Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:13:07 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Proszę o pomoc - ręczne karmienie  (Przeczytany 16888 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
neon
Go
« : Kwietnia 05, 2008, 10:26:23 »

Bardzo proszę o pomoć hodowców kanarków jak przygotować mieszankę do ręcznego odkarmienia pisklaka.Piskle wykluło się wczoraj niestety z tego co widze i obserwuje matka nie podjęła karmienia bardzo proszę o możliwie jak najszybszą odpowiedż i prostym językiem bo boje się stracić dzieciaka!!Pomózcie!!!

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 05, 2008, 12:07:01 »

Rzadko sie zdarza żeby samica zaczęła karmić jedno pisklę,ponieważ jedno pisklę nie jest w stanie rozbudzić jej instynktu do podjęcia karmienia.Paradoks polega na tym że im więcej jest młodych tym samica ma silniejszy instynkt do ich karmienia np. przeważnie samice lepiej karmią trzy pisklęta niż dwa.Są samice ,które będą karmiły jedno młode,ale to zdarza się dość rzadko.Następna zła wiadomość jest taka że nie można wykarmić ręcznie takiego jednego młodego kanarka,ponieważ nawet gdyby udało się go nakarmić to pisklę i tak nie będzie umiało tego pokarmu strawić.Matka w pierwszych karmieniach podaje mu tak zwane ;ptasie mleczko;,które zawiera poza licznymi innymi substancjami także enzymy trawienne,które pozwalają pisklęciu strawić otrzymany od matki pokarm.Młody kanarek zaczyna samodzielnie produkować enzymy trawienne gdy ma jakieś 4-6 dni i dopiero takie młode można karmić ręcznie i będzie ono w stanie trawić otrzymany od nas pokarm.Oczywiście nie jest to wina samicy że nie karmi jednego młodego ponieważ ona się kieruje instynktem,a nie uczuciami jak my ludzie.Jedynym ratunkiem w takiej sytuacji jest podłożenie takiego nie karmionego malucha innej samicy,która ma młode w tym samym wieku.

NORWIK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Opole
Wiadomoci: 120

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 05, 2008, 03:39:34 »

Może ja się podziele swoimi sposobami na karmienie młodych kanarków .Biore jajko ,żółtko przecieram na sitku dodaje śliny i zapałką podaje do dzioba i tak pare dni aż samica zalapie o co chodzi.Ważne żeby samiczka miala ochote siedziec na młodym .Czasami sie tak dzieje ze samiczka nie karmi jak jest 1 młody ponieważ za mało się rusza i samiczka odbiera go jako jajko.Powodzenia

U-010
neon
Go
« Odpowiedz #3 : Kwietnia 06, 2008, 09:49:22 »

Niestety Zo,pomimo prób nakarmienia piskle dziś ok.5 rano padło Zo.Nie wiem dlaczego zdarzył sie ten przypadek jajeczka były przechowywane w pojemniku z ziarnem,podłożone wszystkie tego samego dnia a klucie nastąpiło w rozpoczynającej się 13 dobie wysiadywania.Na reszcie jajeczek dzielnie siedzi samica.Szkoda.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 07, 2008, 08:44:44 »

Inercja wysiadywania jaj u samic kanarków jest bardzo silna i niektóre samice nie są zdolne, aby przestawić się szybko z wysiadywania na karmienie. Niekiedy zdarza się, że samica wykazuje tak silną inercję, że cały czas siedzi na gnieŹdzie, w ogóle nie karmi piskląt. W takiej sytuacji należy regularnie spędzać ją z gniazda, najlepiej dotykając ją delikatnie małym patykiem. Takie działanie zmusza samicę do zmiany do zmiany swych nawyków.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #5 : Maja 02, 2008, 10:25:10 »

Ręczne karmienie wygląda mniej więcej tak: http://pl.youtube.com/watch?v=7D26qf5vBUI&feature=related.

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #6 : Grudnia 07, 2008, 01:47:44 »

milem 3 razy po 1 mlodym i wszystkie zostaly wykarmione. u 3 roznych samic.

