Czy ten pierwszy ptak to nie jest agat czarno-czerwony (nieintensywny i naturalnie wybarwiony- po podaniu barwnika wyglądałby efektowniej).?
Drugi ptak na pewno ma coś z mozaiki czerwonej, ale tylko tyle mogę powiedzieć...
Chodzi mi o tego pierwszego, gdyż mam prawie identyczną samicę... (I nie jestem pewna czy to ptak czarno-czerwony, czy agat czarno-czerwony- ma perłowe obrzeża piór długich, kreskowanie agatowe(choć tu jeszcze za słabo się znam na rasach, żeby to określić na 100%). Może wkleję zdjęcie mojej samiczki:

Tutaj jeszcze miała upierzenie zabarwione sztucznie, w tej chwili- po pierzeniu (nie podawałam barwników, bo nie wiedziałam że sama się nie wybarwi) jest znacznie bardziej blada ta jej czerwień.
Mam jeszcze drugie pytanie- czy mutacja agatowa jest dominująca? Czy ma skłonności do zanikania, jeśli drugi ptak- ojciec, nie jest agatem, ani szpaltem na agat? (Młode są czarno-żółte, chyba agatowe, mają obrzeża lotek i sterówek koloru jasno-szarego, bródkę agatową, ale pozostałe znaczenia są szczątkowe...).