Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 05:17:36 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: sól  (Przeczytany 7878 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217

« : Listopada 22, 2009, 01:22:16 »

Co myślicie na temat podawania ptakom soli jodowanej lub morskiej

R038
pioras
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 41

« Odpowiedz #1 : Listopada 22, 2009, 11:05:07 »

z tego co już wiem to.. ptakom sól szkodzi 

monique750
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zagłębie Dąbrowskie ;)
Wiadomoci: 25

« Odpowiedz #2 : Listopada 22, 2009, 03:29:10 »

nie wiem jak z kanarkami, ale moj znajomy kiedys dal papuzce falistej paluszka, na ktorym byla sól, po czym papuzka zdechla.  Podobno ptaki morskie toleruja sól, ale  z kanarkiem bym nie ryzykowala Umiech
"Trzeba pamiętać, że cukier, ciastka, czekolada i inne słodycze mogą być dla nich niebezpieczne, a na pewno nie są naturalnym pokarmem kanarków. Sól, wędliny, żółty ser i przyprawy są wręcz trujące! "

pioras
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Listopada 22, 2009, 05:17:28 »

tu chodzi o fizjologię sól nie jest wydalana z organizmu

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #4 : Listopada 22, 2009, 05:31:39 »

Ptaki morskie potrafią wydalać sól za pomocą specjalnych gruczołów. Reszta ptaków, ponieważ wydala kryształy kwasu moczowego, ma ograniczone możliwości wydalania soli w postaci rozcieńczonego moczu.

Cytat z innego forum:
"Wróble (podobnie ma sie to do kanarkow) umierają po 45 min. po spożyciu dawki soli wynoszącej 1500 mg na kilogram masy ciała, a po spożyciu 500 mg na kilogram masy (NIE NA PTAKA) ciała już po godzinie występuje uszkodzenie narządów wewnętrznych, zwłaszcza nerek, i obrzęk mózgu"

Dawka śmiertelna dla wróbla to jakieś 40mg soli. Płaska łyżeczka soli waży 5000mg, więc wróbla zabije 1/80 łyżeczki soli, a zaszkodzi mu 1/250 łyżeczki. Stałe dokarmianie solonym pokarmem będzie powodowało powolne akumulowanie się soli w organizmie i uszkodzenie nerek.

Tutaj zamieszczam pdf z opisem wplywu soli na ptaki. Niestety po angielsku.
 http://hostuje.net/file.php?id=5eb26a769303fb61fb8f150987e186a9

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #5 : Listopada 22, 2009, 09:17:44 »

A ja sporadycznie podaję ptakom słoną wodę w basenie do kąpieli. Zauważyłem, że niekiedy ptaki piją tę wodę. Nie obserwuję żadnych skutków ubocznych.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #6 : Listopada 22, 2009, 09:37:31 »

Jacky obyś nie zauważył za póżno."Lepiej wierzyc jak mierzyc".

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #7 : Listopada 23, 2009, 11:55:09 »

Od lat moje ptaki kąpią się w soli.Kiedyś do wody w ,której kapią się ptaki dodawałem zwykłą sól kuchenną a obecnie stosuje sól kąpielową dla gołębi o nazwie IDEAL. Oczywiście kanarki piją tez tą wodę i nigdy nic im nie było.Sól ma bardzo dobry wpływ na jakość upierzenia ptaków,pióra stają się błyszczące i puszyste.Sól działa także jako świetny  naturalny środek do dezynfekcji ptasich piór.

Granos
Go
« Odpowiedz #8 : Listopada 23, 2009, 03:17:09 »

Ja podaję do kapieli typowo dla kanarków sól do kapieli firmy quiko o nazwie Badesalz.Boję się by nie zaszkodziła im na układ pokarmowy dlatego jak używam tego środka to wyłacznie przy kapieli ptaków zraszaczem do kwiatów.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #9 : Listopada 23, 2009, 05:58:18 »

Skoro taka sól jest produkowana dla ptaków to widocznie jest to taki produkt który im niezaszkodzi. Bo wiadomo że nieda się upilnować kanarków by nie piły tej wody.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #10 : Listopada 23, 2009, 06:25:06 »

taka sol rozni sie od soli kuchennej

robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217

« Odpowiedz #11 : Grudnia 16, 2009, 12:21:46 »

Witam wszystkich.Dziękuję za wyrażenie swoich opinii,na temat podawania ptakom soli,czekałem do dzisiaj z odpowiedzią,ponieważ specjalnie zadałem to pytanie,bo  byłem ciekawy państwa opinii na ten temat.Ja hodując kanarki na początku swojej przygody też nie dawałem soli ,bo byłem przekonany że sól szkodzi,po dwóch- może po trzech latach ,na oddziałowej wystawie kolega powiedział mi w tajemnicy że podaje ptakom sól jodowaną kuchenną już od kilku lat.I ja też wtedy zacząłem podawać sól było to kilkanaście lat temu -kuchenną,jodowaną, morską od tamtej pory nie widziałem aby kanarki moje lizały pręty w klatkach,są zdrowe żywe i nic im nie dolega.Sól wsypuje małą łyżeczkę w róg klatki i jak kanarki potrzebują to sobie ją jedzą .Pozdrawiam  RR  Szok

R038
pioras
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Grudnia 17, 2009, 02:23:31 »

Dobry pomysł bo zwierzęta w odróżnieniu od ludzi wiedzą co dla nich najlepsze i w razie konieczności '' sięgają po to ''. Z początku myślałem, że chodzi o podawanie soli na siłę dajmy na to z mieszanką jajeczną czy wodą co moim zdaniem mogłoby a nawet zaszkodziłoby ptakom. pozdrawiam   Umiech

gosia121
Go
« Odpowiedz #13 : Kwietnia 03, 2012, 06:41:49 »

Nie miałem soli do kąpieli kanarków,więc do kąpielówek dawałem minimalną ilość soli,piły i im nie szkodziła.Minimalna ilość to na czubku łyżeczki do herbaty.Większa ilość soli jest szkodliwa dla kanarków.
Gołębie otrzymują tzw:sól bydlęca w jednym kawałku/bryle/ i sobie skubią ,tyle ile potrzebują.

miumiu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 20

« Odpowiedz #14 : Kwietnia 29, 2012, 02:04:55 »

Woda mineralna(od czasu do czasu) na pewno zaspokoi zapotrzebowanie na sól.Poza tym,w podawanych warzywach i zielonkach są sole mineralne,więc ptak pobiera co trzeba.Nie ryzykowałabym z solą kuchenną.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!