Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:11:41 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Lęgi u Piotrka 2010  (Przeczytany 35782 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #60 : Czerwca 05, 2010, 09:25:22 »

Wczoraj wieczorem zdechł mi jeszcze jeden młody kanarek, ten który był poza gniazdem. W gnieŹdzie został ostatni młody. Może los sprawi, że się uratuje. Póki co jest on karmiony przez samca, więc jest szansa, że da sobie radę. Oby.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie

« Odpowiedz #61 : Czerwca 07, 2010, 10:06:51 »

To moja klatka do której obecnie przenoszę młode oraz ich rodziców. Tu ptaki pozostaną po czasu zakończenia pierzenia.
W ptaszarni pozostała jeszcze zielona samiczka z dwoma młodymi, które powoli zaczynają się usamodzielniać oraz samczyk z jednym młodym, nad którym w ostatnich dniach przejął opiekę. Cieszę się, że chociaż tego jednego kanarka udało mi się uratować. 

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #62 : Czerwca 07, 2010, 11:28:08 »

Słoneczko,zieleń to Twoje ptaki mają prawie tak jak na Wyspach Kanaryjskich.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie

« Odpowiedz #63 : Czerwca 07, 2010, 07:49:20 »

W takich klatkach, widać ile radości sprawia im latanie. To mnie mobilizuje do pracy nad nową, jeszcze większą klatką (wolierką). W tym roku spokojnie dadzą sobie tam rade. W sumie, w tej klatce będzie ich zaledwie 11 sztuk.
Kanarki trzymane w takich warunkach, nade wszystko uwielbiają kąpiele. Mają też wilczy apetyt. 
A obserwacja ich zachowań w grupie sprawia wiele radości i satysfakcji. Dlatego też nie ma co spoczywać na laurach i trzeba budować nowe, większe klatki Duy umiech

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #64 : Czerwca 07, 2010, 09:10:17 »

ma co spoczywać na laurach i trzeba budować nowe, większe klatki

Wszystko wskazuje już na to, że połknąłeś bakcyla i hodowla ptaków działa na Ciebie jak narkotyk.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie

« Odpowiedz #65 : Czerwca 10, 2010, 12:09:36 »

I tak nadszedł czas aby zakończyć opisy lęgów w 2010r. Ostatni młody, podziobany przez białą samicę, niestety zdechł.
Tak więc samiec trafił do wspólnej klatki (wolierki).

Dziś także zielona samica została tam przeniesiona. Dwójka jej młodych tymczasowo została jeszcze w pomieszczeniu. Tam mają dużą klatkę do dyspozycji. Mam obawy aby te młode przenieść teraz do wolierki, gdyż nie jestem pewien czy poradzą sobie ze starszymi w zdobywaniu pokarmu. Zobaczę jak będą się zachowywały w tej klatce. Trochę sobie polatają, nauczą się całkowicie samodzielnie jeść (do tej pory były dokarmiane przez samicę) to wtedy je przeniosę. Myślę, że to kwestia dwóch, trzech dni. 

Póki co samce śpiewają jak zwariowane. Obecnie temperatura na zewnątrz dochodzi do 30 stopni i widać, że ptakom jest gorąco. 
Często otwierają dzioby i w ten sposób regulują temperaturę. Oczywiście cały czas mają do swojej dyspozycji basen i wodę do picia.

Mimo małych problemów i tak mogę powiedzieć, że ten sezon należał do udanych. Udało mi się odchować 5 młodych od dwóch samic i jednego samca. 

Teraz zabieram się za sprzątanie, wyparzanie i malowanie sprzętu. W pomieszczeniu gdzie będą zimowały ptaki muszę wybudować jeszcze duże klatki (wolierki) oddzielne dla samic i samców, gdzie będą oczekiwały na rozpoczęcie nowego sezonu lęgowego.

Pozdrawiam serdecznie. Piotrek.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #66 : Czerwca 10, 2010, 12:47:29 »

I tak nadszedł czas aby zakończyć opisy lęgów w 2010r. Ostatni młody, podziobany przez białą samicę, niestety zdechł.

Szkoda, że takim akcentem skończyły się legi u Ciebie. Myślę jednak, że zdobyłeś doświadczenie, które zaprocentuje w przyszłości.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie

« Odpowiedz #67 : Czerwca 10, 2010, 01:09:25 »

Też mam taką nadzieję. Człowiek uczy się co prawda przez całe życie ale najważniejsze aby umieć tę zdobytą wiedzę przełożyć na praktykę. Już teraz planuję swoją przyszłoroczną "hodowlę" i wiem jakie zmiany wprowadzę i na co zwrócę większą uwagę. Mimo, iż hodowla kanarków jest bardzo nieprzewidywalna, to i tak uważam, że trzeba jasno określić swoje plany i założenia. A potem zacząć je po prostu realizować. 

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #68 : Czerwca 10, 2010, 08:55:05 »

uważam, że trzeba jasno określić swoje plany i założenia. A potem zacząć je po prostu realizować.

A potem zrobić podsumowanie co udało mi się osiągnąć z tych planów i założeń, a co nie i dlaczego. A potem określić nowe plany i założenia albo skorygować te poprzednie itd itd. Zabawa na całe życie i to dopiero jest najciekawsze. Ze swojego doświadczenia wiem, że im więcej wiem i więcej mam doświadczenia tym ciekawsza i bardziej wciągająca robi się ta hodowla.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie

« Odpowiedz #69 : Czerwca 11, 2010, 08:17:06 »

Zgadza się zabawa na całe życie. Ważne też jest aby na swej (hodowlanej) drodze spotkać ludzi, podobnych do siebie, mających takie same zainteresowania, hobby, którzy pomogą, doradzą i podtrzymają na duchu w trudnych chwilach wtedy -"góry można przenosić" A sama hodowla staje się jeszcze bardzie wciągająca.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #70 : Czerwca 11, 2010, 09:25:23 »

Piotrze wedlug mnie 5 sztuk odchowanych kanarkow to bardzo dobry wynik. Legi 2009 byly dla mnie pierwszymi, gdzie odchowalem zaledwie 3 sztuki a 12 mi padlo. 2010 juz 30 odchowane , zgonow zero- wyjalem wnioski, poprawilem bledy i zaowocowalo. Tobie tez tego samego zycze juz w nastepnych legach- jeszcze raz gratuluje. Swoje ptaki to jednak swoje Umiech

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie

« Odpowiedz #71 : Czerwca 11, 2010, 09:34:21 »

Swoje ptaki to jednak swoje
Całkowicie się z Tobą zgadzam.
Wczoraj nie wytrzymałem i te dwa młode też przeniosłem do klatki na zewnątrz. Oczywiście młode zaraz zaczęły popiskiwać i latać za swoją matką. Ta zaczęła je dokarmiać. Ptaki przez kilka godzin były rozdzielone a jednak, po tym czasie potrafiły się odnaleŹć w stadzie. Obserwacja ptaków to naprawdę ciekawe zajęcie.
Jakaż była moja radość gdy usłyszałem, że  dwa młode od białej samiczki zaczynają cichutko popiskiwać, jakby zaczynały śpiewać. A więc moje przypuszczenia chyba się potwierdziły. Mam dwa samce i jedną samiczkę kanarków harceńskich. Zobaczymy co będzie z kolejnymi dwoma maluchami od zielonej samiczki.

Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!