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #7 : Kwietnia 15, 2012, 08:21:41 »

Witajcie Drodzy,

odświerzam ten wątek gdyż wczoraj w gnieŹdzie Kraszanki i Holendra pojawił się pierwszy pisklak Umiech))
Dziś kluje się drugi już go widać przez pękniętą skorobkę a jest jeszcze trzecie jajo Umiech Ale fajnie Umiech))

Poniżej szczęśliwi rodzice i ich maluchy.

A teraz do rzeczy!
Być może będę podkarmiał ręcznie bo, szczerze mówiąc bardzo to lubię Umiech
W zeszłym sezonie zasmakowałem 'niańczenia pisklaków' no i teraz też bym chciał mimo iż nie widać symptomów by było trzeba, ot taka moja 'zakrętka' :|
Proszę Starsze Koleżeństwo o podzielenie się doświadczeniem co oprócz:
- żółtka samego na początku,
- 3-4-5 dniu żółtka z odrobiną zmielonego maku,
- i dalej z dodatkiem rozmoczonego biszkopta można do strzykawki 'zapakowac'?

Raz jeszcze podkresłam że Kraszanka (samicza od Kolegi Piwek89 - POLEEECAM!!! PEłNA PROFESKA jak mawia moja młodzież rodzinna Umiech,
nie ma żadnych kłopotów jak na razie, mimo że to drugi lęg w jej młodym życiu.
Mówiąc innaczej co jeszcze można zaserwować kilkudniowym ptasiorkom by wzbogacić dietką, mieć frajdę mówiąc szczerze i ciut egoistycznie Umiech
ALE NIE ZASZKODZIÆ!

Pozdrawim serdecznie z deszczowej Wawy i idę zrobić poranny, kanarczany obrządek.
Pozostała część stadka - 4 sztuki, od 6:00 fruwa po chałupie a zwłaszcza mi nad głową bo śniadanka nie było jeszcze...  Z politowaniem

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #8 : Kwietnia 15, 2012, 12:10:26 »

A teraz do rzeczy!
Być może będę podkarmiał ręcznie bo, szczerze mówiąc bardzo to lubię Umiech
Tylko czy one też to lubią?

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #9 : Kwietnia 15, 2012, 12:15:51 »

Warto się zastanowić czy zbytnie czasem niepotrzebne ingerowanie w naturę przyniesie więcej korzyści ptakom czy wręcz odwrotnie.

Sonnerat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 13

« Odpowiedz #10 : Kwietnia 16, 2012, 11:13:51 »

Witam,
Aktualnie są dostępne specjalne mieszanki w formie proszku zawierające odpowiednie składniki niezbędne do prawidłowego trawienia pokarmu u takich maluszków. Mieszanki są produkowane dla różnych grup ptaków Po rozcieńczeniu wodą, podaje się je w postaci ciepłej papki. Potem można je potem, jak pisklęta są starsze dodatkowo wzbogacać sokami owocowymi, utartymi na miał skorupkami, drobno utartą marchwią.  Można także samemu sporządzać takie mieszanki jajeczne jak podają moi przedmówcy. Z dodatkiem śliny ludzkiej bym polemizował, bo można wprowadzić niepotrzebne bakterie i bardziej zaszkodzić maluchowi. 
Kiedyś stosowałem mieszankę sporządzoną według J. Desselbergera i K. Rogaczewskiej. Do dzisiaj z pewnymi modyfikacjami służy ona do wykarmiania w ogrodzie zoologicznym i do wychowu lub dokarmiania piskląt kanarków oraz innych ziarnojadów. Osobiście wychowałem kiedyś na tej mieszance pisklęta kanarka i szarego śpiewaka, zeberki, które oswajałem oraz kilka ryżowców i pisklę szczygła. Skład mieszanki i sposób jej przygotowania można znaleŹć w literaturze. Lub jeżeli ktoś byłby zainteresowany mogę go podać.
Michał

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #11 : Kwietnia 16, 2012, 11:53:23 »

Kiedyś stosowałem mieszankę sporządzoną według J. Desselbergera i K. Rogaczewskiej.
Czy to ta mieszanka na bazie sera? Kiedyś stosowałem ją min. do karmienia jerzyków.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!