Uważam, że starsi doświadczeni i utytułowani hodowcy potrafią docenić i rozwinąć pasję młodych hodowców. Sądzę, iż bez ich pomocy, rad i wskazówek nowe hodowle rozwijały by się z dużym trudem, a wielu młodych miłośników ptaków by się do hodowli szybko zraziło.
Poszukując informacji o kanarkach młody hodowca sięga do dostępnej w sklepach zoologicznych i księgarniach literatury, jednakże znajduje w niej tylko podstawowe informacje. W czasopismach i magazynach poświęconych ptakom spotkać można wiele ciekawych artykułów, z których można się sporo nauczyć. Niestety takich pisma jest niewiele, a dostęp do nich jest często dosyć trudny. O tym, że takie czasopisma w ogóle istnieją i o możliwości ich zdobycia początkujący hodowca dowiaduje się z reguły właśnie od starszych kolegów hodowców.
Doskonałym przykładem, że doświadczeni hodowcy dzielą się swoją wiedzą o ptakach jest chociażby ten wortal. Gdyby nie oni, forum to z pewnością by nie istniało. Dzielą się tutaj swoją wiedzą i doświadczaniem, piszą artykuły, udzielają odpowiedzi na liczne pytania. Robią to wszystko dobrowolnie, z własnej nieprzymuszonej woli, nie oczekując niczego w zamian. Są w internecie także strony internetowe, które zawierają porady i wskazówki doświadczonych i utytułowanych miłośników kanarków.
Z własnego doświadczenia wiem, że jest sporo hodowców, którzy pomagają młodym także osobiście, udzielając rad i wskazówek, a nawet dzielą się swoimi ptakami. Ja mam takie szczęście, że spotkałem kilka osób, dzięki którym moja pasja się rozwija i na które zawsze mogę liczyć. Szczególnie dzięki radom i wskazówką jednego Pana moja mała hodowla się rozwija, gdyż bez Jego pomocy być może przestał bym zajmować się kanarkami, ze względu na moje "specyficzne" warunki...
Oczywiście zdarzają się także nieprzychylnie nastawieni do młodych hodowcy i trzymacze ptaków. W większości są to raczej handlarze, którzy martwią się tylko o swój interes, a nie o propagowanie hodowli czy pomaganie innym. Ale przecież jak chyba i w każdej innej dziedzinie życia zdarzają się osoby dobra, pomocne, uczynne oraz takie negatywnie nastawione wobec innych.
OdpowiedŹ na Twoje pytanie Jacku brzmi "TAK", gdyż uważam, iż prawdziwi hodowcy powinni dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem i wieże, że takich osób jest większość.
życzę wszystkim, by otaczali Was tylko Ci dobrzy, pomocni hodowcy, którzy chętnie popularyzują to wspaniałe hobby jakim jest hodowla kanarków i egzotyki.
Pozdrawiam serdecznie