Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365
'kundelki' też są ok!
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marca 18, 2011, 08:23:24 » |
|
Tak, tak gazeta to praktyczna kwestia a piasek w osobnym pojemniku do woli  Jak narazie czyli od roku Rambo-waty się od Gazety Wyborczej ani nie uzależnił ani nie zatruł on poprostu to olewa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108
Kanarki Harceńskie
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marca 19, 2011, 04:21:36 » |
|
Witam ja kupilem tz. linoleum na kazda klatke 2 sztuki na wymiane ,pocielem na wymiar ,pobcinalem rogi aby dobrze sie wyciagaly do sprzatania .Szpachelka zeskrobuje kal ,a nastepnie myje woda z octem , oczywiscie jest tez piasek.
|
|
|
|
|
|
Grzegorz Ziemba Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB. 29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek 45 Edelroller Maintal-Odenwald Sygnum 04-29-10
|
|
|
|
zaba89
Go
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marca 19, 2011, 08:59:10 » |
|
gazeta + piasek z anyzem + grit z weglem = moje dno w klatkach. A co do gazety to mam takie samo zdanie jak pan Marek.
pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365
'kundelki' też są ok!
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marca 19, 2011, 06:47:08 » |
|
O z tym linoleum to Kolega Bocian ma bardzo dobry pomysł! Rozumiem z mogę skorzystać? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nojka
Uczeń1
Nowy użytkownik
Sosnowiec
Wiadomoci: 34
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marca 20, 2011, 09:36:35 » |
|
Ja od lat mam ten sam sposób , a mianowicie na szufladę klatek zawsze wykładam czy to gazety czy ręcznik kuchenny ale nigdy nie wysypuje na dno piasku . Ptaki skacząc czy latając po klatce wysypują piasek z dna i krótko mówiąc bardzo śmiecą . Piasek u mnie znajduje się w oddzielnym pojemniczku w z którego to ptaki mają możliwość spożywania go bez ograniczeń . Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marca 20, 2011, 02:33:36 » |
|
Najlepsze podłoże to jego całkowity brak czyli hodowla prowadzona na ruszcie. Dzięki rusztowi eliminujemy z hodowli wiele chorób ,w tym wiele tych najgroŹniejszych np. kokcydiozę. Duża zaletą prowadzenia hodowli na rusztach to bardzo szybkie sprzątanie klatek. Przypomina mi się śmieszna historia z mojej wizyty u Włoskiego hodowcy Pana Massarutto. Podczas zakupu ptaków otworzyłem przy nim moja transportówkę gdzie na dnie miałem papier pokryty leśnym piaskiem. Pan Massarutto bardzo się tym piaskiem zaintrygował bo nie wiedział co to jest,myślał pewnie ze to jakieś nasiona dla ptaków bo w końcu nabrał tego piachu i dotknął językiem dopiero wtedy zrozumiał ze to nie żadne nasiana tylko piach. Włoscy hodowcy nie znają piachu w hodowli,wszyscy hodują ptaki na rusztach. Polecam wszystkim ruszta w hodowli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zaba89
Go
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marca 20, 2011, 10:17:09 » |
|
no ruszta tak ale nie wszyscy maja. Heh Mark no to wloski hodowca mial niezla niespodzianke z tym piachem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jg1945
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 67
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marca 21, 2011, 09:31:15 » |
|
Witam Stosuje gazety ale zabespieczam rusztem. Ruszt wykonuje z siatki o oczkach 10 mm do kupienia w sklepach ogrodniczych.Ruszt powinien być wysoki mim. 20 mm zabespiecza ptaki przed braniem gazet do dzioba.Oraz zabespiecza łapki przed zabrudzeniem. Piach podaje w naczyniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 96
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marca 21, 2011, 11:36:36 » |
|
Też stosuję ruszt dokładnie taki jaki napisał jg1945.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maja 09, 2014, 08:27:42 » |
|
używał ktoś z Was tego podłoża w hodowli? są to porowate, bardzo chłonne granulki jak na foto. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksander
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 1
|
 |
« Odpowiedz #25 : Stycznia 03, 2015, 09:07:33 » |
|
ja mam ruszt z siatki pod nim trociny a piasek w kuwecie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maja
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 21
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lutego 14, 2016, 09:20:54 » |
|
Witam Ja u swoich ptaszków stosuje grit z piaskiem.Grit to naturalne minerały.Ptaszkom grit pomaga także w trawieniu.Składa się przede wszystkim z muszli ostryg i innych drobnych muszelek dostarczając ptakom wapno , czerwonego kamienia, kwarcu-poprzez to zawiera pełno wartościowe związki wapnia, fosforu, magnezu i mikropierwiastków .Według mnie grit powinien być ciągle dostępy, gdyż ptaki czują zapotrzebowanie na minerały to wydziobują z niego to co potrzebne .Warto kupować kilka rodzai i robić mieszankę .Mogę polecić grit firmy Deli Nature oraz minerały tej samej firmy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lutego 14, 2016, 10:12:53 » |
|
U siebie stosuję zwykły piasek/drobny żwir ogólnie dostępny na składach budowlanych. Dodatkowo posypuję go mieszaniną "gritów" różnych firm. DN akurat nie stosuję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|