Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 10:55:59 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Ankieta
Pytanie: Czy starsi doświadczeni i utytułowani hodowcy potrafią docenić i rozwinąć pasję młodych ludzi zainteresowanych hodowlą?
Tak
Nie

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pasja  (Przeczytany 2093 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Marca 13, 2010, 06:13:35 »

Czy starsi doświadczeni i utytułowani hodowcy potrafią docenić i rozwinąć pasję młodych ludzi zainteresowanych hodowlą?

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 221

« Odpowiedz #1 : Marca 13, 2010, 07:08:30 »

Jak dotąd jedynie Pan Sałatyński  odpowiedział mi na parę pytań,mam ich wiele ale nie chcę by natrętny.Za pośrednictwem forum chcę pozdrowic Pana Sałatyńskiego i życzyc udanych lęgów.
Miałem na mysli pytania o kanarki harceńskie.

Daniel K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Piece
Wiadomoci: 85

« Odpowiedz #2 : Marca 13, 2010, 07:36:32 »

Najchętniej bym zaznaczył i tak i nie. Tak bo znam wielu wspaniałych hodowców którzy dzielą się ze mną swoją wiedzą, chociażby tu czy na innych forach, czy na gg czy gdziekolwiek. A nie, to dlatego że jest wiele ludzi którzy nawet nie zerkną, już nawet nie chciałbym podawać przykładu Pszczyny (gdy coś chcę sprzedać ludzie patrzą sie na mnie jak na dziwoląga bo ja jestem młody hodowca a oni dorośli), pamiętam jedną sytuację która mnie mocno uderzyła, może z rok temu jak jeszcze miałem faliste, miałem kilka w transportówce do sprzedania, podchodzi koleś pyta jaka cena, to podchodzi do niego jakiś upierdliwy dziadek, przy okazji odpychając mnie i bierze go za ramie i pokazuje jego ptaki. No tragedia!! Inny przykład, parę domów ode mnie mieszka hodowca papug, gdy zaczynaliśmy poszedłem go zapytać gdzie można kupić, dowiedzieć się coś o nich, a ten do mnie że to trzeba mieć znajomości, i że nie ma tak lekko załatwić... Kupowaliśmy pierwszy drób bo od niego zaczynałem to też mnie sąsiad wrolował i sprzedał krzyżówki...

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #3 : Marca 13, 2010, 08:45:46 »

Uważam, że starsi doświadczeni i utytułowani hodowcy potrafią docenić i rozwinąć pasję młodych hodowców. Sądzę, iż bez ich pomocy, rad i wskazówek nowe hodowle rozwijały by się z dużym trudem, a wielu młodych miłośników ptaków by się do hodowli szybko zraziło.
Poszukując informacji o kanarkach młody hodowca sięga do dostępnej w sklepach zoologicznych i księgarniach literatury, jednakże znajduje w niej tylko podstawowe informacje. W czasopismach i magazynach poświęconych ptakom spotkać można wiele ciekawych artykułów, z których można się sporo nauczyć. Niestety takich pisma jest niewiele, a dostęp do nich jest często dosyć trudny. O tym, że takie czasopisma w ogóle istnieją i o możliwości ich zdobycia początkujący hodowca dowiaduje się z reguły właśnie od starszych kolegów hodowców.
Doskonałym przykładem, że doświadczeni hodowcy dzielą się swoją wiedzą o ptakach jest chociażby ten wortal. Gdyby nie oni, forum to z pewnością by nie istniało. Dzielą się tutaj swoją wiedzą i doświadczaniem, piszą artykuły, udzielają odpowiedzi na liczne pytania. Robią to wszystko dobrowolnie, z własnej nieprzymuszonej woli, nie oczekując niczego w zamian. Są w internecie także strony internetowe, które zawierają porady i wskazówki doświadczonych i utytułowanych miłośników kanarków.
Z własnego doświadczenia wiem, że jest sporo hodowców, którzy pomagają młodym także osobiście, udzielając rad i wskazówek, a nawet dzielą się swoimi ptakami. Ja mam takie szczęście, że spotkałem kilka osób, dzięki którym moja pasja się rozwija i na które zawsze mogę liczyć. Szczególnie dzięki radom i wskazówką jednego Pana moja mała hodowla się rozwija, gdyż bez Jego pomocy być może przestał bym zajmować się kanarkami, ze względu na moje "specyficzne" warunki...
Oczywiście zdarzają się także nieprzychylnie nastawieni do młodych hodowcy i trzymacze ptaków. W większości są to raczej handlarze, którzy martwią się tylko o swój interes, a nie o propagowanie hodowli czy pomaganie innym. Ale przecież jak chyba i w każdej innej dziedzinie życia zdarzają się osoby dobra, pomocne, uczynne oraz takie negatywnie nastawione wobec innych.
OdpowiedŹ na Twoje pytanie Jacku brzmi "TAK", gdyż uważam, iż prawdziwi hodowcy powinni dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem i wieże, że takich osób jest większość.

życzę wszystkim, by otaczali Was tylko Ci dobrzy, pomocni hodowcy, którzy chętnie popularyzują to wspaniałe hobby jakim jest hodowla kanarków i egzotyki.
Pozdrawiam serdecznie Mrugnicie        

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!