Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:40:34 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Podłoże  (Przeczytany 14952 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
josom
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 6

« : Grudnia 11, 2009, 03:41:44 »

Jak dużo można dać piasku z kamyczkami na podłoże klatki?

hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie
Wiadomoci: 178

« Odpowiedz #1 : Grudnia 13, 2009, 10:15:11 »

Moim zdaniem piasku można dać tyle ile się chce. Piasek kanarkowi w nadmiarze nie zaszkodzi.

josom
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 6

« Odpowiedz #2 : Grudnia 13, 2009, 11:06:28 »

Nareszcie doczekałem się odpowiedzi. Serdeczne dzięki Mrugnicie.

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #3 : Lutego 08, 2010, 10:04:56 »

Nie chcę otwierać nowego wątku, więc napiszę to tu.Mam następujące pytanie: co sądzicie o gazetach w klatkach.Ja słyszałem i czytałem ,że nie powinno się ich stosować ponieważ farba drukarska zawiera związki ołowiu i inną chemię, a te są szkodliwe dla kanarków.Pytam się dlatego bo przeczytałem na wortalu,że niektórzy z nas stosują gazety na podłoże, jakie są wasze doświadczenia w tym temacie.

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #4 : Lutego 08, 2010, 11:20:22 »

Osobiście powiem iż tez używam gazet i nic nie zauważyłem żeby było Źle, ale kanarki nie skubią gazet wiec nie wiem jak by to było gdyby podskubywały (czasem zdarzały się naderwane gazety ale nie były skubane).

Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Racibórz
Wiadomoci: 80

« Odpowiedz #5 : Lutego 08, 2010, 11:41:55 »

Moje doświadczenia z gazetami w klatce z kanarkami : Rok 2001. 54 młode agaty czerwone mozaikowe w dużej wolierze. Zapominam kupić czy "zdobyć" odpowiedni piasek. Wieczorem z " braku laku" sprzątam i wykładam dno Gazetą Wyborczą. Nastepnego dnia po powrocie z pracy zauważam oznaki niepokojące , czyli zły stan moich ptaków. Gazeta jest poskubana. Mijaja kolejne 24 godziny ......pierwsze trupy na ziemi. Suma sumarum żeby się nie rozpisywać uratowałem 15 sztuk. Można oszczędzać na wszystkim ale gazety w klatkach to skrajność. Za 4.50 zł jak ktoś chce sie upierać  przy papierze można kupić 10 wielkich arkuszy 1m na 1m papieru pakunkowego i dac do klatek. żaden weterynarz nie podpisze odbioru hodowli z gazetą w klatce. teraz stosuję ściółkę drewnianą dla gryzoni i ptaków. Wchłania wilgoć i niweluje zapachy. Mozna sobie ( mam w planie właśnie) kupić w sklepie ogrodniczym elektryczną niszczarkę do gałęzi. Najtańsza i zarazem dająca idealną gramaturę granulatu kosztuje w Castoramie 280 zł. Wyprawa do lasu po fajne suche iglaste gałązki, kilkanaście minut pracu i mamy wspaniałe pachnące lasem podłoże dla naszych ptaków. Można tez w Czechach kupić wielki wór takiego granulatu specjalnego. Jaki jest koszt , będę wiedział po niedzieli, czyli po giełdzie w Prerovie.  Pozdrawiam.

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #6 : Lutego 09, 2010, 12:07:20 »

Zapomniałem dodać , że mam wysypany tez na podłoże piasek, ale nie w dużych ilościach.

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #7 : Lutego 09, 2010, 10:07:04 »

Javas sprawdŹ dobrze czy ta ściólka jest na pewno ma w swoim składzie drewno iglaste, bo o ile kojarzę to drewno iglaste też nie jest zalecane.Chyba lepsze będzie liściaste, a z nim w lesie też nie powinno być kłopotu, tylko tego zapachu nie będzie.żerdki też nie powinny być z iglaków, ale może się mylę (jeśli tak to mnie poprawcie).

Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Racibórz

« Odpowiedz #8 : Lutego 09, 2010, 11:17:12 »

Od lat daje zawsze gałęzie do wolier i do klatek sosnowe. Z tego co wiem liściaste nie sa zalecane i kiedys ktos mi polecił stosować tylko iglaste, a jeżeli już  mamy liściaste to nie pestkowe, czyli owocowe jak wiśnia śliwka, czy czereśnia i inne. Po pierwsze zawierają w sobie jakieś szkodliwe związki i poprzez opryski drzew owocowych sa toksycze. Czy ryżowce czy kanarki mają się u mnie dobrze. Kolega do wolier ze wszystkimi ptakami i tymi skubiącymi jak papugi i egzotyką wstawia od lat całe drzewka sosnowe. A dodatkowo zapach iglaków dobrze wpływa na ptaki , uspokaja je. Tyle się dowiedziałem i stosując się do tego nie mam problemów, które miałem przez ..........gazety. :-)

matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« Odpowiedz #9 : Lutego 09, 2010, 12:41:46 »

A co myślicie aby użyć jako podłoża grubych trocin (heblowin) od stolarza. Mój tata od lat je stosuje w koszach którymi transportuje gołębie na wkładanie . Odchody w nich szybko wysychają a gołębie mają czyste nogi.

Gege
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zimnowoda/Staszów/Świętokrzyskie
Wiadomoci: 85

« Odpowiedz #10 : Lutego 09, 2010, 06:18:17 »

Tak jak sam napisałeś "transportuje" tzn.że nie mają styczności cały czas z trocinami.Trociny nie sprawdzą się dobrze gdyż zawiera pyłek i nie wiadomo jeszcze co także bym nie polecił.U siebie stosuje zwykłe kartki A4 do drukarki.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #11 : Lutego 11, 2010, 11:57:47 »

Javas jestem zaskoczony faktem że papier z gazety  zaszkodził ptakom.Ja osobiście od lat stosuje gazety jako podkład na dno szuflady ,które to gazety następnie posypuje mała ilością piasku.Niejednokrotnie samica ;gazeciara; potrafiła wybudować całe gniazdo z podartych gazet i nigdy nie załważyłem  aby to miało jakiś negatywny wpływ na jej  samopoczucie nie mówiąc już aby mi taki ptak zdechł.Mówiąc żartem,jest powszechnie wiadomo że Gazeta Wyborcza zaszkodziła już nie jednemu.Gazety na dnie klatki bardzo dobrze ułatwiają sprzątanie.Jednak samo stosowanie gazet bez piasku na dnie klatki tez mija się z celem bo na samych gazetach ptasie odchody nie zasychają należycie szybko.Dopiero połączenie gazet i suchego piasku na dnie klatki daje dobre rezultaty,bo odchody szybko zasychają a sprzątanie jest łatwe.O trocinach nie będę się wypowiadał bo nigdy ich nie stosowałem.Jednak co roku podczas pierzenia moje ptaki maja w wolierach świeże gałęzie sosny i świerka ,ptaki uwielbiają skubać świeże igły z tych gałęzi.Sok zawarty w świeżych igłach jest uwielbiany przez kanarki.

Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Racibórz

« Odpowiedz #12 : Lutego 11, 2010, 10:14:54 »

Może jest różnica między gazetami prosto z druku, które jeszcze śmierdzę świezą farbą ( ja kupiłem wtedy specjalnie w kiosku nową) a taka już zwietrzałą. Ale Mark pomyśleć na prosty chłopski rozum. Gazeta - farba drukarska - ołów i inna chemia toksyczna - dziób kanarka - wchłanianie oparów i kawałków przy skubaniu.........nikt mi nie powie że to zdrowa żywność. No chyba że samcom przed lęgami dać rozkładówkę z Playboya, to rozumiem.......na 5 jajek 7 młodych w gnieŹdzie pewnych. :-)

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #13 : Lutego 12, 2010, 04:22:13 »

Javas myślę że problem był w tym ze gazeta była świeża ,bo rzeczywiście gdy się kupuje świeżą gazetę w kiosku to czuć ją farbą drukarską.Pewnie dlatego Twoje ptaki padły.Pewnie masz racje że jakby na to nie patrzeć farba drukarska to bardzo szkodliwa substancja,ale widocznie zaschnięta jest mniej szkodliwa i nie szkodzi ptakom.

Mateusz_M
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 128

« Odpowiedz #14 : Lutego 25, 2010, 09:31:46 »

Ja od lat mam ten sam sposób , a mianowicie  na szufladę klatek zawsze wykładam czy to gazety czy ręcznik kuchenny ale nigdy nie wysypuje na dno piasku . Ptaki skacząc czy latając po klatce wysypują piasek z dna i krótko mówiąc bardzo śmiecą . Piasek u mnie znajduje się w oddzielnym pojemniczku w z którego to ptaki mają możliwość spożywania go bez ograniczeń .

Pozdrawiam Mrugnicie

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!