Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 12:43:08 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Popularyzacja hodowli  (Przeczytany 8451 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Stycznia 04, 2010, 12:38:01 »

Jakie działania należy podjąć, aby popularyzować hodowlę ptaków?

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno
Wiadomoci: 271

« Odpowiedz #1 : Stycznia 04, 2010, 02:52:26 »

Myśle że dobrym rozwiązaniem mogło by być wzięcie przykładu z terrarystów i tak jak oni użądzanie mini wystawy i pogadanki o hodowli ptaków w szkołach i różnego rodzaju ośrodkach. Tak jakoś mi to wpadło do głowy  Mrugnicie.

Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #2 : Stycznia 04, 2010, 03:39:28 »

Ja w tym roku odwiedziłem z moimi ptakami, w mojej okolicy, dwa przedszkola. (moja dziewczyna pracuje w tych placówkach, dzięki niej mogłem popularyzować hodowlę ptaków Umiech )
Dzieci z zaciekawieniem słuchały i oglądały wszystkiego co przygotowałem na temat hodowli kanarków i amadyn obrożnych Umiech

CIH F-047
robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217

« Odpowiedz #3 : Stycznia 04, 2010, 04:21:41 »

Myślę że urzędy miasta powinny utworzyć w Miejskich  Domach Kultury jako kółko zainteresowań,sekcję propagującą hodowlę ptaków i miłość do zwierząt.Wyszliśmy z taką propozycją w moim mieście ,ale władze nie chcą o tym słyszeć,można by wyjść z propozycją do oświaty aby co jakiś czas zorganizować spotkania i zaprezentować jakieś ptaki.Starsi hodowcy mogliby młodszym kolegom niepełnoletnim  ofiarować jakiegoś ptaka ,ja postanowiłem tak zrobić na naszym wortalu i nie pozbywam się ciężaru,co roku w naszej parafii na Dzień Dziecka organizowany jest festyn i tam daję parę kanarków(2 lub 3 samce) na loterię i służę pomocą i radą w opiece nad kanarkami .Super pomysł mają koledzy z Klubu Kanarka Kształtnego organizując konkurs pt.Mój Przyjaciel Ptak-i wielkie dzięki im za to .
Dużo zależy też od rodziców ,ja na tą nieuleczalną chorobę zapadłem dzięki moim rodzicom,to oni kupili mi mojego pierwszego kanarka czerwonego gdy miałem 15 lat,i będę im wdzięczny za to do końca życia.
Pozdrawiam RR
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2010, 04:33:31 wysane przez Luka » Zapisane

R038
Daniel K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Piece
Wiadomoci: 85

« Odpowiedz #4 : Stycznia 04, 2010, 04:40:35 »

Moim zdaniem dobre by były jakieś otwarte prelekcje na temat ptaków. Podstawowe zagadnienia, żywienie, rozmnażanie, najpopularniejsze gatunki ptaków w Polsce. Potrzebne by było nagłośnienie, no i najlepiej jakiś rzutnik żeby można było zrobić np. jakąś prezentację.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #5 : Stycznia 05, 2010, 08:36:06 »

jakikolwiek pomysł i co tylko zrobicie to bardzo dobry pomysł
ja przez pewien czas bałem się co niektórym przyznać że tak bardzo szaleje na temat ptaków
ale potem jak co niektórzy się dowiedzieli to ich reakcja była dla mnie ogromnym zdziwieniem Umiech co niektórzy zaczęli mi zazdrościć, i namawiać na to abym np. przyniósł do pracy klatkę Umiech i 2 ptaszki

no i zrobiłem a że pracuje w biurze gdzie przewija się trochę osób parka amadyn wspaniałych stała się dosyć ciekawą ozdobą i nie lada atrakcją Umiech

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 221

« Odpowiedz #6 : Stycznia 06, 2010, 12:51:51 »

