Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:07:19 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Skubanie młodych  (Przeczytany 23828 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #30 : Czerwca 24, 2014, 05:39:19 »

Nie powinnam tu pisac, bo sie na amadynkach nie znam  Umiech
Ale jak juz zaczelam: w wieku 4-rech tygodni kanarki sie oddziela od rodzicow, bo sa juz samodzielne. Domyslam sie, ze amadynki beda spokojnie spaly na drazku, jak zabraknie budki.  Serio nie skubia jeszcze same pokarmu? 

Ja mam taki duuuzy basenik (jak 2 normalne) i do niego wrzucilam mlode na szybko, bo akurat nie mialam czasu szykowac klatki, a widzialam ze zaczyna sie problem.  Nasypalam zrebkow, zawiesilam to na jeden dzien na kratki klatki rodzicow i bylo spoko.  Dzien pozniej juz siedzialy w swoim zlobku, samiczke oddzielilam zeby przestala budowac, a samczyk wykarmil mlode przez kraty. 

Nie masz znajomego, co by Ci wystawowke pozyczyl? Mozna na takie plastikowe zaciskacze kablowe zaczepic (nie wiem jak to sie zwie po polsku).

CarIvan
Go
« Odpowiedz #31 : Czerwca 24, 2014, 05:51:35 »

Ale jak juz zaczelam: w wieku 4-rech tygodni kanarki sie oddziela od rodzicow, bo sa juz samodzielne. Domyslam sie, ze amadynki beda spokojnie spaly na drazku, jak zabraknie budki.  Serio nie skubia jeszcze same pokarmu?
U amadyn jest trochę inaczej niż u kanarków bo młode z budki wychodzą jak mają 21-30 dni zależy ile ich jest a potem jeszcze są przez około 14-21 dni dokarmiane przez rodziców i w jak tylko wyjdą z budki należy ją zabrać by para rodzicielska nie goniła na kolejne lęgi bo po pierwsze nie zajmuje się wtedy w pełni młodymi a po drugie nie skubią też młodych.  Mrugnicie

myszaq
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Poznań
Wiadomoci: 74

« Odpowiedz #32 : Czerwca 25, 2014, 07:38:55 »

canarissimo - skubać już skubią, jak najbardziej, ale tak aby-aby, i jednak cały czas ganiają za rodzicami z szeroko otwartymi dziobkami, bo głodne... Mrugnicie

Ale powiem Wam, że ta pierdoła (samczyk, znaczy) jednak zdecydowanie bardziej wyżywa się na samicy niż na pisklakach. Młode w sumie bardziej przegania z miejsca na miejsce, a jej wyskubał już z połowe piór na głowie... Domyślam się, że w ten delikatny sposób chce ją zachęcić do kolejnych lęgów Jzyk

W ogóle wczoraj zauwazyłam że jeden z młodych (ten, który pierwszy wyszedł z budki) spał na drążku przed budką. BreederGoulda, mówisz żeby tą budkę po prostu zabrać...? Bo pozostała czwórka jeszcze w niej spi, a ja nie chciałam czegoś tam robić na siłę. Ale jeśli by to rozwiązało problem... Mrugnicie

Now, bring me that horizon...
CarIvan
Go
« Odpowiedz #33 : Czerwca 25, 2014, 05:23:09 »

W ogóle wczoraj zauwazyłam że jeden z młodych (ten, który pierwszy wyszedł z budki) spał na drążku przed budką. BreederGoulda, mówisz żeby tą budkę po prostu zabrać...? Bo pozostała czwórka jeszcze w niej spi, a ja nie chciałam czegoś tam robić na siłę. Ale jeśli by to rozwiązało problem..
Jak wszystkie wychodzą z budki w ciągu dnia to nie patrz na to że śpią zabierz budkę i tyle.  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #34 : Czerwca 25, 2014, 07:45:32 »

Ja bym jeszcze poczekał. Takie wczesne zabieranie budki może skutkować wg mnie osłabieniem niektórych instynktów i zachowań socjalnych.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #35 : Czerwca 25, 2014, 08:24:16 »

Ja bym jeszcze poczekał. Takie wczesne zabieranie budki może skutkować wg mnie osłabieniem niektórych instynktów i zachowań socjalnych.
Zabieram zawsze w pierwszym dniu jak młode wyfruną z budki, nawet nie maja już możliwości wejścia na noc do niej z powrotem i nie miałem przypadku by w czymś to ptakom zaszkodziło.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2014, 07:38:17 wysane przez klapuch » Zapisane

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #36 : Czerwca 26, 2014, 06:39:27 »

Nie chodzi o to, żt to ptakom szkodzi. Chodzi o wykształcenie pewnych zachowań, które są opisywane w wątku: http://kanarki.eu/index.php?topic=5020.msg29920#msg29920 i tam chyba powinna toczyć się dalsza dyskusja na ten temat. A tu proponuję wrócić do sedna, czyli skubania młodych.

Strony: 1 2 [3]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!