO (przypominam, ze wybierani oni sa na Walnym stowarzyszeni na czteroletnią kadencję, a ponieważ zjazd sprawoadawczo-wyorczy PFO jest w tym roku więc i elegaci powinni zostać wybrani w tym roku i to do dnia Walnego PFO !!!) to tylko Źle świadczy o tych stowarzyszeniach.
W Klubie Hodowców Kanarków Kształtnych Walne odbyło sie tydzień temu i wybraliśmy delegatów na Walne PFO i to z opcją na zapisy w starym jak i nowym statucie (gdyby zaszła taka potrzeba). Delegaci, którzy kończą swoją kadencję zdali relację z działań i prac, które w tej chwili są prowadzone w ramach PFO.  

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!