kiki36
Uczeń1
Nowy użytkownik
Niemcy
Wiadomoci: 12
|
 |
« : Listopada 05, 2009, 02:50:07 » |
|
Witam serdecznie wszystkich na Forum.Moja historia z kanarkami zaczyna sie nastepujaco:Mieszkam na stale w Niemczech.Poniewaz,ze kocham zwierzeta to w moim domu mam rybki,pieska i ostatnio czyli trzy tygodnie temu kupilam w sklepie o nazwie Kölle Zoo dwa kanarki(mloda parka).Historia dotyczy kanarkow.Po zakupie kanarki o imieniu Koko i Kiki mialy sie swietnie,fruwaly sobie swobodnie,bardzo szybko sie przyzwyczajaly,siadaly na glowie mojej i mojego dziecka,nie mialy nic co by im moglo zaszkodzic lub zagrozic.W jeden wieczor Kiki spala na dole klatki,a Koko na gorze.Rano,kiedy weszlam zobaczyc jak sie maja,to Kiki juz nie zyla.Teraz martwie sie o Koko,co z nim.Jedzenie:ziarna z witaminami firmy Vitakraft.Dmuchalam mu w brzuszek,ma bardzo koscisty i koloru krwisty albo buraczany,ale nie czarny.Jego kupka jest bardzo ciemna i ziarnista.Wczoraj jeszcze byl taki,ze siadal juz mi na rece,na glowie,tam gdzie ja tam i on,ale wieczorem juz spal na dole.Wstawalam co jakis czas w nocy zagladalam czy oddycha.Rano dalam mu sam mak,wode z kropelkami cytryny.Troszke jad,ale wiecej spi.Jak spi,rusza mu sie ogon w rytm oddechu,ktory ma chyba ciezki.Od rana spi na zerdce,na dwoch lapkach.Ani glosu dzisiaj nie wydobyl.Nie wiem co jeszcze bym mogla opisac o moim kanarku.Co jeszcze moge zrobic dla niego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RomeoiJulia
Uczeń1
Nowy użytkownik
Niemcy/Herscheid
Wiadomoci: 40
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopada 05, 2009, 04:45:49 » |
|
Witam, jedyne co mozesz zrobic, to: BARDZO SZYBKO JECHAC DO WETERYNARZA! Wejdz na strone www.vogelforen.de , tam znajdziesz adresy weterynarzy w twojej okolicy. Symptomy ktore opisujesz, nie wroza nic dobrego, miejmy nadzieje, ze jeszcze nie jest za pozno. Nikt nie jest w stanie postawic diagnozy na odleglosc, twojemu ptaszkowi jest teraz potrzebny dobry weterynarz znajacy sie na ptakach, witaminki i mak na pewno mu nie pomoga. Nie chce tu uogolniac, ale wiekszosc ptakow kupowanych w sklepach zoologicznych jest przewaznie chora, mowie z doswiadczenia. Kanarki najlepiej jest kupowac od dobrego hodowcy, mozna na miejscu zobaczyc, w jakich warunkach ptaki sa chowane. Mam nadzieje ze twoj ptaszek dojdzie do siebie ,ale prosze Cie, nie zwlekaj i pedz z nim do weterynarza, liczy sie kazda minuta. Pozdrawiam Ewa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RomeoiJulia
Uczeń1
Nowy użytkownik
Niemcy/Herscheid
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopada 05, 2009, 04:53:55 » |
|
Co mi jeszcze przyszlo do glowy, moze gdy nie zwracalas na nie uwagi, poskubaly sobie jakiegos kwiatka? Bardzo duzo kwiatow pokojowych jest trujaca dla kanarkow, na tym niemieckim forum mozesz zobaczyc jakie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiki36
Uczeń1
Nowy użytkownik
Niemcy
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopada 05, 2009, 04:53:55 » |
|
Dzieki serdeczne za wiadomosc,postaram sie szybko zalatwic ta sprawe z weterynarzem.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RomeoiJulia
Uczeń1
Nowy użytkownik
Niemcy/Herscheid
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopada 05, 2009, 04:56:26 » |
|
Gdzie mieszkasz w niemczech? Jezeli w jakims wiekszym miescie, to na pewno jest tam jakas "Tierklinik", otwarta cala dobe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiki36
Uczeń1
Nowy użytkownik
Niemcy
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopada 05, 2009, 05:11:26 » |
|
Mieszkam w Karlsruhe.Juz znalazlam lekarza na tej stronie co mi polecilas.Boje sie go wziasc,zeby sie nie stresowal,bo dzisiaj gdy juz wkladalam reke do klatki to strasznie skakal po calej klatce.Jego kupka sie troche poprawila,jest jasniejsza z bialym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiki36
Uczeń1
Nowy użytkownik
Niemcy
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopada 05, 2009, 05:14:18 » |
|
kwiaty wszystkie wynioslam do innegopokoju,nie mialy dostepu do nich
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RomeoiJulia
Uczeń1
Nowy użytkownik
Niemcy/Herscheid
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopada 05, 2009, 06:07:51 » |
|