Samo to, że odpisało tylko kilka osób o czymś świadczy a zarejestrowanych jest dużo osób.Związki
i Stowarzyszenia mają to gdzieś,Moim skromnym zdaniem organizacje zrzeszające hodowców
kanarków powinny promowac hodowle kanarków w szkołach wśród młodzieży.Utworzyc fundusz
promocyjny, jedni dawali by datki lub nadwyżki hodowlane, które można rozdawac w szkołach w
trakcie prelekcji, aukcje ptaków, z których częśc pieniędzy przeznaczac na promocje takie
aukcje na szczytny cel.Może podpatrzec jak robią to inne kraje.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2010, 02:44:59 wysane przez jot-ka11 » Zapisane

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #7 : Stycznia 06, 2010, 01:48:18 »

Podstawą zachęcenia miłośników do wstępowania w szeregi stowarzyszeń jest dobra praca w samym stowarzyszeniu. Na czym ona polega ?
Postępowanie zgodne ze statutem stowarzyszenia (kazdy członek klubu KHKK ma na legitymacji członkowskiej umieszczone takie zdanie - "Właściciel tej legitymacji ma prawo korzystać i obowiązek przestrzegać zapisów statutu Klubu Hodowców Kanarków Kształtnych").
Wszystkie pozostałe działania takie jak: organizowanie wystaw, prelekcje, spotkania, szkolenia, wyjazdy,prowadzenie strony internetowej...itd.  wynikają z chęci działania i wykorzystania statutowych zapisów.
Do dobrze działającego, widocznego na zewnątrz stowarzyszenia zawsze przyjdą Ci, którym naprawdę zależy. Przyjdą też tacy, dla których hodowla jest tzw. "słomianym zapałem", ale oni szybko zrezygnują. Wcale nie jest tak łatwo pozyskać nowych członków. Powiem Wam, że do KHKK od wielu lat nie wstapił ani jeden mieszkaniec łazisk Górnych (siedziba Klubu), pomimo corocznych wystaw, pomimo wizyt w przedszkolach, pomimo corocznie organizowanego konkursu plastycznego dla dzieci pt. "Mój przyjaciel ptak", gdzie dzieci otrzymują naprawdę niezłe nagrody.
któregoś roku chcieliśmy jako nagrodę podarować uczestnikom konkursu plastycznego ptaki z klatkami. Wczesniej jednak przeprowadziliśmy sondaż, co o tym myślą rodzice dzieci. Sprzeciw był bardzo duzy. Nawet przedszkola nie zgodziły sie na przyjecie ptaków. Niestety żyjemy w czasach alergii (czego sam jestem przykładem) i nie można uszcześliwiać nikogo zwierzętami na siłe.
Powtórzę jeszcze raz: prawdziwy miłośnik, czy tez hodowca ptaków będzie szukał odpowiedniego dla siebie stowarzyszenia, a my (zorganizowani) poprzez swoją aktywnośc możemu mu to jedynie ułatwić.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #8 : Stycznia 06, 2010, 08:36:39 »

