Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 08:01:12 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pasożyty  (Przeczytany 31269 razy)
0 uytkownikw i 2 Goci przeglda ten wtek.
orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« Odpowiedz #30 : Marca 10, 2010, 07:14:43 »

Dzięki! Panowie mam jeszcze Pularyl w płynie do dezynfekcji klatek kupiłem go niedawno w sklepie zoologicznym bez specjalnej instrukcji. Gdybym tym środkiem spryskał klatki i gniazda w czasie lęgów nie zaszkodzi to kanarkom. Pytam dlatego że jako początkujący nieświadomie przeoczyłem profilaktyczną dezynfekcję przed lęgami. Pomimo że regały są nowe taką dezynfekcję należałoby przeprowadzić. Czy mogę to zrobić teraz Pularylem ? . W jednym gnieżdzie są pisklęta w drugim samiczka wysiaduje jajka. Proszę kolegów którzy znają się na rzeczy a widzę że tacy są o wyrozumiałość i udzielenie krótkiej odpowiedzi. Przepraszam że nie zapytałem o ten preparat w poście wcześniej.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #31 : Marca 10, 2010, 09:58:51 »

Pularyl to wielka trucizna,ale bardzo skuteczna.Tego środka nie wolno absolutnie stosować gdy w tym samym pomieszczeniu są ptaki bo wszystkie padną.Jeśli chcesz stosować ten środek to wynieś ptaki do innego pomieszczenia i opryskaj emulsją powstała z połączenia Pularylu z wodą sam regał hodowlany bez ptaków.Po 24h wymyj regał ciepłą wodą, wywietrz pomieszczenie i wpuść do regału ptaki.Pamiętaj że podczas stosowania tego środka powinieneś mieć maseczkę do oddychania i gumowe rękawice.Kiedyś po zastosowaniu tego środka bez maski na twarzy miałem zawroty głowy i nudności.Pamiętaj także że podczas rozpylania tego środka powinieneś mieć otwarte okno aby pomieszczenie było dobrze wentylowane.łatwiej i wygodniej jest stosować Ardap,a skuteczność jest podobna.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #32 : Marca 10, 2010, 10:59:23 »

ARDAP w przeciwieństwie do Pularylu można stosować w obecności ptaków. Ja kiedyś ARDAPEM wypsikałem 7-8 dniowe młode i młodym nic nie było a pasożyty wytrułem. Polecam ten środek!

matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« Odpowiedz #33 : Marca 10, 2010, 05:19:09 »

ARDAP w przeciwieństwie do Pularylu można stosować w obecności ptaków. Ja kiedyś ARDAPEM wypsikałem 7-8 dniowe młode i młodym nic nie było a pasożyty wytrułem. Polecam ten środek!
Witaj Balcar. Pamiętam jak na innym starym forum pisałeś , że rozcieńczonym pularylem w proporcji 1ml na 1l wody można spokojnie spryskać ptaki a 2ml/1l wody klatki. czy coś się zmieniło? ja tak robiłem jak jeszcze nie znałem ivomecu i było ok. Pozdrawiam!

Iwermektyne należy podawać regularnie co ok.2,5 miesiąca.Ptaki możesz śmiało szczepić podczas lęgów ,na pewno nic im się nie stanie.Pamiętaj tez o szczepieniu młodych ptaków,najlepiej to robić jak ptaki maja ok. miesiąca.
Ja profilaktycznie spryskuje  gniazda i ściany regału hodowlanego Ardapem.
Ardap jest o tyle lepszy od innych środków że nawet jak spryskasz nim ptaki to też w żaden sposób im nie zaszkodzisz.
Jeśli ma się ptaki zaszczepione Iwomektryną a klatki i gniazda spryskane Ardapem to można spać spokojnie na pewno żaden pasożyt nie ma szans na przeżycie.
Witaj Mark. czy iwamektyną trzeba podawać  trzykrotnie w odstępach tygodniowych (jak ma to miejsce przy pasożytach wewn.) czy zapobiegawczo jednorazowo tylko raz na 2,5 m-ca

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« Odpowiedz #34 : Marca 10, 2010, 06:01:44 »

Wszystkim kolegą którzy zabrali głos jak stosować Pularyl jeszcze raz należy się podziękowanie.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #35 : Marca 13, 2010, 12:27:27 »

matek generalnie ja osobiście daje Ivomektryne co ok 2,5 miesiąca,jako środek zapobiegawczy w sytuacji gdy moje ptaki są całkowicie zdrowe.Jednak w sytuacji gdy np. pojawiłyby się jakieś pasożyty np.wszoły lub gdy np. ptak zaczyna charczeć bo ma pajęczaki w oskrzelach i płucach to wtedy należy szczepienie powtórzyć po ok tygodniu.
Wszystko zależy od celu podania tego leku czy dajemy go profilaktycznie czy leczniczo.

bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Podkarpackie
Wiadomoci: 82

« Odpowiedz #36 : Stycznia 06, 2012, 10:34:23 »

Mam pytanko czy iwernektyna wpływa ujemnie na  zapłodnienie. A co za tym idzie po jakim czasie po podaniu iwermektyny można dopuszczać samczyka do samiczki aby jaja były zapłodnione?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #37 : Stycznia 06, 2012, 11:26:52 »

Ja podaje 2 tygodnie przed spustami i nic się nie dzieje. Napewno dzień  po podaniu ptaki bedą lekko osowiałe- ale to im minie.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #38 : Stycznia 18, 2012, 10:53:50 »

Mam pytanko czy iwernektyna wpływa ujemnie na  zapłodnienie.

Myślę, że ma neutralny wpływ, ale podejrzewam, że nikt tego nie badał.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #39 : Stycznia 18, 2012, 02:24:02 »

Biorąc pod uwagę mechanizm działania iwermektyny uważam, że nie ma ona wpływu na zapłodnienie.
Może za to mieć wpływ na rozwój tuż po wykluciu, więc nie podawałbym w trakcie karmienia młodych.

Strony: 1 2 [3]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!