Jezeli klatka nie jest zbyt duza, to zawiez go w tej klatce do weterynarza. A jak jest za duza, to zakryj ja recznikiem albo czyms innym, wygas duza lampe i zapal mala, kanarki zle widza w ciemnosciach, bedzie Ci latwiej go zlapac. Ja z moimi chorymi kanarkami jezdzilam z duza klatka, nie chcialam ich stresowac wiecej, niz bylo to nieuniknione. Przy transporcie tez najlepiej zakryj klatke recznikiem, ptaszek bedzie wtedy spokojny. Ja tak przywiozlam mojego Tuptusia z Polski  Zamelduj sie prosze, jak bedziesz cos wiedziec. Pozdrawiam Ewa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiki36
Uczeń1
Nowy użytkownik
Niemcy
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopada 05, 2009, 10:44:23 » |
|
Weterynarz ogladnal jego razem z kupa od kanarka i stwierdzil,ze przez pare dni nie wypuszczac z klatki,musze nagrzewac lampa.Powiedzial mi,ze po stracie samiczki taki jest i tak jak robilam z jedzeniem to dalej dawac,same czarne ziarna.Dal cos na wzmocnienie kanarkowi  .Ogladnal brzuszek,nie byl koloru buraczanego tylko jasniejszy,kupka tez jasniejsza.Koko teraz spi na hustawce.Zobacze jak jutro bedzie z nim. Pozdrawiam Kasia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 208
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopada 06, 2009, 08:27:56 » |
|
kiki36 Z objawów które opisałaś wynika, że Twój kanarek ma megabakterię. Ziarniste odchody które opisujesz to niestrawiony pokarm. Jedyne leczenie polega na zakwaszaniu wody. Rozpuść 400mg wit. C 1/2 wody i podaj kanarkowi w poidełku. Megabakteria związana jest z zaprzestaniem trawienia białka przez kanarka dlatego musisz zastosować dietę węglowodanową. Do karmy którą teraz podajesz dodaj kanaru tyle by podawane ziarno było jasne. Ogranicz podawanie rzepaku i rzepiku. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiki36
Uczeń1
Nowy użytkownik
Niemcy
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopada 06, 2009, 04:45:27 » |
|
Witam.Weterynarz badal kupke mojego kanarka i powiedzial,ze ma durzo bakterii.W poniedzialek mam znowu termin(jak bedzie zle to mam przyjsc),ale powinno byc dobrze.Jest bardzo chudy moj Koko.Mam mu dawac normalne jedzenie co mu dawalam,czyli ta mieszanke,ale o tej wodzie mi nic nie powiedzial i teraz jak mam zrobic?Weterynarz jeszcze stwierdzil,ze nie jest taki mlody,gdzie w sklepie mowiono o mlodych kanarkach.Wyjdzie z tego moj Koko?Teraz spi juz na jednej lapce.Mysle,ze to dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopada 06, 2009, 05:17:20 » |
|
Nie wydaje mi się,że strata samicy nie jest powodem choroby Twojego Koko.Bakterie nie powstają z tęsknoty.Zastanawiające jest, że lekarz nie przepisał żadnego lekarstwa (np. antybiotyku).Powinnaś jednak stosowac się do jego zaleceń.Myślę, że zakwaszona woda nie powinna zaszkodzic, a może pomóc zmieniając środowisko życia bakterii.Skoro nie leczysz go farmaceutykami, to może dobre byłyby naturalne środki np.napar z rumianku,miód czy czosnek?.Te środki na pewno nie zaszkodzą a mogą pomóc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiki36
Uczeń1
Nowy użytkownik
Niemcy
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopada 06, 2009, 05:24:23 » |
|
Nie przepisal zadnych lekarstw,tylko dal zastrzyk.Powiedzial,tak jak wczesniej napisalam.Wode z witamina C moge dac,ale co do czosnku dla kanarka,jestem zaskoczona  .Czy z tej choroby wyleczyc sie da kanarka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiki36
Uczeń1
Nowy użytkownik
Niemcy
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopada 06, 2009, 05:28:04 » |
|
Teraz musze przeprosic,ze nie bede dalej pisac przez dluzszy czas,bo musze isc z dzieckiem do przedszkola na Festyn. Pozdrawiam Kasia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RomeoiJulia
Uczeń1
Nowy użytkownik
Niemcy/Herscheid
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopada 07, 2009, 09:45:01 » |
|
Do pojemnika z woda mozesz wlozyc zabek czosnku, jak wiadomo czosnek dziala troche jak antybiotyk. Hodowca od ktorego kupilam moje kanarki dal mi ta rade, moim kanarkom bardzo smakowalo  . Nie wiem jak to jest z zielenina, czy lepiej ograniczyc na jakis czas, czy tez dawac wiecej. Moze ktos napisze na ten temat. A co do wieku kanarka, jest tak jak mowilam, nie dosc ze chory, to jeszcze byc moze stary  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|