robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217
|
 |
« : Listopada 22, 2009, 01:22:16 » |
|
Co myślicie na temat podawania ptakom soli jodowanej lub morskiej
|
|
|
|
|
|
R038
|
|
|
pioras
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 41
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopada 22, 2009, 11:05:07 » |
|
z tego co już wiem to.. ptakom sól szkodzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
monique750
Uczeń1
Nowy użytkownik
Zagłębie Dąbrowskie ;)
Wiadomoci: 25
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopada 22, 2009, 03:29:10 » |
|
nie wiem jak z kanarkami, ale moj znajomy kiedys dal papuzce falistej paluszka, na ktorym byla sól, po czym papuzka zdechla. Podobno ptaki morskie toleruja sól, ale z kanarkiem bym nie ryzykowala  "Trzeba pamiętać, że cukier, ciastka, czekolada i inne słodycze mogą być dla nich niebezpieczne, a na pewno nie są naturalnym pokarmem kanarków. Sól, wędliny, żółty ser i przyprawy są wręcz trujące! "
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pioras
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopada 22, 2009, 05:17:28 » |
|
tu chodzi o fizjologię sól nie jest wydalana z organizmu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksanderalien
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopada 22, 2009, 05:31:39 » |
|
Ptaki morskie potrafią wydalać sól za pomocą specjalnych gruczołów. Reszta ptaków, ponieważ wydala kryształy kwasu moczowego, ma ograniczone możliwości wydalania soli w postaci rozcieńczonego moczu. Cytat z innego forum: "Wróble (podobnie ma sie to do kanarkow) umierają po 45 min. po spożyciu dawki soli wynoszącej 1500 mg na kilogram masy ciała, a po spożyciu 500 mg na kilogram masy (NIE NA PTAKA) ciała już po godzinie występuje uszkodzenie narządów wewnętrznych, zwłaszcza nerek, i obrzęk mózgu" Dawka śmiertelna dla wróbla to jakieś 40mg soli. Płaska łyżeczka soli waży 5000mg, więc wróbla zabije 1/80 łyżeczki soli, a zaszkodzi mu 1/250 łyżeczki. Stałe dokarmianie solonym pokarmem będzie powodowało powolne akumulowanie się soli w organizmie i uszkodzenie nerek. Tutaj zamieszczam pdf z opisem wplywu soli na ptaki. Niestety po angielsku. http://hostuje.net/file.php?id=5eb26a769303fb61fb8f150987e186a9
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopada 22, 2009, 09:17:44 » |
|
A ja sporadycznie podaję ptakom słoną wodę w basenie do kąpieli. Zauważyłem, że niekiedy ptaki piją tę wodę. Nie obserwuję żadnych skutków ubocznych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopada 22, 2009, 09:37:31 » |
|
Jacky obyś nie zauważył za póżno."Lepiej wierzyc jak mierzyc".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopada 23, 2009, 11:55:09 » |
|
Od lat moje ptaki kąpią się w soli.Kiedyś do wody w ,której kapią się ptaki dodawałem zwykłą sól kuchenną a obecnie stosuje sól kąpielową dla gołębi o nazwie IDEAL. Oczywiście kanarki piją tez tą wodę i nigdy nic im nie było.Sól ma bardzo dobry wpływ na jakość upierzenia ptaków,pióra stają się błyszczące i puszyste.Sól działa także jako świetny naturalny środek do dezynfekcji ptasich piór.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopada 23, 2009, 03:17:09 » |
|
Ja podaję do kapieli typowo dla kanarków sól do kapieli firmy quiko o nazwie Badesalz.Boję się by nie zaszkodziła im na układ pokarmowy dlatego jak używam tego środka to wyłacznie przy kapieli ptaków zraszaczem do kwiatów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopada 23, 2009, 05:58:18 » |
|
Skoro taka sól jest produkowana dla ptaków to widocznie jest to taki produkt który im niezaszkodzi. Bo wiadomo że nieda się upilnować kanarków by nie piły tej wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksanderalien
Go
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopada 23, 2009, 06:25:06 » |
|
taka sol rozni sie od soli kuchennej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudnia 16, 2009, 12:21:46 » |
|
Witam wszystkich.Dziękuję za wyrażenie swoich opinii,na temat podawania ptakom soli,czekałem do dzisiaj z odpowiedzią,ponieważ specjalnie zadałem to pytanie,bo byłem ciekawy państwa opinii na ten temat.Ja hodując kanarki na początku swojej przygody też nie dawałem soli ,bo byłem przekonany że sól szkodzi,po dwóch- może po trzech latach ,na oddziałowej wystawie kolega powiedział mi w tajemnicy że podaje ptakom sól jodowaną kuchenną już od kilku lat.I ja też wtedy zacząłem podawać sól było to kilkanaście lat temu -kuchenną,jodowaną, morską od tamtej pory nie widziałem aby kanarki moje lizały pręty w klatkach,są zdrowe żywe i nic im nie dolega.Sól wsypuje małą łyżeczkę w róg klatki i jak kanarki potrzebują to sobie ją jedzą .Pozdrawiam RR 
|
|
|
|
|
|
R038
|
|
|
pioras
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudnia 17, 2009, 02:23:31 » |
|
Dobry pomysł bo zwierzęta w odróżnieniu od ludzi wiedzą co dla nich najlepsze i w razie konieczności '' sięgają po to ''. Z początku myślałem, że chodzi o podawanie soli na siłę dajmy na to z mieszanką jajeczną czy wodą co moim zdaniem mogłoby a nawet zaszkodziłoby ptakom. pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwietnia 03, 2012, 06:41:49 » |
|
Nie miałem soli do kąpieli kanarków,więc do kąpielówek dawałem minimalną ilość soli,piły i im nie szkodziła.Minimalna ilość to na czubku łyżeczki do herbaty.Większa ilość soli jest szkodliwa dla kanarków. Gołębie otrzymują tzw:sól bydlęca w jednym kawałku/bryle/ i sobie skubią ,tyle ile potrzebują.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
miumiu
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 20
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwietnia 29, 2012, 02:04:55 » |
|
Woda mineralna(od czasu do czasu) na pewno zaspokoi zapotrzebowanie na sól.Poza tym,w podawanych warzywach i zielonkach są sole mineralne,więc ptak pobiera co trzeba.Nie ryzykowałabym z solą kuchenną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|