Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:55:01 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Perilla?  (Przeczytany 4417 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
neon
Go
« : Kwietnia 18, 2008, 12:59:42 »

Mam zapytanie czy ktoś mógłby coś napisać na temat ziaren perilli ciemnej i jasnej co daje podawanie tych ziaren kanarkom i jak je podawać?Wysyłałem już zapytanie na ten temat ale jakoś nie doczekałem się odpowiedzi tak więc postanowiłem założyć ten wątek.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 21, 2008, 12:04:47 »

Perilla frutescens, a właściwie pachnotka zwyczajna jest jednoroczną rośliną oleistą. Należy do rodziny jasnotowatych. Uprawiana jest we wschodniej i południowej Azji, gdzie używana jako przyprawa i dodatek do potraw.

Z nasion perilli można pozyskiwać olej, odznaczający się wysoką zawartością wielo nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu alfa-linolenowego, czyli roślinnego omega-3 (jego stężenie jest dwukrotnie większe niż w rybach). Z tego względu jest polecana dla ptaków, gdyż ich organizm nie wytwarza kwasów tłuszczowych i jedynie mogą je uzyskać z otrzymywanego pożywienia.

W zasadzie Perilla frutescens przeznaczona jest dla czyżyków. Kanarki jednak również jedzą te nasiona. Przy podawaniu nasion należy jednak szczególnie uważać, gdyż w ich składzie ponad 50% stanowi tłuszcz.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 21, 2014, 10:33:36 »

Ja stosuje perille caly rok. Uzywam t5 manitoba w ktorej jest ona zawarta. Perilla to swietne nasiona stosowane przedewszystkim w okresie przygotowawczym do legow. Ma ona wplyw na pobudzenie ptakow.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #3 : Wrzenia 27, 2014, 07:31:15 »

u szczygłów podobno to jedno z podstawowych ziaren, teraz moje ptaki już nauczyły się ją jeść.
Harceny też jedzą, ponieważ moje jedzą to co szczygły i inne łuszczaki Umiech

Ale zaraz mi się dostanie że harceny na rzepiku nie trzymam Umiech

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!