Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:38:04 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Śmierć piskląt  (Przeczytany 32600 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #30 : Lutego 11, 2010, 12:31:55 »

Nystatyna ma jedna wadę nie wchłania  się po podaniu doustnym, lek wydalany z kałem w postaci niezmienionej
nie wchłania się również z powierzchni skóry i błon śluzowych .Jak będzie działała na ptaki nie wiadomo,czy będzie skutecznie zwalczał czarną kropkę tez nie wiadomo.Na polskim rynku jest bardzo wiele leków pod nazwą nystatyna ,który wybrać i jak go podawać tez nie wiadomo.Fungilin na bazie Amfotericina B było lekiem skutecznym i sprawdzonym, na ile będzie skuteczna  Nystatyna dowiemy się pewnie za rok.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #31 : Lutego 11, 2010, 02:07:41 »

Istnieje jeden ( weterynaryjny) lek z przeznaczeniem dla ptaków,leczący czarna kropkę.Poniżej można na jego temat poczytać.

http://www.allbirdproducts.com/newproductpages/megabac-S.html

kerry
Go
« Odpowiedz #32 : Lutego 21, 2010, 08:32:03 »

Znalazłem artykuł poświęcony omawianym problemom - http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.anbc.iinet.net.au/downloads/megabacteria_update.pdf&ei=Yd-AS4TkOoz6_Aarv_nrBg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CA0Q7gEwATgy&prev=/search%3Fq%3Dfungilin%26start%3D50%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DoNR%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2010, 10:51:27 wysane przez Jacky » Zapisane

sebas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj.lubelskie
Wiadomoci: 129

« Odpowiedz #33 : Lutego 21, 2010, 03:55:23 »

Witajcie, czy to czarna kropka czy megabakteria znowu zaatakowała. Zgodnie z radami Norwika24 podaję moim ptakom floracholine i zakwaszoną wodę na zmianę. Te cztery maluchy co wykluły się dzień po tych co padły mają się dobrze. U następnych samiczek wykluły się młode 3,4 i 1szt. Z tych co było 4 jedno padło wczoraj jedno dziś i podobnie jak wcześniej wieczorem było wszystko ok, a rano trup. Dla mnie wszystkie pisklęta już mają ciemne plamy tylko raz lepiej widać raz mniej. Reszta młodych na razie ok. Jak mi się uda zeby choć jedno pisklę przetrwało jesienne pierzenie to dla mnie będzie wielki sukces. I mam prośbę piszczie o swoich problemach nie ukrywajcie ich może uda nam się zwalczyć choć jedną chorobę. Usłyszałem, że o takich sprawach jak straty w hodowli się nie mówi.

sebas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj.lubelskie

« Odpowiedz #34 : Lutego 21, 2010, 05:09:38 »

To moje maluchy te starsze i młodsze.

sebas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj.lubelskie

« Odpowiedz #35 : Listopada 14, 2010, 11:50:21 »

Udało mi się pokonać chorobę i jeszcze wychować trochę młodych.Nie była to megabakteria. Ptaki miały chorą wątrobę, bardzo podrażnioną trzustkę. W badaniu kału było bardzo dużo drożdżaków, różnych bakterii i dużo nie strawionego białka i skrobi.Leczenie było długie podawałem w tym czasie Baycox, Nystatynę, enzymy trzustki,antybiotyk (zapomniałem nazwę)i zamgławiałem ptaki Virkonem. Do tego dezynfekcja sprzętu i klatek i dieta.Ja dawałem moim ptakom dużo za dużo białka, potem leki bez lekarza.Przywoziłem ptaki z różnych miejsc to mogła być jeszcze choroba wirusowa. 15maja wyniki były już dobre i mogłem znów dawać trochę więcej białka.Dziękuję bardzo Norwikowi24 za pomoc w wyleczeniu moich ptaków.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #36 : Listopada 14, 2010, 07:42:14 »

Udało mi się pokonać chorobę i jeszcze wychować trochę młodych.Dziękuję bardzo Norwikowi24 za pomoc w wyleczeniu moich ptaków.
I właśnie o to chodzi na naszym forum żebyśmy sobie wzajemnie doradzali i pomagali.Z tego co się orientuję to nie tylko udało Ci się wychodowac trochę młodych,ale wyrosły z nich bardzo dobre kanarki.
  Sebas gratuluję sukcesu na wystawie w Lublinie.

sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 103

« Odpowiedz #37 : Listopada 17, 2010, 02:34:56 »

We Włoszech wycofano Fungilin - Amphotericina B. Stosują Nystatynę.
Wiadomość  17.11.2010 r. z " ludzkiej apteki " w Palermo.

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #38 : Listopada 17, 2010, 04:24:22 »

Witam
Amfoteracina B jest dostępna w leku weteranyjnym dla ptaków o nazwie Mega Bac-S  producent f-ma Vetafarm  Australia.
Pozdrawiam

kerry
Go
« Odpowiedz #39 : Lutego 03, 2011, 06:19:12 »

We Włoszech wycofano Fungilin ,ale jego odpowiednik można kupic we Francji pod nazwą Fungizone,w Niemczech zaś pod nazwą Ampho Moronal.Skład jest identyczny jak Fungilinu tylko nazwa inna.Składnikiem jest amfoterycyna.Można lek kupic w każdej aptece w Niemczech i Francji na polską receptę.Pozdrawiam

kerry
Go
« Odpowiedz #40 : Lutego 06, 2011, 12:21:17 »

Polecam link do strony z ciekawym artykułem.Pozdrawiam
http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?p=36858

Strony: 1 2 [3]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!