W dużej mierze zgadzam się z wypowiedzią Andrzeja. Jednak, kto tworzy te stowarzyszenia? Statuty? Regulaminy? Strona internetowa? Oczywiście sami hodowcy!!!!!! Jak można propagować i rozpowszechniać hodowlę ptaków, gdy sami hodowcy tworzący te stowarzyszenia najwięcej swojego czasu poświęcają na krytykę oraz kłótnie. Wystarczy zerknąć na niektóre wypowiedzi na stronie www.haze.pl.  Kto przyjdzie do takiego stowarzyszenia gdzie na zebraniach są tylko sprzeczki. OdpowiedŹ jest prosta NIKT, a jak przyjdzie to tylko raz. Może wreszcie nadeszła pora:
- całą energię potrzebną na kłótnie i sprzeczki
- pomysły, jak najlepiej dokuczyć koledze
skierować na drogę:   „Propagowanie hodowli ptaków w Polsce”. Może wszyscy Ci, co ciągle piszą na wszystkich stronach internetowych jak jest Źle, wreszcie napiszą - JAK HODOWAÆ KANARKA HARCEÑSKIEGO. PFO i Stowarzyszenia to nie poligon. Nie potrzebne są ciągłe potyczki i starcia. Walką jak również dobrą zabawą mogą być wystawy, a tutaj jednak tych „żołnierzy-hodowców” brakuje, a potem czyta się relacje z wystaw o treści:
1.„Kanarki śpiewające
Wystawiono 11 kolekcji harcenów. Najlepsza okazała się kolekcja …………... Poziom wśród kanarków harceńskich bardzo słaby. Zwycięska kolekcja otrzymała zaledwie 344 punkty. Zdarzały się również kolekcje ocenione na mniej niż 300 punktów”.
2. „Egzotyka
Egzotyka stanowiła jedynie tło dla kanarków. Było jej bardzo mało. Wystawiono raptem 10 kolekcji. Wśród nich znalazły się amadyny wspaniałe, wróbliczki, nimfy, lilianki, rozelle białolice, aleksandretty obrożne i papużki faliste”.
I jeszcze wiele innych.
W takiej sytuacji najlepszy statut, strona internetowa jest BEZRADNA!!!!
A co myśli wtedy przysłowiowy KOWALSKI? :
1. Przejechał na wystawę X kilometrów. I ?:
2. Chce hodować ptaki, ma internet i czyta wpisy hodowców. I ?
3. Chce zapisać się do Stowarzyszenia, oczekuje rady podpowiedzi. I ?
I tak można pisać w nieskończoność! Kto chce niech dopisze.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #9 : Stycznia 06, 2010, 10:50:07 »

Zgadzam się z wypowiedziami moich poprzedników,chociaż mam kilka zastrzeżeń do tych wypowiedzi.Wrażenie z wypowiedzi moich poprzedników jest takie że do wszystkich związków w Polsce należy tylko tylu hodowców ilu potem wystawia swoje ptaki na różnego rodzaju wystawach na szczeblu krajowym.Dlatego ja bym rozróżnił dwie kwestie mianowicie popularyzacja hodowli wśród szeroko rozumianego społeczeństwa jako jedną kwestię ,drugą kwestią jest sprawa ilu zrzeszonych hodowców wystawia swoje ptaki na konkursach krajowych.Wystawy ogólnopolskie są najlepszą wizytówką naszego całego środowiska hodowców,to na tych imprezach możemy się pokazać jako środowisko miłośników ptaków,to na tych imprezach mamy kontakt z ludzmi,którzy są zainteresowani ptakami.Pytanie jest następujące skoro wystawy ptaków są tak ważne to jak zachęcić szersze rzesze zrzeszonych hodowców do brania udziału w tych imprezach?Myślę że jakby się dobrze policzyło to okazałoby się że swoje ptaki wystawia pewnie nie więcej niż 10 % hodowców.Jak zachęcić hodowców już zrzeszonych do brania udziału w konkursach ptaków to już rola zarówno poszczególnych zarządów związków jak i Rady Federacji.Ściągnijmy na wystawy już zrzeszonych hodowców a nasze krajowe wystawy będą miały do pokazania społeczeństwu kilka tysięcy ptaków na każdej wystawie o zasięgu krajowym.Myślę że we wszystkich organizacjach zrzeszonych w PFO jest pewnie ok.500-700 hodowców,gdyby każdy z tych hodowców wystawił dwie kolekcje ptaków to liczba ptaków na Mistrzostwach Polski wyniosłaby ok. 5 tys. ptaków.
Oczywiście hodowle ptaków należy propagować wśród społeczeństwa wszelkimi możliwymi metodami ale najlepsza reklama całego naszego środowiska hodowlanego to organizowanie wystaw ptaków na których będzie kilka tysięcy naszych skrzydlatych podopiecznych.

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #10 : Stycznia 07, 2010, 06:13:07 »

Podstawą zachęcenia miłośników do wstępowania w szeregi stowarzyszeń jest dobra praca w samym stowarzyszeniu. Na czym ona polega ?
Postępowanie zgodne ze statutem stowarzyszenia ...........
Wszystkie pozostałe działania takie jak: organizowanie wystaw, prelekcje, spotkania, szkolenia, wyjazdy,prowadzenie strony internetowej...itd.  wynikają z chęci działania i wykorzystania statutowych zapisów

Grupa ludzi tworzących stowarzyszenie, postepując zgodnie z powyzszymi zapisami jest w stanie się rozwijać. Pomijając je nie ma żadnych szans, szkoda czasu.

