Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:33:42 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Standard mozaiki czerwonej-dyskusja.  (Przeczytany 10886 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #15 : Stycznia 01, 2011, 06:02:07 »

Najlepsza 'pojedynka' z Reggio Emilia.Hodowca Pan Santi.

holahola1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 209

« Odpowiedz #16 : Stycznia 01, 2011, 08:19:14 »

Słyszałem że ma przydomek "Fryzjer" , ciekawe czemu Mrugnicie

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #17 : Stycznia 01, 2011, 11:11:28 »

Bo im 'wąsy" goli-podobno.

Chiara
Go
« Odpowiedz #18 : Marca 14, 2013, 12:16:00 »

Ja dodam tylko (o czym za pewne wszyscy właściciele mozajek wiedzą- ale zaglądają tu wszyscy) że niebagatelne znaczenie ma dymorfizm płciowy. U samiczki maska powinna być o wiele mniejsza niż u samca- kolor lipochromowy otacza oczy i lekko wychodzi poza nie- ta wychodząca kreska nie powinna być zbyt długa. Na brzuszku samiczek zamiast czerwonej plamy występuje jedynie pasek barwy lip.- chociaż czytałam też o "samicach z linii samców", mających więcej tego lipochromu min na brzuchu właśnie- jednak nie rozumiem tego terminu- jeśli ktoś umiałby mi go przybliżyć- byłabym wdzięczna.

Co do wystaw- jako kolekcję w tej rasie wystawia się 4 ptaki tej samej płci i barwy..(z tego co wiem kiedyś można było wystawić w kolekcji zarówno samce jak i samice).  Mam tutaj jeszcze jedno pytanie- czytałam że ptaki z czynnikiem ivory (pastelowe) powinny być oceniane razem z ptakami o lipochromie klasycznym. Czy mozaika np. czerwona jest oceniana z mozaiką czerwoną ivory?(Przeglądając katalogi wystawowe najczęściej podział był taki- pastele oceniane osobno w przypadku ptaków lipochromowych i razem w przypadku mutacji melaninowych. Nie bardzo to rozumiem-ten podział- czy może chodzi o ilość zgłoszonych ptaków (mniej jest np. phaeo mozajek czerwonych klasycznych-int. i nieint., dodatkowo pasteli obu typów niż mozajek klasycznych- może stąd ten podział?).

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!