Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 09:36:07 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Zatrucie kanarków czadem.  (Przeczytany 4731 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
bolo24
Go
« : Lutego 08, 2010, 01:43:26 »

Witam wszystkich na forum długo zastanawiałem się czy napisać ten post lecz uznałem że może on być przestrogą dla wszystkich tych co posiadają piece kaflowe w domach. Swoją przygodę z kanarkami zacząłem 4 lata temu gdy została podarowana mi para kanarków od znajomego ponieważ jego dzieci są alergikami. Ta parka zapoczątkowała moją małą hodowlę jakiś czas temu zalogowałem się na tym forum i uczyłem się wszystkiego na ich temat oczywiście nie unikając błędów. Tak dochowałem się 5 par które, przygotowałem do lęgów w tym roku lecz niestety nie było mi dane bo wydarzyło się coś czego nie przewidziałem i nigdy nie myślałem, że może mnie coś takiego spotkać po prostu wszystkie kanarki padły a przyczyną był czad wydobywający się z pieca. Zawsze rano przed pracą pale w piecach żona prowadzi dziecko do teściowej a ja zamykam piece i  pokoje żeby się nagrzały i wychodzę do pracy z żoną wracamy zawsze około 17 do domu kiedy otworzyłem dom zaskoczyła mnie cisza jaka była w pokoju z kanarkami kiedy go otworzyłem od razu zorientowałem się, że coś jest nie tak a kiedy zobaczyłem zdechłe kanarki to mi się nogi ugięły zaraz pootwierałem okna wywietrzyłem cały dom. Kominiarz potwierdził moje przypuszczenia że to czad zabił moje ptaki tak więc na tym moja hodowla zakończyła się a ja nadal nie mogę przeżyć straty moich pupili.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #1 : Lutego 08, 2010, 08:32:51 »

Szkoda ptaków, lecz co by było gdyby w domu spały np. dzieci? Strach pomyślec.Kanarki są bardzo delikatne,dawniej górnicy zabierali na dół do kopalni kanarki i to nie w calach estetycznych-poprostu padły kanarek oznaczał metan czyli niebezpieczeństwo.Dobrze, że napisałeś ten post może ustrzeże on innych hodowców od podobnych, przykrych przeżyc.Również posiadam w domu piece lecz w "ptasim pokoju" nie palę w piecu.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #2 : Lutego 08, 2010, 09:57:21 »

Szkoda ptaków, lecz co by było gdyby w domu spały np. dzieci? Strach pomyślec.Kanarki są bardzo delikatne,dawniej górnicy zabierali na dół do kopalni kanarki i to nie w calach estetycznych-poprostu padły kanarek oznaczał metan czyli niebezpieczeństwo.

Jot-ka uprzedził moje myśli pisząc ten post. Tak jak pies dla pasterzy, tak kanarki dla górników były najlepszymi przyjaciółmi właśnie z racji... współpracy. Ich zachowanie i ewentualne złe samopoczucie było pierwszym alarmem dla ich właścicieli. Teraz bolo masz przynajmniej świadomość zagrożeń jakie niesie dla Ciebie... własny dom. Ty dawałeś kanarkom opiekę a one (jakkolwiek to zabrzmi) odwdzięczyły Ci się opieką i ostrzeżeniem dla Twojej rodziny.

Myślę, ze nie możesz się łamać i zacznij myśleć o powrocie do przygody z kanarkami. Popracuj troszkę nad warunkami dla nich i "naprzód"! Możesz mi wierzyć, ze niejeden już hodowca z wieloletnim doświadczeniem miał w swojej historii przykre zdarzenia, w których padała niemal cała hodowla. Jednak na tym polega hodowla, żeby pracować nad jej rozwojem a niepowodzenia trzeba interpretować jako "nieprzyjemna naukę" i będąc ich świadomym brnąć dalej przed siebie niwelując błędy w przyszłosci.

Trzymam kciuki za dalszą hodowlę i głowa do góry!