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #11 : Stycznia 07, 2010, 08:44:19 »

propagowanie hodowli a -stoważyszenia ...to chyba dwa całkiem odmienne tematy,
bardzo mały procent hodowców kanarków należy do jakiegokolwiek stoważyszenia, "ściąganie" hodowców w szeregi stoważyszeń, to osobna sprawa, również bardzo ważna, co jest przecież dla nas oczywiste.
natomiast tutaj poruszamy temat propagowania hodowli...
Ja wśród swoich znajomych propaguję hodowlę tych pięknych ptaków, kilku moich znajomych (z pracy i nie tylko) przekonało się, że to piękna sprawa Umiech każdemu zainteresowanemu daję parkę ptaszków i jakąs starsza klatkę na początek, (chyba, że sam się w nia zaopatrzy), do tego zawsze służę radą na tyle ile jestem w stanie pomóc.
Na pewno róznego rodzaju prezentacje i pokazy trafiają do szerokiego grona odbiorców i jest to bardzo doby sposób...

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #12 : Stycznia 07, 2010, 05:53:32 »

Andrzej zadałem sobie trud poszukania statutów PZHKiPE oraz KHKK w internecie.Statutu KHKK wcale na stronie klubowej nie znalazłem.Statut PZHKiPE w jednym egzemplarzu znalazłem na stronie PZHKiPE oddział Rybnik w wersji z 1975 ?.Tak że dostępność w internecie statutów dwóch wielkich stowarzyszeń hodowców jest bliska zeru.
Cytuje co pisze w statucie PZHKiPE na temat popularyzacji hodowli.

§3

Celem Związku jest upowszechnianie hodowli kanarków i ptaków egzotycznych wśród szerokich rzesz społeczeństwa, posługując się przy tym metodami dozwolonymi przez prawo.

Tak Panowie, należy uważać aby się z tym propagowaniem hodowli ptaków nie zagalopować bo można wejść na drogę przestępstwa Duy umiech
Tak się zastanawiam jak wygląda przestępcze propagowanie hodowli ptaków ?

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #13 : Stycznia 08, 2010, 07:26:42 »

Na stronie internetowej KHKK nie ma statutu, niemniej żaden członek Klubu nie moze powiedzaieć, że go nie zna. Z chwilą wstępowania do KHKK hodowca otrzymuje : znaczek klubowy (taki do klapy marynarki), adresownik hodowców Klubu, zeszyt lęgów, nalepkę na samochód z logo Klubu i statut stowarzyszenia i ksiażkę wzorców kanarków kształtnych, a po dostarczeniu zdjecia także legitymację członkowską. Przyjęty jest więc godnie i powinien mieć świadomość swoich praw i obowiązków w stowarzyszeniu.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #14 : Stycznia 08, 2010, 09:58:46 »

Popularyzując hodowle ptaków,zawsze dochodzi do chwili,w której hodowca zaczyna rozmowę czy to osobistą czy też telefoniczną lub nawet za pomocą poczty elektronicznej na temat hodowli ptaków z człowiekiem zainteresowanym hodowlą.Podczas takiej rozmowy nic nie zastąpi szeroko rozumianej kultury osobistej,życzliwości i uprzejmości.Ważne jest także udzielenie podstawowej wiedzy na temat ptaków i metod hodowlanych.Równie ważna jest otwartość i szczerość zarówno  intencji jak i wypowiedzi.
Nie każdego hodowce chociażby najlepszego stać na to aby chociażby życzliwie porozmawiać z człowiekiem zainteresowanym hodowlą.Nic nie zastąpi osobistego pozytywnego przykładu jaki hodowca powinien dawać każdemu zainteresowanemu hodowlą ptaków.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!