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #3 : Lutego 08, 2010, 11:33:26 »

To naprawdę przykre... Głowa do góry i nie poddaj się!!! Czytając twoja wypowiedŹ przypomniała mi się historia do czego górnicy używali kanarki...

bolo24
Go
« Odpowiedz #4 : Lutego 09, 2010, 08:46:05 »

Po śmierci mich pupili dobrze przyjrzałem się temu piecowi i okazało się że piec nadaje się do przestawienia ponieważ ściana nad piecem lekko pękła i tym pęknięciem widać jak dym wydostawał się do pokoju oczywiście piec postawiony jest w ścianie między pokojem a kuchnią. Gość który go przestawiał powiedział, że poprzednik Źle go postawił bez jakichś tam podpór dlatego pękł piec i ściana nad nim, po prostu osiadł i dym znalazł sobie tą szparką drogę. A na dodatek jestem podłączony do jednego komina dymowego wraz z sąsiadką  mieszkającą wyżej i jak ona zaczęła dobrze palić w piecu to mój dym prawdopodobnie cofnął się i wydostawał się tą szparką do wnętrza pokoju. Szkoda mi tylko tych biednych kanarków że zapłaciły tak wysoką cenę za moją nie uwagę bo gdybym wcześniej zauważył to pęknięcie to moje ptaszki żyły by dalej  Pacz .

bolo24
Go
« Odpowiedz #5 : Lutego 28, 2010, 09:43:18 »

Nie dawno skończyłem remont mojego starego regału, więc chciałbym wam go pokazać oraz mojego nowego kanarka samczyka, którego dostałem w prezencie na imieniny od przyjaciół na ponowne rozpoczęcie mojej małej hodowli. Niestety nie mam dla niego samiczki u mnie w okolicy nikt nie trzyma kanarków, nawet w sklepach zoologicznych znajomi szukali, bo chcieli mi z prezentować parkę, ale w okresie lęgów trudno o samiczkę.

sacrebleu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zgierz
Wiadomoci: 27

« Odpowiedz #6 : Marca 03, 2010, 08:45:43 »

Gratuluję podjętej decyzji i życzę udanego powrotu do hodowli. Czytałem Twój post wcześniej i sam zastanawiałem się, czy powróciłbym do hodowania po takim ciosie ... Ale fajnie że się zdecydowałeś. Samczyk niczego sobie ciacho.... Mrugnicie
sac

Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gliwice
Wiadomoci: 33

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #7 : Marca 05, 2010, 10:52:55 »

Może jeszcze dla przestrogi i Twojego bezpieczeństwa dodam, iż jezeli kanarki zatruły się czadem (ale chyba jednak nie nim a poprostu spalinami wydostającymi się z nieszczelnego komina) to podczas palenia w piecach należałoby zapewnić dostęp świeżego powietrza z zewnątrz (np. rozszczelniając okna na ten czas lub poporsu zrobic nawiew pod jednym z okien w mieszkaniu) gdyż czad wytwarza sie wlasnie w procesie niepelnego spalania przy ograniczonym doplywie tlenu.

bolo24
Go
« Odpowiedz #8 : Marca 09, 2010, 06:33:16 »

Może masz rację, że to nie czad a dym zatruł moje kanarki może kominiarz miał na myśli ten wydobywający się dym mówiąc o czadzie. co do okien to nie dawno wymieniłem na plastiki, stare drewniane okna były nie szczelne więc na pewno jakaś wymiana powietrza była  Co?. Wiadomo człowiek zawsze się śpieszy i zamykając piec nie zawsze wszystko do końca zdąży się wypalić. Co do bezpieczeństwa domowników to pewne kroki zostały podjęte w tej sprawie.
A oto mój drugi kanarek podarowany mi przez kolegę, podobno właściciel tego kanarka prawie się nim nie zajmował. Kanarek ma braki w upierzeniu i jest trochę zaniedbany ale pod moją opieką dojdzie do siebie jest to już drugi samczyk śpiewa aż w uszach piszczy  Duy umiech

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!